O "RIO TINTU" ĆE ODLUČITI NAROD: Mihajlovićeva - Ko neće litijum neka baci mobilni

E. B. Talijan

13. 09. 2021. u 09:00

DRŽAVA ne preduzima nikakve nove radnje koje se tiču "Rio Tinta" i projekta "Jadar", niti će se bilo šta dešavati narednih meseci dok se ne analiziriju ideje te kompanije.

О РИО ТИНТУ ЋЕ ОДЛУЧИТИ НАРОД: Михајловићева - Ко неће литијум нека баци мобилни

Foto V. Danilov

Odluka se neće donositi a da se pre toga narod ne pita, potvrdio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom ekološkog protesta koji je u subotu održan u Beogradu.

- Čekamo da "Rio Tinto" pokaže kakva je njihova ideja, pa da analiziramo ima li smisla - rekao je predsednik u Kraljevu. - Moguće je da ćemo reći da nismo zadovoljni, ili da ima smisla, ali nećemo donositi odluku a da ne pitamo narod. Nećemo umesto naroda da pitamo biznismene poput Ćute. Ljudi mogu biti mirni, laži su da su mašine tamo.

On je naglasio da će odgovoriti na ozbiljne primedbe, a da će sve ostalo biti u skladu sa zakonom. Srbija je, kako navodi, demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da protestuje i izražava nezadovoljstvo, dok su skupovi mirni.

Foto Tanjug

Zorana Mihajlović

- Morate da poštujete tih 3.000, 4.000 građana i toj temi treba da pristupimo ozbiljno - kazao je Vučić. - Bolji životni standard i veća zaposlenost ljudi dovode do pitanja čistog vazduha, prečišćavanja voda... Država na to mora da pruži odgovor, i to će učiniti već u okviru realizacije plana "Srbija 2025".

Upitan da prokomentariše poruke sa protesta da se ponište sve obaveze prema "Rio Tintu" koje imaju vlada, on i nadležna ministarka, uzvratio je kontrapitanjem:

- A, kakvu to obavezu imam ja prema kompaniji? Baš nikakvu. Za razliku od nekih drugih koji su ih imali, ili bih mogao da posumnjam da imaju, oni koji su im dali istražna prava. Oni iz bivšeg režima, Đilas, Jeremić, Dulić, koji su "Rio Tintu" omogućili 2004. da uđe u zemlju bez dinara.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je juče da su se na ekološkom protestu mogle čuti mnoge neistine i da je iskorišćen za predizborni skup pojedinih političara:

- Prva laž je da je Vlada potpisala ugovor sa "Rio Tintom", a takav dokument o eksploataciji jadarita ne postoji. Druga laž je da je donet prostorni plan za izgradnju rudnika i termoelektrana na lignit, što Vlada nije učinila. To je tema o kojoj se tek diskutuje. Treća laž je da će u Mačvi, Loznici i Jadru sve propasti ako budemo imali rudnik, fabriku baterija i fabriku električnih vozila.

Ministarka je ponovila da Srbija ima dokazane rezerve jedinstvenog minerala jadarita i da je cilj da zemlja napreduje i očuva se životna sredina, što je moguće uz nove tehnologije.

- Oni koji su protiv litijuma neka bace svoje mobilne telefone, laptope, jer sve je to litijum - kazala je Mihajlovićeva. - Samo pokazuju da su licemeri. Moja poruka je: registrujte svoju političku organizaciju i kandidujte program na izborima, ali recite da ste zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu.

MNOGO SMEĆA IZA EKOLOGA

- VIDELA sam mnogo smeća koje je ostalo iza tih ekologa, ali pogledaću još jednom sve zahteve i sve što ima veze sa zaštitom životne sredine uzeću u razmatranje - komentarisala je juče premijerka Ana Brnabić. - Sve što će se dalje dešavati zavisiće od studije za procenu uticaja na životnu sredinu. - Radi se o tri studije, jedna se odnosi na rudnik, druga na deponiju, a treća na postrojenje za preradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)