RAZMENOM DO NOVIH ZNANJA: Zrenjanin dobija Centar za studente, učenike i mlade iz susedne Mađarske (FOTO)

B. GRUJIĆ

16. 09. 2021. u 19:56

MEĐUNARODNI IPA projekat “SKOLAR - SME”, u okviru kojeg će u Zrenjaninu biti otvoren Studentski centar za učenike, studente i mlade iz Mađarske, sprovodi se kroz partnerstvo Zrenjanina i mađarskog pograničnog gradića, poznate banje Morahalom.

РАЗМЕНОМ ДО НОВИХ ЗНАЊА: Зрењанин добија Центар за студенте, ученике и младе из суседне Мађарске (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Cilj saradnje je da se stvori zajednički program razmene iskustava za stipendiranje mladih koji će svoje školarine realizovati u drugoj zemlji, u kompanijama u kojima mogu da steknu iskustvo i znanje i uspostave radne veze.

Trenutno je u Pupinovoj ulici u centru Zrenjanina u toku rekonstrukcija objekta za smeštaj učenika, studenata i mladih iz Mađarske, koji će proći kroz program stipendiranja i razmena znanja i iskustava.

Grad Morahalom je nosilac ovog zanimljivog projekta, u kojem Zrenjanin, projektni partner, obezbeđuje prostor u kojem bi, najmanje šest meseci tokom godine, boravilo 17 studenata iz Mađarske, dok će istovremeno u Morahalomu biti izgrađen studentski hostel u kojem bi adekvatno bilo smešteno 17 studenata, učenika i mladih koji prolaze kroz program stipendiranja.

34 STIPENDIJE

STUDENTI iz Mađarske i Srbije, imaće godišnje 17 stipendija, ukupno 34, a boraviće u dva nova ovjekta za smeštaj studenata u Zrenjaninu i Morahalomu.

- Cilj nam je da mlade ljude iz Zrenjanina dovedemo u Morahalom, a naši da dođu ovde, kako bi učili i stekli nova znanja. Za nas je omladina veliko bogastvo, oni su garancija naše sadašnjosti, ali i budućnosti - naglasio je prilikom obilaska radova u Pupinovoj ulici Kristi Ištvan, zamenik gradonačelnika Morahaloma.

Prednosti za studente koji su u programu stipendiranja, odnose se na sticanje profesionalnih iskustva, veza, učenje procesa kompanija iz druge zemlje, sklapanje novih prijateljstava, upznavanje kulture i običaja jednog naroda.

UKUPNO 882 HILjADE EVRA

UKUPAN budžet projekta je 882.352 evra, grad Zrenjanin obezbeđuje polovinu 436.176 evra, od čega se iz IPA finansira 370.749 evra.

- Uz dalji razvoj međunarodne saradnje, gradu Zrenjaninu nakon projekta, ostaje obnovljen i u potpunosti opremljen objekat koji je u završnoj fazi rekonstrukcije - naglasio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja