I KIKINDA SLAVI DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Na svakoj javnoj ustanovi vijori se srpska trobojka (FOTO)

R.Šegrt

15. 09. 2021. u 18:36

DRUGU godinu zaredom Kikindi je obeležila državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

И КИКИНДА СЛАВИ ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: На свакој јавној установи вијори се српска тробојка (ФОТО)

FOTO: R. Šegrt

Velika trobojka istaknuta je na Gradskoj kući, a zastave su vidno postavljene i na zgrade svih javnih ustanova, na kružnim raskrsnicama, a na svoje kuće okačili su ih i pojedini građani.

Gradonačelnik Nikola Lukač izjavio je da je pred ovaj praznik, gradskim ustanovama podeljeno 400 novih državnih zastava.

Svih devet seoskih mesnih zajednica dobilo je po deset zastava da bi se istakle na najvažnijim javnim objektima.

- Dan probijanja Solunskog fronta je jedan od najznačajnijih datuma u Prvom svetskom ratu koji je preokrenuo njegov tok. Srbija je izgubila ogroman broj stanovnika, ginulo se za zastavu, za jedinstvo i zato je važno da obeležavamo ovaj datum, da se sećamo junaka slavne prošlosti, da negujemo jedinstvo i cenimo našu nacionalnu zastavu - rekao je Lukač novinarima, čestitajući praznik građanima Kikinde i Srbije.

Prethodno je na Železničkom groblju održan komemorativni skup povodom 103. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Delegacije lokalne samouprave, boračkih i patriotskih organizacija, Severnobanatskog okruga i policije položile su vence na spomen kosturnicu.

- Kikinda je imala veliki broj dobrovoljaca koji su se priključili srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Proboj Solunskog fronta označio je i početak oslobađanja svih srpskih zemalja - rekao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

BONUS VIDEO:

Dolazak Predsednika Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede