ČVRSTO UZ MATICU: U Ugljeviku obležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)

V. MITRIĆ

15. 09. 2021. u 18:13 >> 20:06

UČENICI Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas” iz Ugljevika, sa predstavnicima lokalne vlasti, defileom i školskim časom posvećen proboju Solunskog fronta kod Spomen-obiležja poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ЧВРСТО УЗ МАТИЦУ: У Угљевику облежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)

Foto; V. Mitrić

Direktor Srednjoškolskog centra Stevo Benović kaže da je danas u svim odeljenjima posvećen jedan čas današnjem prazniku srpskog naroda.

- Obeležavaćemo ovaj datum svake godine, jer je ovo praznik svog srpskog naroda - rekao je Benović.

Zamenik načelnika opštine Ugljevik Vanja Zekić rekla je da se danas vijore zastave kako u ovoj opštini tako i širom Srpske i tamo gde živi srpski narod.

- Posebno je zadovoljstvo što smo zajedno sa učenicima, mladim ljudima, obeležili ovako značajan datum - rekla je Zekićeva.

JUNACI NAS UČE: U ugljevičkom hramu obeležen Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

U ugljevičkom hramu Svete Petke Paraskeve je arhijerejsko namesništvo ugljevičko-janjsko obležilo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U hramu su se okupili predstavnici lokalne vlasti, političkih partija, Policijske stanice Ugljevik kao i humanitarnih organizacija ove podmajevičke opštine.

Arhijerejski namesnik ugljevičko-janski protojerej Aleksandar Tešić čestitao je svima Dan srpskog jedinistva, slobode i nacionalne zastave i poželio da bude Bogom blagosloven današnji praznik, da se slavi dugo godinu u dobru, zdravlju, miru i ljubavi sa svima.

- Zajednički praznik svih Srba slavi se na godišnjicu proboja Solunskog fronta. Verujem da je svako u svojim rukama imao štivo od poznatih književnika, koji su se trudili da od zaborava istrgnu podvige naših junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana, Solunskog fronta čim se rodoljublje, junaštvo i žrtvom i danas napajaju pokoljenja - rekao je Tešić u propovedi.

On je podsetio da je srpski narod u Prvom svetskom ratu doživeo strahovita stradanja u kojem je poginula svaka druga muška glava.

- Tada su naši preci doživeli veliko mučeništvo, golgotu, ali ih je sve zajedno grejala ljubav prema otadžbini i ognjištu. U reč ognjište i otadžbina bile su satkane sve njihove želje, zebnje, radosti i brige - rekao je Tešić. - Pre svega moramo se ugledati na njihovu nepokolebljivu ljubav, veru i nadu u Boga, ljubav prema otadžbini uz spremnost na žrtvu. U očuvanju naših nacionalnih interesa potrebni su nam i saveznici kao što su i oni tada imali ali i stručni i kompetentni ljudi na svim ključnim pozicijama.

A kao najvažnije Tešić je istakao brigu o porodici i potomstvu, biološkom opstanku srpskog naroda, te kao primer naveo velikog srpskog vojskovođu Živojina Mišića koji je bio trinaesto dete svojih roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!