ZA TERAPIJU "ZREO" SVAKI DRUGI OSNOVAC: Nepravilno držanje često prati i gojaznost (FOTO)

Z. Gligorijević

08. 09. 2021. u 08:21

ZBOG slabog kretanja, dugog sedenja za kompjuterom ili uz mobilni telefon, te teških rančeva sa udžbenicima, nedostatka fizičke aktivnosti od samog rođenja, muskulatura današnjih osnovaca je znatno slabija.

ЗА ТЕРАПИЈУ ЗРЕО СВАКИ ДРУГИ ОСНОВАЦ: Неправилно држање често прати и гојазност (ФОТО)

Foto Z. Gligorijević

Štaviše, onlajn nastava je dodatno pogoršala njihovo stanje, pa svaki drugi ima nepravilno držanje, a svaki peti je gojazan.

Centar za brigu o porodici u Svilajncu zato za njih organizuje vežbe, a za roditelje savetovališta. Od 130 korisnika, koliko ih je bilo pre pandemije, 42 je nastavilo rad i posle ukidanja vanredne situacije, tretmane su započela 22 nova đaka, a sa njih 13 se realizuju individualni tretmani.

Pritom, ovaj Centar je jedini ovakve vrste južno od Beograda, a lokalna samouprava obezbeđuje sredstva za njegov rad, pa deca vežbaju besplatno.

- Kada je pre tri i po godine otvoren Centar za brigu o porodici, pregledali smo 1.600 osnovaca iz grada i okolnih sela i čak 90 odsto njih je imalo skoliozu, neka deca i kifozu, a nije bilo malo ni onih sa ravnim tabanima. S obzirom na to da je svako drugo dete imalo loše držanje, Opština nam je za grupne vežbe opremila salu Vatrogasnog doma i napredak je veoma brzo postao vidljiv - kaže fizioterapeut Jelena Radovanović i dodaje da je svaki peti osnovac gojazan zbog loše ishrane, "grickalica" ili naslednog faktora.

Master defektolog logoped Dragana Grujić dodaje da je zabrinjavajuće što deca nepravilno izgovaraju glasove, te formiraju rečenice bez veznika i predloga. Zbog smanjene komunikacije sa roditeljima, ima i mališana od tri do pet godina koji još ne govore, a masovni su i problemi u pažnji i razmišljanju.

- "Mama, hoćeš kupiš igračku?", jedna je od rečenica koju izgovaraju jer roditelji deci više ne čitaju bajke, ne opisuju im slike i njihov fond reči je veoma oskudan. Deca ne znaju da nacrtaju Čiča Glišu, krug... - kaže Dragana Grujić koju, priznaje, posebno rastuži kada vidi da roditelji sa decom ne vežbaju kod kuće.

Suzana Obradović iz Grabovca, majka desetomesečnih blizanaca, kaže da su za pet meseci vežbanja mnogo napredovali. Zato što su prevremeno rođeni, blizanci su imali neurološke probleme, a sada već puze, okreću glave...

Zadovoljna je i Željka Ristić, čijoj ćerki Kseniji (14) je počela da se krivi kičma i imala je loše držanje zbog naglog rasta i dugog sedenja za kompjuterom.

- Zahvaljujući brojnim igračkama i ljubaznom osoblju, moja petogodišnja ćerka Staša Vasić, koja ima ravna stopala, vežbanje shvata kao igru. I sedmogodišnji sin Matija je, za samo dva meseca, korigovao izgovor - ističe Milica Cokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)