NOVE SIJALICE ŠTITE OKOLINU: Valjevo prvi grad u Srbiji koji pokušava da eliminiše zagađenje od javne rasvete

B. Puzović

02. 09. 2021. u 06:51

PREMA studiji izvodljivosti koju je načinila kompanija "Smart enerdži investment Kft", odnosno njen ogranak "SEI Beograd", realizacijom projekta energetske efikasnosti Valjevo bi godišnje na javnoj rasveti uštedelo oko 3,7 miliona kilovata električne energije, a u atmosferu bi bilo emitovano oko 2.115 tona ugljen-dioksida manje!

НОВЕ СИЈАЛИЦЕ ШТИТЕ ОКОЛИНУ: Ваљево први град у Србији који покушава да елиминише загађење од јавне расвете

Foto GU Valjeva

U projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u gradu na Kolubari vlada Mađarske je uložila oko 82.800 evra. I, predviđeno je da oko 11.400 svetiljki bude zamenjeno novim, sa LED tehnologijom, a planirano je i postavljanje 232 upravljačka sistema koji će da regulišu automatsko funkcionisanje javne rasvete. Cilj projekta je da sistem javnog osvetljenja radi automatski - bez angažovanja ljudi. Tamo gde ne postoji mreža javne rasvete, predviđena je ugradnja svetiljki koje se napajaju iz solarnih panela.

- Svetlosno zagađenje predstavlja najbrži globalno rastući problem životne sredine, a Valjevo je prvi grad koji je u okviru elaborata i predstavljanja projekta tome poklonio pažnju - kaže Dejana Bjelajac, predstavnica nevladine organizacije "Karpe Noktem". - Pored uštede novca i energije, ovim projektom se očekuje znatno smanjenje svetlosnog zagađenja koje će uticati ne samo na povećanje kvaliteta životne sredine građana, nego i svih prirodnih dobara u okolini Valjeva.

Foto:D.Krunić

Kroz javno-privatno partnerstvo, investicije mađarske kompanije "SEI" u sistem javnog osvetljenja u Srbiji do sada su dostigle oko 16 miliona evra. Projekat je, kako je naglašeno, u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi.

- Ova studija pokazuje mogućnost uštede električne energije i smanjenja zagađenja životne sredine, uz poboljšanje kvaliteta osvetljenosti grada i bezbednosti građana - kaže Obrad Tadić, direktor Ogranka "SEI Beograd". - Uvereni smo da će donatori sufinansirati realizaciju studije, naravno, uz uslov da valjevska lokalna samouprava prihvati ovaj predlog. U tom slučaju, naša kompanija će se potruditi da projekat realizuje bez dodatnih troškova za građane, odnosno za budžet Valjeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)