GAS STIŽE DO PAZARA I TUTINA : Nakon postavljanja magistralnog gasovoda, sledi izgradnja distributivne mreže

N. KOČOVIĆ

20. 08. 2021. u 08:25

PRE desetak dana počelo je postavljanje cevi na teritoriji Novog Pazara za regionalni gasovod Aleksandrovac - Tutin, a direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović obećao je da će taj, kako je rekao, prioritetni projekat biti završen do kraja juna sledeće godine.

ГАС СТИЖЕ ДО ПАЗАРА И ТУТИНА : Након постављања магистралног гасовода, следи изградња дистрибутивне мреже

Postavljanje gasovoda / Foto Grad Novi Pazar

On je prilikom sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara dogovorio i da u narednih mesec dana počne izrada idejnog projekta gasifikacije, odnosno, izgradnje distributivne mreže u tom gradu.

- Na osnovu tog idejnog projekta kao i pozitivne odluke Vlade Srbije, očekujem da bi izrada distributivne mreže u Novom Pazaru mogla početi u martu sledeće godine. To neće biti jednostavno, grad je dosta "sabijen", ulice su uske, ali me raduje što postoje snimci svih instalacija. Uobičajeno vreme gasifikacije grada ove veličine je oko tri godine - poručio je Bajatović.

On je istakao i da građani Novog Pazara neće plaćati gas skuplje od žitelja ostalih gradova u Srbiji, kao i da će priključak na gasovodnu mrežu koštati 780 evra, a da se može otplaćivati tri godine.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da će dolazak gasa biti od višestruke koristi građanima i privredi.

- Svi znamo značaj gasifikacije, gas je jedan od osnovnih uslova za dolazak investitora, a pogotovo će značiti sada kada znamo da će trasa auto-puta proći preko Pešteri, na 20 kilometara od nas. Veoma nam je bitan i ekološki aspekt, možemo priključiti Toplanu na gas, jer sada imamo velikih problema sa zagađenjem vazduha - istakao je gradonačelnik Biševac.

U PLANU NEKOLIKO GASOVODA

PORED ovog, Dušan Bajatović je najavio radove na još nekoliko gasovoda u Srbiji.

- Hitno nam je da završimo gasovod od Leskovca do Vranja, a potom od Beograda do Valjeva i Loznice, a još jednom ponavljam da taj gasovod nema nikakve veze sa "Rio Tintom". Idemo i sa gasovodom od Požarevca ka Zaječaru i Boru, pa ka Prahovu gde će biti ogroman hemijski kompleks. U planu su i gasovodi ka Priboju, Prijepolju i Sjenici - dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna