O KARANOVCU I KRALJEVU U ŠTAMPI: Međunarodni naučni skup u kraljevačkom Narodnom muzeju

G.Ć.

18. 08. 2021. u 13:30

U OKVIRU tradicionalnog, 30. po redu Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2021“ koji se do 19. avgusta održava u Kraljevu, u ovdašnjem Narodnom muzeju počeo je međunarodni naučni skup „Publicistika u razvoju društva i države: Karanovac – Kraljevo u srpskim novinama 1835-1918“.

О КАРАНОВЦУ И КРАЉЕВУ У ШТАМПИ: Међународни научни скуп у краљевачком Народном музеју

Foto: GU Kraljevo

Tokom dvodnevnog skupa svoje referate izneće ukupno 24 autora iz Srbije, ali i okolnih država. Na svečanom otvaranju učesnicima su se obratili dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, dr Ljubodrag P. Ristić, član Naučnog odbora i Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja, dok je glumac Milomir Nedeljković čitao odabrane tekstove iz knjiga Slavoljuba Maržika.

Foto: GU Kraljevo

Kako se ovom prilikom moglo čuti, tokom protekle decenije mr Slavoljub Maržik je prikupio, i u svoje četiri knjige - „Karanovac - Kraljevo u srpskoj štampi“ na jednom mestu objedinio sve članke, vesti i notice o nekadanjšem Karanovcu, današnjem Kraljevu, objavljene u štampi koja je izlazila u najpre u Kneževini, a potom i u Kraljevini Srbiji.

Foto: GU Kraljevo

- Doprinos ovakvog poduhvata u osvetljavanju prošlosti grada na Ibru od 1835. do 1918. godine je izuzetan i nemerljiv, a prikupljeni istoriografski materijal ima veliki značaj i predstavlja dobro polazište za dalja istraživanja – rekao je Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili