REKE SPREMAJU ZA - POPLAVE: U Šapcu prionuli na preventivno uređenje vodotoka drugog reda u Mačvi i Pocerini

V.Mitrić

14. 08. 2021. u 11:30

ŠABAČKA lokalna samouprava i JP "Srbija vode" zajednički - sa 22 miliona dinara - finansiraju regulaciju dva kilometra korita reke Dobrave u selu Žabar.

РЕКЕ СПРЕМАЈУ  ЗА - ПОПЛАВЕ: У Шапцу прионули на превентивно уређење водотока другог реда у Мачви и Поцерини

Foto V. Mitrić

Kako je, tokom posete radilištu, istakao gradonačelnik dr Aleksandar Pajić, Šabac je za održavanje vodotoka drugog reda ove godine iz budžeta izdvojio 20 miliona dinara, a samo za uređenje korita pomenute reke je potrošeno više od 11 miliona.

- Ovo je od velikog značaja za meštane i poljoprivrednike ovog kraja, s obzirom na to da većina njih ima njive i zasade neposredno uz obalu reke. Na ovoj lokaciji ništa nije rađeno proteklih 70 godina, a sada smo uredili ne samo korito, već i pristupne puteve, te povećali nasip sa leve i desne strane, omogućivši domaćinima da lakše dođu do svojih parcela.Prioritet nam je da obradivo zemljište prilikom padavina ne bude poplavljeno, odnosno želimo da učinimo sve kako bismo umanjili štetu na usevima, a potencijalno i na stambenim objektima - naglasio je dr Pajić.

Jer, hidrometeorozi za jesenji i zimski period već najavljuju veće padavine, pa lokalna samouprava u Šapcu pokušava da deluje preventivno, odnosno da obezbedi što veću protočnost vodotoka drugog reda za koje je nadležna.

Rukovodilac JP "Srbija vode" Jovan Basta ističe da je ovo preduzeće sa Šapčanima potpisalo ugovor u kojem su jasno definisane kritične tačke i deonice koje mogu da ugroze živote ljudi, ali i njihovu imovinu.

- U saradnji sa područnim vodoprivrednim preduzećem "Sava" iz Šapca izrađen je elaborat u kojem su precizno izračunati svi parametri i procenjeni su svi neophodni radovi, uključujući i troškovnik, da bi se reka Dobrava dovela u projektovano stanje.

Podsećam, to znači da bi bila u funkciji zaštite od obilnih padavina - precizirao je Bastai najavio da će u dogovoru sa gradonačelnikom dr Pajićem i direktorom VP "Sava" Nenadom Miškovićem priključiti Dobravu mreži za redovno održavanje vodotoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri