STADA ČEKAJU CISTERNE: Krave na Suvoj planini iznad Gadžinog Hana ostale bez vode

D. ALIHODžIĆ

11. 08. 2021. u 07:00

SUVA planina je tokom leta dom za više od 500 krava koje po bespućima same brinu o sebi, sve do prvih mrazeva.

СТАДА ЧЕКАЈУ ЦИСТЕРНЕ: Краве на Сувој планини изнад Гаџиног Хана остале без воде

Foto Privatna arhiva

Stočari ih povremeno posećuju i priskaču u pomoć jedino kada se razbole, ili ostanu bez vode - što se upravo sada dešava. Po rečima Nikole Manojlovića iz Malog Krčimira, čija porodica na Suvoj planini ima 50 grla, već tri dana pokušavaju da im obezbede vodu...

- Kao i svake godine do sada, vlasnici krava prikupe novac za gorivo, a lokalna samouprava obezbedi prevoz, odnosno cisternu, jer mi nemamo vozila kojima bismo im dopremili toliku količinu vode. Životinje čekaju na pojilu, ali je pitanje koliko će još moći da izdrže na ovim temperaturama - očajan je Manojlović koji apeluje na nadležne da ne dozvole da se uništi stočni fond sela podno Suve planine.

Predsednik Opštine u Gadžinom Hanu Milisav Filipović kaže da su upoznati se problemom i traže rešenje. Tvrdi da su u dogovoru sa lokalnom samoupravom u Beloj Palanci, čiji meštani takođe imaju krave na Suvoj planini, obezbedili urgentno dopremanje 12.000 litara vode.

- To nije dovoljno da podmiri sve potrebe, ali će značiti kao prva pomoć u ovom trenutku.

Pisali smo Okružnom kriznom štabu i oni će nam, u saradnji sa Vojskom Srbije, obezbediti vozila koja će u najkraćem mogućem roku krenuti put Suve planine i dopremiti preko potrebnu vodu - zaključuje Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna