LEPOTE RUSIJE KROZ OBJEKTIV: Izložba Ruskog geografskog društva "Najlepša zemlja" otvorena u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

06. 08. 2021. u 08:25

U GALERIJI Doma kulture "Stevan Mokranjac", Istorijski arhiv Negotina u okviru manifestacije "Negotinsko leto" otvorio je izložbu fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom "Najlepša zemlja".

ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ: Изложба Руског географског друштва Најлепша земља отворена у Неготину

Foto S. M. J.

- Rusko geografsko društvo je jedno od najstarijih na svetu, postoji od 1845. Cilj im je da istraže, identifikuju predele i da na ta mesta pošalju najbolje istraživače različitih disciplina koji će izraditi i najbolje studije. Iz tog razloga smo se i odlučili za ovu izložbu da Negotincima predstavimo rad društva i fotografije koji na najlepši način prikazuju izvornu prirodu Rusije i njen odnos prema životnoj sredini - kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Izložbu u Negotinu je otvorio dr Miroljub Milinčić, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

- Mi smo prošle i ove godine naročito počeli malo dublja istraživanja na temu rusko-srpskog nasleđa u Srbiji, a i u Negotinu, a od proleća i na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ovde je kroz istočnu Srbiju nekada prolazio Ruski put, ima nešto što se zove Ruska kuća, a u Štubiku smo videli tri ruska spomenika na udaljenosti od 150 metara - kaže dr Miroljub Milinčić.

Uz ruske i srpske kompozicije u interpretaciji soprana Magdalene Antić, profesora pevanja i kamerne muzike, i Stefana Nikolića, profesora harmonike u Umetničkoj školi "Stevan Mokranjac" u Negotinu, otvaranju izložbe fotografija "Najlepša zemlja" prisustvovali su i učesnici međunarodnog Ekološko-geografskog kampa iz Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine i Italije.

Marija Hodikina, profesor međunarodnog turizma, kaže da joj je u Beogradu bilo interesantno da vidi kako se mešaju kulture i istorijske epohe.

- Mnogo mi se dopao i Nacionalni park "Đerdap" i Golubačka tvrđava, koja ovako rekonstruisana zaista deluje impresivno. Zahvalna sam na prilici da se na licu mesta upoznam sa Srbijom - kaže Hodikina.

RUSIJA I SRBIJA U SRCU

- DOLAZIM iz Italije. Inače, govorim ruski jezik, a učim i srpski. Imam običaj da kažem da je Italija moja otadžbina, ali da su mi Rusija i Srbija u srcu. Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam gostoprimstvom ljudima i lepotom prirode i svega što sam video i doživeo - kaže Dijego Zaneti, student.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade