NAŠA "AURORA 2" TREĆA U SVETU: Veliki uspeh studenata Mašinskog fakulteta u konkurenciji 32 zemlje

B.B.

02. 08. 2021. u 15:16

"AURORA 2" - raketa jedrilica, koju su konstruisali studenti Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu, okupljeni u timu "Beoavia", treća je u svetu.

НАША АУРОРА 2 ТРЕЋА У СВЕТУ: Велики успех студената Машинског факултета у конкуренцији 32 земље

Foto: Mašinski fakultet

Na upravo završenom međunarodnom takmičenju "Airbus Sloshing Rocket Competition 2021", u konkurenciji 32 timova iz celog sveta, naši vazduhoplovci su osvojili trće mesto. Najbolja je bila ekipa iz Portugala, a drugo i četvrto mesto pripalo je timovima iz Italije.

Takmičenje se odvijalo u dve etape. U prvoj fazi, naš tim je osvojio prvo mesto za idejno rešenje rakete i time se plasirao u drugu, finalnu rundu. Ocenjivano je tehničko rešenje, odnosno konstrukcija, dolet i vreme leta, kao i cena i način izrade letelice.

Raketa "Aurora 2" sastoji se od tela rakete i krila, koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije. Pogon rakete je mešavina vode i vazduha pod pritiskom od 10 bara.

Cilj takmičenja je bio da se napravi raketa-jedrilica, koja nakon vertikalnog lansiranja prelazi u krstareći horizontalni let. Zbog tranzicije iz vertikalnog u horizontalni let bilo je potrebno da se dizajnira rezervoar koji će minimalizovati efekat bućkanja vode, koja simulira gorivo, i tako smanji neželjeno pomeranje centra mase i poboljša stabilnost letelice u letu.

Ovo prestižno takmičenje studenata vazduhoplovstva održava se svake godine pod pokroviteljstvom svetski poznate vazduplohovne kompanije "Airbus". Prvobitno je planiralno da se takmičenje održi u Španiji, ali je zbog akteulne epidemiološke situacije u svetu doneta odluka da studenti svoja rešenja i letelice stručnom žiriju prezentuju onlajn.

Članovi tima "Beoavia" trenutno rade na još dva projekta. Reč je o bespilotnoj letelici "Feniks" i raketi na čvrsto gorivo ""Pupin K12", koji se trenutno nalaze u procesu proizvodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)