TELESKOPI NA BAGDALI U KRUŠEVCU: U nedelju posmatranje dve najveće planete u sunčevom sistemu

S.BABOVIĆ

30. 07. 2021. u 13:07

KRUŠEVLJANI koji su zainteresovani za posmatranje fenomena na nebu mogu da u nedelju, 1. avgusta od 21,30 na Bagdali kroz teleskope posmatraju planete Jupiter i Saturn, predočeno je u Astronomskom udruženju “Eureka” iz Kruševca.

ТЕЛЕСКОПИ НА БАГДАЛИ У КРУШЕВЦУ: У недељу посматрање две највеће планете у сунчевом систему

Foto: AU Eureka

U ovom udruženju navode da je u najavljenom periodu Saturn u tzv.”opoziciji” i najvidljivi tokom ove godine zbog čega i pozivaju zaljubljenike u astronomiju da se pridruže posmatranju najvećih planeta u Sunčevom sistemu.

 -Ovo je drugo javno posmatranje sa Bagdale u okviru projekta "Astronomski kamp Jastrebac 2021", a istog dana biće i zatvorene prijave za učešće u kampu koji će se,kao i prethodne godine usled epidemije KOVID-19, održati kroz onlajn format-navodi Zoran Tomić iz AU “Eureka”.-Više od 80 učesnika iz Kruševca,ali i iz cele Srbije i regiona prijavilo se za kamp, koji se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade.

Kruševački astronomi su 10.jula obeležili i dan Teslinog rođenja na sličan način, posmatranjem neba sa Bagdale. Astronomski kamp Jastrebac 2021 tokom kojeg će učesnici moći da prate zanimljiva predavanja istaknutih astronoma i astrofizičara, kao i da prisustvuju „onlajn“ posmatranjima fenomena u svemiru,trajaće od 10. do 13. avgusta.

             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)