DRAMA NA OBALI TISE: Izvukli utopljenika, davali mu veštačko disanje i uspeli da ga vrate u život! (FOTO)

R. ŠEGRT

16. 07. 2021. u 18:59

JUNACI priča u Novom Kneževcu, Adi, ali i drugim mestima uz obalu reke Tise, na severu Bačke, ovih dana su mladić Nikola Jovanić (24) i policajac Mićo Kerkez (38).

ДРАМА НА ОБАЛИ ТИСЕ: Извукли утопљеника, давали му вештачко дисање и успели да га врате у живот! (ФОТО)

Rada Šegrt

Njih dvojica su pre nekoliko dana iz te reke izvukli davljenika, pružili mu prvu pomoć i vratili ga u život. Čak pet minuta reanimirali su utopljenika E.R. koji je bio bez svesti i nije davao vitalne znake života. Kada su čoveka izvukli iz vode, Jovanić mu je masirao srce, a Kerkez mu je davao vazduh. Pomoć su pružili toliko stručno da im je čestitala i lekarska ekipa Doma zdravlja, koja je ubrzo stigla po pozivu građana koji su bili na obali.

- Sve bilo kao na filmu. Sa kolegama sam se vraćao iz Subotice, sa fudbalskog turnira. U povratku smo svratili na obalu Tise kod Novog Kneževca. Tamo je bilo dosta ljudi i kupača. U jednom momentu čujem da neko viče da se čovek davi u vodi. Potrčim i vidim da jedan mladić izvlači čoveka bez svesti. Svi oko nas su govorili da je gotovo, da mu nema spasa, ali mi nismo odustajali. On je masirao srce, a ja sam mu davao veštačko disanje na usta. I nije bilo gotovo, spasili smo ga – prepričava zadovoljno Mićo Kerkez.

Foto: Privatna arhiva

Kerkez i Jovanić

Čoveka kojem je pomogao ne poznaje, jer Kerkez već 19 godina kao policajac radi u Adi. Često je i u Novom Kneževcu, ali na obali Tise u tom mestu nikada ranije nije bio. Kao što nikada pre nije sreo ni druga po hrabrosti i odvažnosti, Nikolu Jovanića. Život je odlučio da ih spoji u hrabrom činu.

- Toga dana na obali je bilo takmičenje u kuvanju ribljih kotlića i bilo je dosta ljudi. Kada se većina razišla, seo sam u kafić i odjednom čuo kako neko viče da se čovek davi. Pogledao sam prema reci i video kako dva tinejdžera drže malaksalog čoveka. Potrčao sam, skočio u vodu, preuzeo muškarca koji nije imao ni snage ni svesti. Drugi čovek i ja počeli smo reanimaciju i spasili smo ga – prepričava događaj Nikola Jovanić.

Ni Jovanić lično ne poznaje E.R. kojeg je vratio sa tamne na svetlu obalu života. Ne poznaje ni policajca Kerkeza.

HRABRI TINEJDžERI

- ŽAO mi je što ne znam ko su dvojica tinejdžera koji su održavali telo davljenika na površini vode da ne potone.Oni su, takođe, junaci ovog događaja. Možda i veći od nas. Kada sam doplivao do njih, već su bili umorni – opisuje Nikola Jovanić.

- Čoveka kojeg smo spasili, viđao sam u Kneževcu. Ovo je malo mesto pa se sretnemo. Posle tog događaja nisam ga nijednom video. Tek kasnije sam saznao da je drugi čovek koji je pružao pomoć policajac – priča keramičar Nikola.

Obojica kažu da u početku nisu ni bili svesni veličine onoga što su učinili. Jednostavno su uradili ono što im je ljudskost nalagala.

- Lep je osećaj kad znaš da si skoro izgubljenog čoveka vratio u život. Svi su govorili da je gotovo, ali eto, nikada nije gotovo – kažu Mićo i Nikola, koji se još nisu ni upoznali, a kada se sretnu verovatno će to biti početak jednog novog velikog prijateljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)