DŽINOVSKO SRCE OBORILO REKORD: Poljoprivrednik Živojin Antić iz Ćuprije, sve uspešniji u uzgajanju paradajza

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 07. 2021. u 10:41

ŽIVOJIN Antić (45) iz Ćuprije, koji već godinama proizvodi sve krupniji džinovski paradajz jabučar, ove godine je proizveo novu sortu - džinovsko srce.

ЏИНОВСКО СРЦЕ ОБОРИЛО РЕКОРД: Пољопривредник Живојин Антић из Ћуприје, све успешнији у узгајању парадајза

Foto Z. Gligorijević

Dok je najveći plod jabučara težio 1.640 grama, sada je dobio plod od gotovo 1,8 kilograma! Ovaj zaljubljenik u povrtarstvo, ukrštanjem sorti proizveo je četiri nove sorte paradajza, čija težina po komadu prelazi kilogram. Ukrštanjem, kaže, dobija poboljšane verzije starih sorti i pojačan genetski kod. Džinovsko srce dobio je ukrštanjem džinovskog jabučara i volovskog srca sa klasičnim listom. Plodovi ne samo da su izuzetno krupni, već na jednoj plodovoj grani rodi najmanje pet kilograma, a na stabljici do 10 kilograma.

- Uspeo sam da skoro na svakom struku dobijem po 10 plodova, dok kod džinovskog jabučara ima najviše tri paradajza. Težina plodova kreće se od 1,2 kilograma, pa naviše. Ukoliko lisna masa potraje, rađaće do jeseni. Toliko će da rađa i džinovski paradajz jabučar, koji dostiže težinu od 1,3 do 1,6 kilograma. Još uvek držim rekord u proizvodnji džinovskog jabučara, jer ne znam nikoga ko ima krupnije plodove. Pre dve godine, takođe ukrštanjem, proizveo sam sortu moravac - ponosno će Antić dodajući da je džinovski paradajz autohtona sorta, čije je seme sačuvala njegova baka Milosava, koju on uzgaja već četiri decenije.

DOMAĆINSKI Jovan, Živojin, Jasmina i Teodora Antić , Foto Z. Gligorijević

Pomenute sorte naš sagovornik uzgaja kao semenski materijal od koga će da prodaje rasad, ali i seme, jer retko ko ima sortno seme. Pošto mu pomažu supruga Jasmina i deca Dušan (21), Jovan (19) i Teodora (13), Antić za prodaju uzgaja 162 sorte paradajza.

LEKOVITO BILjE ZA TINKTURE

- VEĆ pet godina uzgajamo i lekovito bilje, ehinaceu purpureu, koja je možda najlekovitija biljka, i lobeliu inflate. Korenov sistem ehinacee u trećoj godini prodajem stručnjacima koji prave tinkture za jačanje imuniteta. Lobeliu inflate prodajem za tinkture, koje su odlične za čišćenje pluća, odvikavanje od pušenja, kao i protiv ujeda insekata i ogrebotina. Braću ih krajem meseca, jer ih ničim ne prskam, pa ih avgusta napada bela vaš - kaže Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna