NE ŽELE SMEĆE U SVOM ATARU: Peticija meštana Kličevca kod Požarevca

D. NOVKOVIĆ

13. 07. 2021. u 08:25

NEDAVNO usvojena skupštinska odluka da se regionalna deponija za područje grada Požarevca gradi u ataru sela Kličevac, naišla na otpor meštana ovog sela, koji su se zbog toga pobunili i pokrenuli onlajn peticiju.

НЕ ЖЕЛЕ СМЕЋЕ У СВОМ АТАРУ: Петицијa meштана Кличевца код Пожаревца

Foto D. N.

Povod ovakve reakcije bilo je raspisivanje javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za gradnju deponije, za koju meštani zahtevaju da se obustavi. Oni tvrde da nisu protiv gradnje same deponije, samo traže da se za nju pronađe neka druga lokacija.

- Nije mesto za izgradnju deponije plodno poljoprivredno zemljište u blizini vodoizvorišta "Kličevac", naseljenih mesta Kurjače i Kličevac, manastira Nimnik i arheološkog nalazišta Viminacijum. Zemljište je na kosoj padini i potencijalno je klizište, uništiće biodiverzitet, ispašu pčela i lov i u blizini je već postojećih zagađivača - termoelektrana i kopova Kostolac - navodi se u obrazloženju peticije, pokrenutoj na inicijativu Udruženja građana "Kličevački idol".

Saša Pavlović, Foto D. N.

Komentarišući ovakvu reakciju meštana Kličevca, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, izjavio je da regionalna deponija ni na koji način neće ugroziti zdravlje ljudi, životnu sredinu, kao ni podzemne vode.

- Lokacija je sa tri strane okružena šumom, nalazi se sa druge strane brda, pa se sa nje Kličevac ni ne vidi. Dozvoljena udaljenost je najmanje kilometar od najbližeg naselja, a u ovom slučaju ona je trostruko veća - rekao je Pavlović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri