AMBALAŽA PRODAJE KROMPIR: Ministar poljoprivrede bi voleo da pogone kompanije iz Zmajeva preseli u ivanjička sela

Z. Rajić

12. 07. 2021. u 11:56

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Čedomirom Božićem tokom vikenda posetio firmu "Novi Trejding NS" u Zmajevu kod Vrbasa, rekao je da bi voleo kad bi dva pogona ove kompanije mogao da "preseli" u Prilike, Katiće i druga ivanjička sela, poznata po proizvodnji krompira.

АМБАЛАЖА ПРОДАЈЕ КРОМПИР: Министар пољопривреде би волео да погоне компаније из Змајева пресели у ивањичка села

Foto G. D.

Reč je o pogonima za selektovanje i pakovanje krompira, koji u "Novom Trejdingu" postoje od prošle godine.

- Molio sam povrtare u Ivanjici da se odluče za kupovinu mašina za selektovanje i pakovanje krompira, za šta bi polovinu novca, kroz subvenciju, obezbedila država.

Potrebna je i jedna hladnjača, da ne propada rod. Nisu ovo sedamdesete godine prošlog veka, kad se krompir pakovao samo u gajbice i džakove - naglasio je Nedimović.

On je kazao da se proizvođači krompira u Zapadnoj Srbiji premišljaju, jer im nedostaje preduzimljivost u domenu trgovine.

- Krompir nam je dobar, za njim postoji velika potražnja trgovinskih lanaca, ali mora da se sortira i upakuje onako kako tržište zahteva. To su shvatili i primenili u "Novom Trejdingu" - rekao je ministar.

Sekretar Božić je istakao da pogoni u Zmajevu izgledaju impresivno i da je potrebno što više takvih i u Vojvodini i u celoj Srbiji.

- Pokrajinski sekretarijat ima nekoliko konkursnih linija koje subvencionišu nabavku ovakvih sistema. Interesovanje, srećom, raste, ne samo u proizvodnji krompira, nego i krastavaca, što je slučaj u Gospođincima, u opštini Žabalj, gde je otvorena firma nemačkog investitora za pakovanje ovog povrća i izvoz na nemačko tržište - naveo je Božić.

KONKURIŠU I UVOZNICIMA

MARKO Hristić, jedan od vlasnika "Novog Trejdinga", kazao je da ova porodična kompanija već dve decenije proizvodi krompir, a tek sada, kad je upakovan ponuđen marketima, postao je pravi biznis.

- Dok se nismo modernizovali, borili smo se sa neopranim krompirom, kojeg ima na sve strane, a sada konkurišemo uvoznom krompiru - izneo je Hristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)