ZA ČIST GRAD NA TOPLICI: Prvi koraci Prokuplja u projektu prečišćavanja otpadnih voda

D. Z.

09. 07. 2021. u 08:25

GRAD Prokuplje krenuo je u realizaciju projekta za prečišćavanje otpadnih voda, koji je vredan 20 miliona evra. Grad na Toplici je jedna od 74 lokalne samouprave na nivou čitave zemlje koje su potpisale ove ugovore, a prvi pripremni radovi očekuju se već na jesen.

ЗА ЧИСТ ГРАД НА ТОПЛИЦИ: Први кораци Прокупља у пројекту пречишћавања отпадних вода

Milan Aranđelović

Prema rečima Milana Aranđelovića, gradonačelnika Prokuplja, reč je o veoma značajnom projektu tako da je grad već uspeo da pripremi tehničku dokumentaciju i očekuje se eksproprijacija javnih površina kako bi se rešili imovinsko-pravni odnosi.

- Nedavno je na sednici Vlade Srbije proglašen javni interes za eksproprijaciju tih javnih parcela tako da ćemo u toku ove nedelje obaviti sastanke sa strankama u postupku gde ćemo obaviti otkup. Grad Prokuplje će do kraja leta završiti sve ugovore kako bismo potom krenuli sa radovima - ističe gradonačelnik Ranđelović.

On pojašnjava da je, po planu, izvođenje radova predviđeno za sledeću godinu, ali da će se sa završetkom eksproprijacije već u septembru ili oktobra početi sa radovima na kanalizacionoj mreži.

- Predviđeno je da jedan prečistač obuhvati mreža koju koristi oko 25.000 ljudi, odnosno da se sva gradska kanalizacija usmeri u taj prečistač. Tu će takođe biti i dva kolektora dugačka oko šest kilometra koji će skupljati kanalizaciju i odvajati je u postrojenje za prečišćavaanje otpadnih voda - pojašnjava detalje Aranđelović.

VEZUJU I SELA

GRADONAČELNIK dodaje da će osim postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda dodatno biti urađeno i 25 kilometara sekundarne mreže kojom će biti povezano petnaest sela u blizini Prokuplja. Time će se tretmanom otpadnih voda obuhvatiti više od 70 dosto teritorije grada i sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024