KAKAV JE BIO EPILOG SUKOBA TITA I STALJINA: Istoričar Srđan Graovaca na Jutjub kanalu KCNS o uzrocima i posledicama istorijskog „ne“

V. N.

06. 07. 2021. u 08:34

U OKVIRU predavanja Srđana Graovca "Odnosi između Tita i Staljina –epilog sukoba", predavač je kazao da je kriza u odnosima dve zemlje započela 1947. godine, a eskalirala je Rezolucijom Infirmbiroa 28. juna 1948.

КАКАВ ЈЕ БИО ЕПИЛОГ СУКОБА ТИТА И СТАЉИНА: Историчар Срђан Граоваца на Јутјуб каналу КЦНС о узроцима и последицама историјског „не“

Foto: KCNS

Međutim, ni srpska ni ruska javnost pa ni visoki državni funkcioneri nisu imali uvid u detalje sukoba, niti uopšte o postojanju bilo kakvih nesuglasica. O tome se u štampi i na televiziji nije govorilo, takve vesti nisu objavljivane. Samo je najuži krug Titovih i Staljinovih ljudi bio obavešten o stvarnom stanju i o pravoj prirodi odnosa između Tita i Staljina.

Ne samo da je sukob imao važnost za jugoslovensku zajednicu, već je imao globalni značaj, a do njega je doveo veliki broj sitnih incidenata. Kap koja je prelila čašu bila je veoma agresivna spoljna politika koju je Tito vodio, pre svega odbijajući da se povinuje zahtevima Staljina, što je i dovelo do rezolucije Informbiroa, kada su sovjeti odlučili da „slome" Jugoslaviju. Međutim, nakon Staljinove iznenadne smrti popustili su pritisci između dve zemlje.
Predavanje Srđana Graovca "Odnosi između Tita i Staljina –epilog sukoba" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024