PUŠTENA U RAD SOLARNA ELEKTRANA: Donacija Ruske humanitarne misije napaja Dečiji dispanzer u Zrenjaninu (FOTO)

B. Grujić

04. 07. 2021. u 15:55

SOLARNA elektrana na zgradi Dečijeg dispanzera u Zrenjaninu, koja je donacija Ruske humanitarne misije, puštena je u rad, sa ciljem poboljšanja energetske efikasnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije u okviru Zelene agende Srbije.

ПУШТЕНА У РАД СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА: Донација Руске хуманитарне мисије напаја Дечији диспанзер у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Solarna elektrana na krovu Dečijeg dispanzera, proizvodiće električnu energiju za potrebe dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada.

DOBRI ODNOSI RUAKOG I SRPSKOG NARODA

Zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture Aleksej Polkovnikov, istakao je razvijanje dobrih odnosa dva bratska naroda.

- Odabrali smo Zrenjanin i ovu zdravstvenu ustanovu iz nekoliko razloga, a kao najvažniji je da se ovim projektom ostvaruju uštede u potrošnji energije i oslobađaju sredstva za podizanje nivoa zdravstvenih usluga prema građanima, jer Dom zdravlja opslužuje veliki region i značajan broj korisnika - istakao je Polkovnikov.

Povodom početka rada elektrane na sunčevu energiju, grad Zrenjanin posetili su predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i njenih institucija u našoj zemlji, Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture, Sergej Ševčuk, generalni direktor Ruske humanitarne misije, Evgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i dr Branislav Nešić, izvršni direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije. 

- Tokom ove godine izdvojili smo 10 miliona dinara iz budžeta grada u vezi sa projektima energetske sanacije objekata, uz dodatnih 7,4 miliona dinara od strane Republike - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz napomenu da upravo to građani iščekuju, dok će u narednih desetak dana raspisati konkurs prema izvođačima radova, a zatim i poziv prema zainteresovanim korisnicima ovog programa i projekta, a razmišljamo i o ideji uvođenja subvencija za kupovinu bicikala na teritoriji Zrenjanina, kako bi unapredili i taj vid zaštite životne sredine - istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.  

Kako su objasnili predstavnici izvođača radova, solarna elektrana sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW,a sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju preko 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)