VRANJE PROSLAVILO GRADSKU SLAVU: Održana liturgija i litija (FOTO)

D. Ristić

21. 06. 2021. u 17:23

U VRANjU je svetom arhijerejskom liturgijom i litijama kroz centralne gradske ulice proslavljena gradska slava, Duhovski ponedeljak, drugi dan praznika Silazak Svetog duha na apostole ili Pedesetnica.

ВРАЊЕ ПРОСЛАВИЛО ГРАДСКУ СЛАВУ: Одржана литургија и литија (ФОТО)

Foto: D. Ristić

Najpre je u Sabornom hramu Svete Trojice održana sveta Liturgija, koju je služio Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. Nakon toga, formirana je kolona za litije u kojoj su se našli sveštenstvo i monaštvo Eparhije vranjske, gradsko rukovodstvo, pripadnici vojske i policije, članovi lokalnih sportskih klubova i učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon povratka u Saborni hram Svete Trojice izvršeno je rezanje slavskog kolača.

Čestitajući Vranjancima slavu, gradonačelnik dr Slobodan Milenković poželeo im je puno zdravlja, radosti, sreće i ljubavi, podsetivši da je period između dve slave bio veoma težak za grad.

- Ali bio je to period kada su Vranjanci pokazali upravo one najveće hrišćanske vrline, a to su ljubav, zajedništvo, solidarnost i saosećajnost. Nadam se da ćemo takvi i ostati - poručio je Milenković.

Nakon obreda, prisutni su pristupili trpezi ljubavi. Vladika vranjski Pahomije je, u svojoj besedi, podsetio na značaj praznika Svete Trojice koji predstavlja ispunjenje obećanja Gospoda Isusa Hrista, da će duh sveti u obliku ognjenih jezika sići na svete apostole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna