ORAO VRAĆEN U PRIRODU: I drugi belorepan uspešno izlečen

Lj. P.

17. 06. 2021. u 18:28

MLADA ženka orla belorepana (Haliaeetus albicilla) je uspešno izlečena u prihvatilištu ZOO vrta na Paliću i posle mesec dana je uspela da povrati zdravstvenu i fizičku kondiciju koja joj je potrebna kako bi nastavila sa normalnim životom u prirodi.

ОРАО ВРАЋЕН У ПРИРОДУ: И други белорепан успешно излечен

FOTO: PZZP

Kada je reč o mladim jedinkama orlova belorepana, one, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, nisu vezane za teritoriju, tako da se nakon oporavka mogu vratiti na bilo koje odgovarajuće područje.

Ipak, u ovom slučaju, Tim za zbrinjavanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je odlučio da se jedinka vrati blizu mesta gde je i pronađena, jer se u blizini nalaze šume i više otvorenih voda, što čini idealno stanište za ovu vrstu. S obzirom na to da su se oba belorepana uspešno vinula u nebo, čitava akcija spasavanja je imala srećan epilog.

FOTO: PZZP

Dva orla belorepana su, podsećamo, pronađena 13. maja u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, kako leže jedan do drugog, što je kod Damira Ivanovića lovočuvara iz LU „Mostanga“, izazvalo sumnju da nešto nije u redu. Prizor koji je video, odmah je prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, kako su tada naveli u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

FOTO: PZZP

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante u Odžacima, gde im je Tanja Jovanović dr veterine, pružila prvu pomoć. Ptice su tu dočekale jutro, do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)