HUMANOŠĆU SPASAVAJU ŽIVOTE: Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi uručena priznanja višestrukim davaocima u Novom Sadu (FOTO)

LJ.P.

14. 06. 2021. u 16:56

POVODOM Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je prijemu za višestruke dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive - dobitnike plakete „Široko srce“.

ХУМАНОШЋУ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Поводом Светског дана добровољних давалаца крви уручена признања вишеструким даваоцима у Новом Саду (ФОТО)

Foto: Pres služba Grada

- Svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su ovde prisutni, kao i onima koji nisu dali dovoljno puta krv da bi se ovde našli i primili zaslužena priznanja, iskreno i od srca čestitam Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i zahvaljujem u ime Grada Novog Sada, gradonačelnika Miloša Vučevića i u svoje lično ime na dugogodišnjem i višedecenijskom humanom doprinosu – kazao je Petrović.

- Pozivam i mnoge druge pojedince i udruženja da krenu stopama ovih ljudi i dajući krv onima kojima je najpotrebnija, spasu ono najvrednije – ljudski život. Zahvaljujući velikom broju humanih građana, Grad Novi Sad ima dobro razvijeno i organizovano dobrovljno davalaštvo krvi čime je pozicioniran na mesto najhumanije sredine.

Foto: Pres služba Grada

 

Saradnica za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika. Ona je takođe dodala da Zavod trenutno raspolaže stabilnim zalihama krvi svih krvnih grupa i da je veoma bitno da se krv daje kontinuirano kako bi bilo dovoljno krvi za sve pacijente.

Katica Vuksanović, koja je do sada dala krv sto puta, je rekla da je prvi put krv dala u martu 1982. godine i da je humanost bila njena ideja vodilja da postigne broj od sto davanja.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo dvoje davalaca krvi, za 75 davanja 12 davalaca, a za 50 davanja 35 davalaca. Plaketu „Široko srce“ za 2020. godinu dobilo je devet kolektiva. Prisutnima na prijemu obratio se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)