POLITIKA PREČA OD UMETNOSTI: Izložba Radoša Antonijevića u Nišu zatvorena dve sedmice pre plana

J. ĆOSIN

02. 06. 2021. u 08:25

AMBIJENTALNA postavka umetnika Radoša Antonijevića "O koristi i šteti istorije za život", koju je u niškom Oficirskom domu organizovala Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU), prekinuta je dve sedmice pre planiranog termina jer su gradske vlasti zatražile da u tom prostoru bude održan sastanak ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima upravnih okruga.

ПОЛИТИКА ПРЕЧА ОД УМЕТНОСТИ: Изложба Радоша Антонијевића у Нишу затворена две седмице пре плана

Foto Tanjug

Autor tvrdi da ga je o tome obavestila direktorka Galerije Emilije Ćosić, koja se nažalost nije odazivala na pozive novinara...

S obzirom na to da je reč o tehnički zahtevnoj montaži čitave instalacije, koju nije moguće demontirati i ponovo postaviti u kratkom roku - kako su planirali organizatori, nameravajući da postavku pomere, kako bi je posle sastanka vratili - odlučio je da se skrati njeno trajanje, prvobitno oročeno do 11. juna.

GSLU (Ne)poželjna postavka, Foto Arhiva

- Ovo je atak na profesionalno dostojanstvo i mene kao umetnika i Milice Todorović kao kustosa. Ipak, najveće žrtve su Nišlije koje prate likovna događanja, a uskraćeni su za izložbu u punom terminu - kaže Antonijević, naglašavajući da sastanak ministarke sa načelnicima okruga nije bio najavljen ni njemu, ni nadležnima iz Galerije savremene likovne umetnosti.

OSUDA

PREKID izložbe Radoša Antonijevića zarad sastanka koji je mogao biti organizovan u bilo kom drugom prostoru u Nišu, ili u Srbiji, ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika gradske vlasti, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture - ističe se u saopštenju udruženja likovnih umetnika i kritičara.

S druge strane, iz kabineta ministarke tvrde da su njima iz niške lokalne samouprave poručili da je Oficirski dom slobodan, odnosno nisu imali informaciju o izložbi, već uveravanje da će Galerija koristiti prostor u "Salonu 77", u Tvrđavi, te da su svi o tome obavešteni nekoliko dana ranije.

Dosada se samo iz niške lokalne samouprave niko nije oglasio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!