FESTIVAL "VLASINSKO PROLEĆE": Za četiri godine u Vlasotincu se nadmetalo više od 130 takmičara

V. Mitić

01. 06. 2021. u 17:19

U ZAVIČAJNOM muzeju u Vlasotincu i ove godine nadmetali su se učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola kao i studenti muzike iz različitih delova Srbije. Oni se u varoši na Vlasini okupljaju po četvri put u okviru takmičarskog Međunarodnog festivala „Vlasinsko proleće“.

ФЕСТИВАЛ ВЛАСИНСКО ПРОЛЕЋЕ: За четири године у Власотинцу се надметало више од 130 такмичара

Foto: Fedora

Festival su inicirali Udruženje muzičkih umetnika „Fedora“ i vlasotinački Kulturni centar, a ove godine na njemu je učestvovalo 40 takmičara iz Beograda, Niša, Leskovca, Vranja, Pirota, Novog Pazara, Zaječara kao i studenti Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice i domaćini iz Vlasotinca, učenici izdvojenog odeljenja leskovačke Muzičke škole „Stanislav Binički“.

- Radi se o jedinstvenom festivalu ovakvog tipa u ovom delu Srbije. Takmičari se ove godine nadmeću u displinama violina, violončelo i kamerna muzika. Cilj nam je bio da jedan ovakav kulturni događaj izmestimo iz velikih centara. Vlasotince je mesto sa vrlo ispirativnim okruženjem, pa su iskustva koje nosimo zaista predivna – kazala je Donka Anđelković, predsednik Upravnog odbora „Fedore“ i direktor festivala.

Ona naglašava da je ova manifestacija i prilika da njegovi učesnici ostvare direktan kontakt sa univerzitetskim profesorima-istaknutim muzičkim pedagozima i izvođačima i da sa njima razmene iskustva.

- To je posebno važno onima koji se odluče za studije, jer iz prve ruke dobijaju sugestije šta je to što treba da poprave kako bi bili što uspešniji na prijemnim ispitima – zaključuje naša sagovornica.

MNOGI SE VRAĆAJU

U okviru Međunarodnog Muzičkog Festivala „Vlasinsko proleće“ i muzički pedagozi imaju mogućnost da se dodatno edukuju u svojim oblastima. Njemu se raduju i takmičari koji iz Vlasotinca odlaze sa, kako kažu, predivnim uspomenama i zbog toga se ovom festivalu vrlo rado vraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!