GODIŠNJICA NARODNOG MUZEJA U VRANJU: U znaku naučnog skupa i novog broja Vranjskog glasnika

J. S.

27. 05. 2021. u 14:30

POVODOM 60 godina Narodnog muzeja u Vranju, u galeriji ove ustanove održan je naučni skup pod sloganom ,,Istorijska i kulturna baština juga Srbije kroz vremena''.

ГОДИШЊИЦА НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ВРАЊУ: У знаку научног скупа и новог броја Врањског гласника

Foto: J. S.

Ovaj naučni skup predstavlja početak obeležavanja jubileja – 60 godina rada muzeja kome zbog pandemije izazvane kovidom 19, prošle godine nije posvećena pažnja. Dobrodošlicu je učesnicima poželela zamenica gradonačelnika Zorica Jovića. Čestitajući jubilej zaposlenima ona je istakla da činjenica da je naš grad muzej kao ustanovu kulture dobio relativno kasno u odnosu na druge gradove u zemlji ne umanjuje njegov značaj. ,,Rad i posvećenost zaposlenih u Narodnom muzeju u Vranju godinama su bili primer kulturnim poslenicima kako treba raditi ne samo na očuvanju kulturno – istorijskih vrednosti, već i na koji način treba promovisati taj rad. Da je tako potvrđuje činjenica da je Narodni muzej u Vranju već pet godina nakon osnivanja, 1965, pokrenuo svoju izdavačku delatnost, kada je i objavljen prvi broj Vranjskog glasnika.

Foto: J. S.

U to vreme, a i decenijama kasnije, Vranjski glasnik je bio jedini stručno – naučni časopis u Pčinjskom okrugu koji se bavio temama iz oblasti koje je pokrivao Narodni muzej. Stručno – naučne tekstove vezane za naš grad, ali i Pčinjski okrug, objavljivali su najugledniji akademici tog vremena i vranjski intelektualci. Ovaj podatak govori da su oni imali razvijenu svest o neophodnosti izučavanja ne samo prošlosti i istorije, već i aktuelnih tema i dešavanja, '' istakla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Ona je dodala da su poslednjih godina, zahvaljujući gradu i resornom ministarstvu, uložena  velika sredstva, najpre u rekonstrukciju i sanaciju Muzej kuće Bore Stankovića, a potom i same zgrade Salemluka. ,,Lokalna samouprava  će i u narednom periodu pružati svu neophodnu podršku i pomoć  zaposlenima i rukovodstvu  Narodnog muzeja da i u godinama koje dolaze nastave svoju misiju u oblasti zaštite umetničko-istorijskih dela, kao i u promociji stalne postavke i svojih zbirki: arheološke i numizmatičke, etnološke, istorijske i zbirke savremenog slikarstva,’’ naglasila je zamenica gradonačenika Jović.

Foto: J. S.

U ime organizatora Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja, pozdravio je učesnike skupa osvrnuvši se na istorijat i razvoj ove ustanove kulture. U radu skupa učestvuju eminentni stručnjaci obrazovnih, naučnih i verskih institucija iz Srbije, a za ovu priliku štampano je i posebno izdanje Vranjskog glasnika. Skup je organizovao Narodni muzej pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)