FEDERER JURI ROZVELA: Švajcarac bi mogao da postane najstariji grend slem osvajač

GODINU dana unapred, Rodžer Federer je potvrdio da će 2022. nastupiti na turniru serije 500 u Haleu i svima jasno stavio do znanja - ne planiram da se penzionišem, igraću i u petoj deceniji.

ФЕДЕРЕР ЈУРИ РОЗВЕЛА: Швајцарац би могао да постане најстарији гренд слем освајач

Rodžer Federer foto: AP

Dakle, Švajcarac će na Turu biti još najmanje jednu sezonu posle aktuelne, i ako podigne formu imaće priliku da postane najstariji grend slem osvajač u istoriji tenisa i nadivisi uspeh Kena Rozvela koji je sa 37 godina, jednim mesecom i 24 dana postao šampion Australijan opena 1972.

Čuveni Australijanac se na "domaćem" terenu početkom sedamdesetih godina prošlog veka upisao u istoriju i do dan-danas ostao neprikosnoven. Inače, sva četiri grend slem trofeja koja je Rozvel osvojio, došla su posle njegovog 33. rođendana. Odmah iza njega, najstariji je Federer koji i dalje uživa u čarima aktivnog igranja, iako će 20. avgusta napuniti 40 godina, a 2018, takođe u Melburnu je postao drugi najstariji osvajač najvećeg teniskog priznanja sa 36 godina i pet meseci.

Kada su u pitanju ostali magovi "belog" sporta i trofejni igrači, naš Novak Đoković je na primer, poslednji GS trofej uzeo ovog februara u Melbrunu sa 33 godine, dok je Rafi Nadalu prošlogodišnji Rolan Garos došao u trenutku kada je već oduvao 34. svećicu sa torte. Legendarnom Agasiju beše 32 leta kada je 2003. u Australiji poslednji put prigrabio najznačajniji teniski pehar, dok je njegovom najljućem rivalu Pitu Samprasu na biološkom satu otkucao 31. podeok kada se 2002. radovao na terenima kompleksa "Flešing Medouz" sa trofejem Ju-Es opena u rukama.

"Matorci" su u trenutku osvajanja titule sa jedne od četiri najvrednije teniske teritorije bili i Artur Eš (31), Sten Vavrinka (31), Rod Lejver (30), Ivan Lendl (29), Goran Ivanišević (29)...

RODžER REKORDER NA MASTERSIMA

REKORD na grend slemovima juri, a što se tiče mastersa serije 1.000, tu je već najstariji osvajač. Rodžer Federer je 2019. u Majamiju postao igrač sa najviše godina kojem je pošlo za rukom da osvoji, posle grend slemova, drugi najdragoceniji teniski turnir sa tada 37 godina. Iza njega je Agasi iz Sinsinatija 2004, koji je uzeo sa 34 leta, dok je treći Nadal sa 33 godine, koliko je imao kada je osvojio Rodžers kup 2019.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna