ŠOK ZA ŠOKOM! Novak Đoković ostao bez finala u Ženevi, i to kako

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

24. 05. 2024. u 16:48 >> 14:33

Novak Đoković na Rolan Garos 2024 stiže ne samo bez ijedne titule, već bez ijednog finala u ovoj sezoni: u polufinalu ATP turnira u Ženevi šokantno je izgubio od Tomasa Mahača, konačan rezultat glasio je 4:6, 6:0, 1:6.

ШОК ЗА ШОКОМ! Новак Ђоковић остао без финала у Женеви, и то како

FOTO: Tanjug/AP

Skoro šest meseci je prošlo od početka sezone a srpski as još uvek nije igrao nijedno finale u 2024. godini. Morao je osvajač 24 grend slem titule da dođe u Švajcarsku da bi to pokušao da ostvari, no u tome ga je sprečio 23-godišnji rival.

Bolje je ovaj duel počeo najbolji na svetu, prvi je došao do brejka i prednosti od 4:1. Ipak, od tada su krenuli problemi. Izgledao je loše na terenu Đoković, neke loptice nije ni pokušavao da stigne. Sve to je protivnik iskoristio i serijom 5:0 napravio veliki preokret i došao do vođstva.

Došli su fizioterapeuti na kraju seta da vide šta je sa Novakom. Kada se Srbin vratio na teren sve se promenilo, počeo je mnogo bolje da igra, rival je sve više grešio i sve to je rezultiralo dobijanjem seta od 6:0 za 37-godišnjeg Beograđanina.

Očekivalo se da će u odlučujućem delu meča najbolji na planeti da nastavi dominaciju. I počelo je dobro, osvojio je startni gem, a onda se dogodio novi pad. Počeo je Nole rivalu da poklanja poene, dosta je grešio. Istina, podigao je 44. na planeti nivo igre, ali je imao i obilatu pomoć protivnika.

Vezao je češki teniser čak šest gemova i treći set je dobio sa 6:1. On je do pobede karijere došao posle dva sata i osam minuta.

Zanimljivo je da se ovaj duel igrao u serijama. Najpre je Tomaš napravio niz od pet gemova, potom je Novak odgovorio sa sedam, da bi onda 23-godišnjak nanizao šest.

Mahač će u finalu igrati protiv pobednika meča Kasper Rud (Norveška) - Flavio Koboli (Italija).

Treći set: Đoković - Mahač 4:6, 6:0, 1:6

1:6 - Nije uspeo Novak Đoković. Čeh je napravio i treći brejk u ovom setu i boriće se za trofej.

1:5 - Još gem je potreban Mahaču da ostvari najveću pobedu u karijeri i plasira se u finale Ženeve.

1:4 - Novi brejk pravi češki teniser. Novak je sada u teškoj situaciji, pošto rival ima dvostruki brejk i na dobrom je putu da se plasira u prvo ATP finale. Mnogo je Srbin grešio u petom gemu i to je u velikoj meri pomoglo 44. igraču planete da ga dobije.

1:3 - Velika šteta. Imao je Đoković priliku da vrati brejk. Pri rezultatu 30:40 je dominirao u poenu, no pogrešio je i potom je Mahač uspeo da se izvuče i potvrdi brejk.

1:2 - Brejk Tomaš! Delovao je Novak sigurno na terenu i bolje od rivala. Ipak, Čeh je taj koji prvi pravi brejk u trećem setu. Iskoristio je nešto lošiju igru Srbina i došao do prednosti.

1:1 - Prekinuo je Mahač konačno seriju Đokovića od sedam gemova i nije mu dozvolio da mu na startu trećeg seta oduzme servis.

1:0 - Nastavlja Nole tamo gde je stao u prthodnom delu susretu. Počeo je odlučujući set svojim servisom i dobio ga je bez većih problema.

NOVAK ĐOKOVIĆ SE HVATAO ZA GLAVU: Nole nije mogao da veruje šta mu se dešava u duelu protiv Mahača

Drugi set: Đoković - Mahač 4:6, 6:0

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)

6:0 - Blistao je Novak u drugom setu i osvojio ga je sa nulom. Tomaš je počeo više da greši, srpski as je podigao nivo igre, servis je bolje slušao i sve to je rezultiralo ubedljivim ishodom.

5:0 - Mogao je Mahač da vrati jedan brejk, ali tri prilike je propustio. Đoković je odigrao nekoliko fantastičnih forhenda, a gem je završio asom. Sada je Srbin rivalu odgovorio serijom 5:0.

4:0 - Dupli brejk za Đokovića! Podigao je sada Nole nivo igre, a ujedno je Čeh počeo i da greši i sve to je razlog ovakvog rezultata u drugom segmentu.

3:0 - Potvrdio je brejk najbolji igrač na svetu. Bilo je problema, pošto je Čeh vodio sa 0:30, potom je usledila serija od četiri poena 37-godišnjaka iz Beograda i vođstvo od 3:0.

2:0 - Brejk Đoković! Neverovatan meč na turniru u Švajcarskoj. Novak je gubio 30:0, a onda je Srbin počeo da crta po ženevskoj šljaci i uz par grešaka rivala uspeo je da napravi brejk.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Konačno je Đoković prekinuo seriju rivala. Nije izgledao dobro ni u ovom gemu, ali servisi su bili na nivou i osvajač 24 grend slem titule je došao do početne prednosti u drugom seru.

Prvi set: Đoković - Mahač 4:6

Nije dobra slika iz Ženeve! Na kraju prvog seta fizioterapeut je morao da uđe na teren, pošto je Srbin zatražio pomoć. Ipak, sve se brzo završilo i Nole je spreman za drugi deo meča.

4:6 - Loše je izgledao Novak u drugoj polovini prvog seta. Rival je to iskoristio i serijom 5:0 uspeo da napravio preokret i povede. Sada je težak zadatak pred svetskim brojem jedan.

Screenshot / TennisTV

4:5 - Novi brejk pravi češki teniser! Novak sada izgleda jako loše na terenu. Vezao je četvrti gem i sada je on taj koji servira za set. Đoković će ima još jednu šansu da vrati izgubljeno ili će prvi deo meča biti gotov.

4:4 - Šteta! Propustio je Đoković priliku da opet oduzme servis rivalu i dođe u poziciju da servira za set. Čeh je osmi gem završio asom, njegovim drugim za sada.

4:3 - Brejk Tomaš Mahač! Ovo me se malo ko nadao. Držao je Nole kontrolu na terenu, ali je pao, što je protivnik iskoristio da vrati brejk i sada se ponovo kreće od nule. Inače, ovaj 23-godišnjak je sada vezao tri gema.

4:2 - Prekinuo je Čeh seriju protivnika od tri osvojena gema. Konačno je dobio gem na svoj servis bez većih problema, pošto je Đoković došao do samo jednog poena.

4:1 - Kakva bomba Đokovića! Odličnom bekhend paralelom Srbin je potvrdio brejk i krupnim koracima gazi ka osvajanju uvodnog dela susreta.

3:1 - Brejk Novaka Đokovića! - Ovo su svi čekali. Novak je napravio brejk. Odigrao je veoma dobar gem, ritern ga je sjajno služio i sada je najbolji teniser sveta taj koji ima sve u svojim rukama kada je u pitanju prvi set.

2:1 - Konačno jedan lak gem. Đoković je protivniku prepustio samo jedan poen, a gem je završio asom, njegovim prvim na ovom meču. Za razliku od prva dva Noletova meča kada je bilo oblaka i kiše, sada je dosta sunčano u Ženevi.

Screenshot / TennisTV

1:1 - Na razliku se igralo i na servis 44. na ATP listi. Ipak, kao i Novak i on nije dozvolio rivalu brejk.

1:0 - Kakav početak meča. Već na startu su maratonski gem odigrali Srbin i Čeh. Nole se suočio sa dve brejk prilike, ali ih je spasao i dobio je prvi gem posle 12 minuta. Takođe, najbolji teniser sveta se dosta klizao i to mu je zadavalo probleme.

Uoči meča:

Najbolji teniser sveta je došao na ovaj turnir iz serije 250 kako bi što spremnije dočekao Rolan Garos. Za sada je uspešno preskočio dve prepreke, pošto je bio bolji od Janika Hanfmana i Talona Grikspora.

Novaku će meč protiv češkog tenisera biti treće polufinale ove sezone. Prethodna dva puta je izgubio - na Australijan openu od Janika Sinera i u Monte Karlu od Kaspera Ruda.

Kao što je rečeno, kiša je organizatorima pravila dosta problema. Đokovićev prvi meč u Ženevi je bio prekinut tokom prvog seta, dok je drugi počeo nešto kasnije takođe zbog problema sa padavinama.

Novak i Tomaš su jedini meč odigrali prošle godine u Dubaiju i Srbin je trijumfovao posle velike borbe sa 6:3, 3:6, 7:6(1).

Podsetimo, pobednik ovog duela u finalu će igrati protiv boljeg iz okršaja Kasper Rud - Flavio Koboli.

BONUS VIDEO: ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Đoković se ne može porediti sa drugim igračima

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!