ŠOK! Novak Đoković rekao kad će da ispadne - i ispao baš tada! Za sve je kriv bezobrazni navijač!

Novosti online

13. 04. 2024. u 19:02 >> 19:03

Kada je, pre nego što je počeo masters u Monte Karlu, Novak Đoković šaljivo odgovorio na pitanje "Koja bi bila vaša smela, direktna prognoza", a rekao je "Doguraću, recimo, do polufinala Monte Karla", malo ko je to shvatio ozbiljno. Ali, Nole je upravo u polufinalu ovog ATP turnira i izgubio, nastavivši tako svoju seriju i ovogodišnjeg posta što se tiče teniskih titula, ali i sada već dugogodišnji seriju neuspeha na ovom nadmetanju u gradu koji smatra "drugom kućom".

ШОК! Новак Ђоковић рекао кад ће да испадне - и испао баш тада! За све је крив безобразни навијач!

Screenshot / TennisTV

Đoković je bez finala mastersa u gradu u kome su mu rođena deca izgubio od Kaspera Ruda, a konačan rezultat, 4:6, 6:1, 4:6 donekle i oslikava ono što se dešavalo na terenu.

Isprva je stvarno malo šta polazilo srpskom asu za rukom. Servis gemovi su mu "predugo" trajali jer je neretko morao da servira i dvaput, dok je, sa druge strane, njegov suparnik kontrolisao "svoju" igru bez previše muka. A i rani brejk, na samom početku meča, dao mu je preko potrebno samopouzdanje, imajući u vidu da je svih pet prethodnih duela sa Novakom izgubio.


Ako je taj prvi izgubljeni servis gem Novak mogao da podvede pod "danak početnom ispitivanju snaga", drugi je već bio plod nervoze i, za njega nekarakteristične, brzopletosti. Jer, taman kada je Đoković došao u priliku da dođe na poen od vraćanja brejk, napravio je neshvatljiv kiks na mreži. Zicer je otišao u nepovrat, a koji minut kasnije Rud je otišao na ogromnih 4:1. Povratka bi možda i bilo da je Nole, posle nadoknađenog jednog od dva izgubljena servis-gema našao način da zaustavi poboljšane servise Norvežanina, ali to nije bio slučaj.


Međutim, drugi set iznedrio je jednog "sasvim drugačijeg" Novaka. 


Tako je, posle prvog poena, za koji je bilo utrošeno 20 udaraca a Đokovićevi navijači ga proslavili jer je pripao Srbinu, Nole osvojio i servis gem, i napravio brejk uz samo jedan izgubljen poen, a onda posle nešto zanimljivije borbe stigao i do 3:0. Iako je set relativno brzo završen u korist najboljeg na svetu, odvijao se uz nestvarne parametre.
Recimo, Nole jeste bio bolji i u direktno osvojenim poenima (10:3) i u neiznuđenim grešakama (3:11) ali... Samo 24% Novakovog prvog servisa otišlo je gde treba - a prvi nosilac je deklasirao rivala. Kako? Pa, tako što em je Kasper Rud svega 35% prvih servisa poslao u za to predviđeno polje, em je Nole neverovatno ubojitiji bio kod drugog servisa - osvojio je čak 81% poena u tim situacijama, a njegov suparnik svega 18% na svoje druge servise.


Bilo je jasno da će pobednika odlučiti odgovor na pitanje ko će se umešnije "vratiti sebi". Naravno da se nije moglo očekivati da će i jedan i drugi nastaviti sa očajnim prvim servisima, pa je ostalo da se vidi da li će megdan biti rešen tako što će samo jedan od aktera početi da igra "normalno", ili, ako se desi da obojica to učine, ko će biti bolji u onome što inače odlično radi - Rud da snažnim udarcima diktira tempo, ili Nole svojom čudesnom defanzivom i taktikom kojom "lomi" i daleko bolje od norveškog asa.
Ispostavilo se da su Rudovi servisi za nijansu bili ubojitiji od Novakovih, dok se, možda i kao odlučujući, veoma važan ispostavio drugi gem. Tada je Novak, iako je servirao, bio u potpuno podređenoj situaciji, što je momak sa druge strane mreže iskoristio i za brejk, i za zalet ka 3:0. I pored toga što je srpski as značajno podigao nivo svoje igre, a posle 1:4 je uz brejk stigao i do izjednačenja, iz takta ga je izbacio jedan nepristojni navijač.

U tom, osmom gemu, viknuo je sa tribine da je poen gotov dok to još nije bio slučaj, pa je Nole izgubio tu razmenu, ali je izgubio i dotadašnji mir. Iznervirao se, opsovao gledaoca, ali je gubitak smirenja skupo platio - u završnici je poklekao pred iznova "probuđenim" Norvežaninom, koji je meč završio brejkom.


U finalu će tako, umesto očekivanog finala Novak Đoković - Janik Siner, za titulu u Monte Karlu igrati Kasper Rud i Stefanos Cicipas.

KRAJ! Đoković - Rud 4:6, 6:1, 4:6

4:6 - BREJK, SET, MEČ ZA RUDA! Norvežanin je poveo sa 0:40, Nole prišao na poen zaostatka spasavši dve meč lopte, a onda... šok - dvostruka servis greška i to je kraj.

4:5 - Vrlo zanimljiv gem u kome je servirao norveški teniser, a koji je on i osvojio. Imao je inicijativu Rud, no i Nole je bio ozbiljan i opasan. Ipak, bez brejk prilike - Srbin je došao u situaciju da će sad morati da servira za ostanak u meču.

4:4 - Na početku osmog gema jedan od navijača je dobacio nešto Novaku (moguće da je vimnuo "aut!" dok je drugi poen trajao i - Nole je taj poen izgubio (čime se došlo do 15:15 na njegove servise). Okrenuo se odmah srpski as i uz psovku imao šta da poruči nepristojnom gledaocu... Ipak, smirio se i dobio "svoj" gem.

Novak Đoković se obraća nepristojnom navijaču zbog čijeg je dobacivanja izgubio poen / Screenshot / TennisTV

3:4 - Brejk Đokovića! To se čekalo! Uz nove fantastične poteze, ali i prepoznatljivi urlik posle savršene bekhend dijagonale, Nole je stigao do 0:40, a potom agresivno napao servis rivala i "oduzeo" mu servis. Nole će servirati za izjednačenje u odlučujućoj deonici. Kakav meč...

NovakĐoković slavi posle brejka u 3. setu meča sa Kasperom Rudom u polufinalu Monte Karla / Screenshot / TennisTV

2:4 - Uz istinsku majstoriju na kakvu je tokom prethodnih godina navikao ljubitelje tenisa (Nole je nekoliko metara "klizao" ka mreži da bi stigao do loptice i, na radost njegovih navijača, poentirao), Đoković je, prešavši na malo češća korišćenja "skraćenih udaraca" uspeo da osvoji "svoj" gem.

1:4 - Greši Novak, greši... Novi gem za Ruda. A ovako su osvajali poene na svoje servise u trećem setu: statistika kaže - Norvežanin 12/16, Srbin 6/11.

Novak Đoković udara lopticu tokom polufinala mastersa u Monte Karlu sa Kasperom Rudom / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Posle 20 minuta igre u trećem segmentu meča, i Nole se "upisao" na semafor.

0:3 - Dominira norveški teniser u trećem setu. I to toliko da Đoković prilično nemoćno deluje. Možda onaj rezultat og 6:1 u drugoj deonici deluje kao da je Novak bio dominantan na terenu, ali... on je tada "samo" bio bolji od suparnika. A suparnik je tada igrao očajno. Za "probuđenog" Ruda - potrebno je da se probudi i Novak. U suprotnom, prvi put u karijeri izgubiće od ovog rivala.

0:2 - Brejk Ruda! - Nema šta, daleko bolje igra Norvežanin na početku treće deonice, u mnogome je popravio svoj nastup i zasluženo ostavio Noleta "na nuli". Pritom, Rud sledeći i servira.

0:1 - Treći set je Kasper Rud otpočeo prilično sigurnim osvajanjem sopstvenog servis gema.

Novak Đoković tokom polufinala mastersa u Monte Karlu protiv Kaspera Ruda / FOTO: Tanjug/AP

6:1 - Set za Đokovića! I to kakav set... Naravno, Nole jeste bio bolji i u direktno osvojenim poenima (10:3) i u neiznuđenim grešakama (3:11) ali slede neverovatni podaci. Samo 24% Novakovog prvog servisa otišlo je gde treba - a Srbin je deklasirao rivala. Kako? Pa, tako što em je Kasper Rud svega 35% prvih servisa poslao u za to predviđeno polje, em je Nole neverovatno ubojitiji bio kod drugog servisa - osvojio je čak 81% poena u tim situacijama, a njegov suparnik svega 18% na svoje druge servise.

5:1 - Brejk Đokovića! Potpuno se raspala igra norveškog tenisera. Nole osvaja gem na servis Ruda, a da je samo jedan poen izgubio. Potpuni preokret!

4:1 - Ne popušta Novak. Uz ne baš idealan prvi servis (ali, daleko precizniji od suparnikovog), sve vreme Srbin kontroliše igru u "svojim" gemovima. A na kraju je to "začinio" maestralnim "skraćivanjem" udarca, za odlazak na +3 uz samo jedan izgubljeni poen.

3:1 - Norvežanin osvaja prvi gem u drugom setu, i to posle 27 minuta otkako je on počeo.

3:0 - Nole je potpuno preokrenuo dešavalja na terenu, ali se i malo unervozio. Nakon što je "potvrdio" brejk, vikao je ka svom stručnom štabu da mu treba "četvorka" a onda, čini se, i opsovao... Šta li je broj četiri u njihovoj komunikaciji, ostaje da se vidi...

2:0 - Brejk Đokovića! Prvi put na meču Srbin ima brejk prednosti! Odlično je Srbin preuzimao inicijativu posle početnih udaraca rivala i, uz samo jedan izgubljeni poen, došao do dva gema prednosti u drugom setu.

Nenad Zimonjić prati uživo meč Đoković - Rud u Monte Karlu / Screenshot / TennisTV

1:0 - Prvi poen je okončan tek posle 20 razmenjenih udaraca. Novak je to "prihvatio" kao zalet za dobro odigran gem, ali u njemu je pošteno morao da se naradi. Po priličnoj vrućini, srpski as je za nijansu bio bolji od suparnika i prvi put na ovom meču stigao do vođstva u gemovima.

4:6 - Đoković je izgubio prvi set! Kaspred Rud, posle 50 minuta igre, osvaja uvodnu deonicu vrlo sigurnim servisima.

4:5 - Novak je uradio šta je bilo do njega, osvojio je "svoj gem", ali sada mora da napravi iskorak, inače će izgubiti set. Posle kraćeg odmora, Norvežanin servira za 6:4. Ili će biti tako, ili će se uvodna deonica produžiti usled Novakovog brejka. A on u ovom trenutku ne deluje tako nemoguće kao pre 10-ak minuta, kada je Nole bio potpuno nemoćan.

3:5 - Ne da se norveški teniser. Nakon što je dva gema u nizu osvojio Nole, Rud je "sačuvao" servis. Još gem ga deli od osvajanja prvog seta, no Đoković sledeći servira.

3:4 - Ekspresno je, za manje od tri minuta, Nole osvojio servis gem. Igrački, vratio se u ovaj megdan. Ali, rezultatski, ima još brejk zaostatka. Norvežanin sledeći servira...

2:4 - Brejk Đokovića! To se čekalo! Posle 35 minuta igre Nole je zadao prvi pravi udarac rivalu. Imao je sve u svojim rukama Kaspre Rud, dva brejka prednosti, nove servise i to za 5:1, ali se Srbin "probudio" i na sebi svojstven način, izvrsnom igrom s osnovne linije, počeo da se vraća u meč.

1:4 - Brejk Ruda! Raspad sistema. Jedino tako može da se opiše Novakova igra u ovim trenucima. Ako je onaj prvi izgubljeni servis gem mogao da se podvede pod "početak je meča, sve će doći na svoje", za ovaj drugi bi opis mogao da bude "Nole još nije došao sebi od onog neverovatnog zicera koji je prokockao".

Nole se smeje posle prokockanog zicera / Screenshot / TennisTV

1:3 - Neverovatno... Nole je na 30:30 fantastično "vodio" poen, "skratio" lopticu, pa kada je rival jedva stigao do nje - Đoković je poslao lob. A kada je Rud i to jedva vratio, Noletu je ostalo samo da lagano poentira na mreži. Ali, taj volej - poslao je pravo u mrežu. Norvežanin je tako poveo sa 40:30, a iako je narednu razmenu Srbin dobio, Rud je sjajno odigrao idući poen i iznova došao do vođstva. Novaku je tada u pomoć "pritekla" mreža, pa je uz njenu "asistenciju" izjednačio, ali to je bio samo razlog za privremeno zadovoljstvo, jer je Kasper Rud ekspresno dobio dva naredna poena i poveo sa dva razlike.

1:2 - Konačno. Posle 11 minuta igre, Nole se "upisao" na semafor. Poput rivala, i on je ovog puta samo poen izgubio u servis-gemu. Sledeći servira Rud koji ima brejk prednosti.

Najnovija vest: BRUKA KOJU TENIS NE ZASLUŽUJE: Ovako je Janik Siner sklonjen sa Novakovog puta u Monte Karlu (FOTO)

0:2 - Norveški teniser nastavlja da igra bolje. Samo jedan poen je izgubio na svoj servis i tako "potvrdio" brejk.

0:1 - Brejk Ruda! - Nije dobro počelo po Noleta, nije... Imao je 30:15 u svoju korist Srbin, ali onda su kola krenula nizbrdo. Najpre je loše procenio snagu svog udarca, potom je poklekao u jednoj dužoj razmeni što je Norvežanin iskoristio da zakorači ka mreži i direktnim poenom preokrene na 30:40, a brejk šansu je i iskoristio Rud odlično preuzetom inicijativom na drugi Noletov servis.

16.46 - Meč je počeo, Novak servira!

16.44 - Rud je u prvom kolu bio slobodan, potom u po dva seta pobedio i Tabila i Hurkača, a u tri Iga Imbera. 

16.40 - Sudija Mohamed Lajani je bacio novčić, Rud nije pogodio na koju će stranu on pasti, pa je Đoković izabrao da servira na početku meča. A duel će početi posle kraćeg zagrevanja.

16.39 - Akteri izlaze na teren

Novak Đoković pred meč sa Kasperom Rusom u Monte Karlu / Screenshot / TennisTV

Senzacija u prvom polufinalu!

Pobednik srpsko-norveškog duela igraće za titulu protiv senzacionalnog prvog polufinaliste - a senzacija nije bila nimalo naivna: u polufinalu je eliminisan Janik Siner.

Uoči Noletovog meča

Novak Đoković je pred početak ovog turnira rekao da očekuje "da će doći, otprilike, do polufinala" i - dotle je stigao. Ali... kad je već tu, naravno da će dati sve od sebe da još jednom savlada Ruda.

A nije da to ne ume.

Štaviše, nikada u životu nije izgubio od ovog rivala, iako naspram sebe ima trostrukog grend slem polufinalistu.

Pet puta su dosad igrali srpski as i pomenuti Norvežanin i svih pet puta Nole je izlazio kao pobednik. Od Ruda, čak, nije ni set izgubio, a tri meča s njim je odigrao na šljaci, uključujući i poslednji - finale Rolan Garosa 2023. kada je Nole pobedio sa 7:6(1), 6:3, 7:5.

 

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?