SPORTSKI ZEMLJOTRES! Ovo je dosad nezabeleženo: Novaku puko film - Đoković postavio rok teniskim vlastima!

Novosti online

08. 11. 2023. u 15:36

NOVAK Đoković je ponovo uzdrmao tenisku javnost, i to na dosad nezabeležen način.

СПОРТСКИ ЗЕМЉОТРЕС! Ово је досад незабележено: Новаку пуко филм - Ђоковић поставио рок тениским властима!

FOTO: Tanjug

Za sve je krivo ponašanje Ženske teniske asocijacije (VTA) koja je, po mnogima, ponizila najbolje teniserke sveta načinom na koji je održan završni turnir u konkurenciji dama, u meksičkom Kankunu.

Zbog pravog haosa koji se dešavao u sedmici za nama, veoma oštro je reagovao sindikat tenisera koji je Nole oformio (Asocijacija profesionalnih teniskih igrača, čija je skraćenica na engleskom PTPA, što će se i u nastavku teksta koristiti). 

Za početak - šta se to, uopšte, dešavalo u Meksiku?

Usled vremenskih (ne)prilika i očajnog stanja sportskog kompleksa, pomenuti turnir je proglašen za "najgori na svetu", ali ne kao kritika meksičkim organizatorima, već zbog  odluke čelnika VTA da najbolje teniserke prođu kroz sve ono kroz šta su morale da prođu tokom osam dana.

Nadmetanje je trebalo da traje dan manje, ali su nepogode bile tako strašne, da su organizatori na kraju odlučili da se finala održe u ponedeljak.

Da su igrana u nedelju, desilo bi se da 39-godišnja zvezda Rusije Vera Zvonarjova, koja je nastupala u tandemu sa Laurom Zigemund iz Nemačke, mora da igra tri meča u jednom danu. Prosto, dva meča igrale su u nedelju, a treći bi, zaista, bio previše.

Na kraju, usled ogromnih padavina i orkanskog vetra (pogledati snimak u predstojećoj Telegram objavi), turnir je počeo da se privodi kraju šestog, umesto petog novembra.

Ali na stranu sad pomeranje finalnih mečeva za jedan dan, dešavalo se to i tokom grend slem istorije, čitava priča oko završnog VTA turnira je bila... kataklizmična.

Teniserke su javno apelovale iz Kankuna da se ne osećaju bezbedno ni na treninzima, jer su slabašne konstrukcije teško odolevale vetru, a u retkim nasmejanim trenucima, zvezde "belog spora" su pokazivale da je nemoguće i poslati lopticu na tribine (jer im se vraćala), koliko je snažan vetar bio.

Uz to, ogromne količine kiše, te istinske nepogode i, sve u svemu, prilično katastrofalna situacija kroz koju su osam dana prolazile najbolje igračice na planeti, dovele su do njihovih pitanja - kome je, uopšte, palo na pamet da se na put ne baš retkih uragana, baš u "sezoni uragana", postavi jedno ovakvo elitno takmičenje.

Ono je od 2019. do 2029. trebalo da se održava u kineskom Šenženu, ali je VTA jednostrano raskinuo taj desetogodišnji ugovor i ukinuo sve svoje turnire u Kini posle vesti o nestanku Šuai Peng, pa se pomenuta organizacija od tada nalazi u konstantnoj potrazi za mestom na kome će elita na kraju sezone odlučivati o najboljoj među najboljima. Poslednje rešenje, sa kataklizmičnim Kankunom, bila je kap koja je prelila čašu.

I, posle "najgoreg finala završnog VTA turnira" (prozvanog tako jer je Iga Švjontek deklasirala Džesiku Pegulu sa 6:1, 6:0 i time učinila borbu za trofej nezanimljivijom od dve dosad najmanje interesantne (sa po 6:2, 6:0 rekord su držale pobeda Navratilove nad Evert 1983, odnosno Klajstersove nad Morezmo 2003. godine)) pomoć igračicama stigla je - od Noleta.

Oštra reakcija sindikata Novaka Đokovića: Dat rok - deset dana ima VTA!

Videvši šta se dešava sa koleginicama, Novak Đoković i organizacija koju predvodi rešili su ne samo da se oglase, već i da daju rok Ženskoj teniskoj asocijaciji da reaguje.

Taj rok je deset dana, a "Novosti" vam prenose u celosti pomenuto saopštenje organizacije na čijem je čelu, kao osnivač, srpski as:

- Nedavno okončan Završni VTA turnir ne samo da je razočarao igračice i navijače, već je bacio senku na tenis kao sport, ali i ženski sport generalno. Prošle sedmice PTPA je bila rešena da ostane tiha iz poštovanja prema teniserkama koje su uložile godinu dana napora da bi tamo došle, a lokalni organizatori su na nefer način bili zarobljeni u nepoznatoj situaciji.

Sada, kada je taj događaj iza nas, ovim putem pozivamo VTA da naruči nezavisni izveštaj, sačinjen od neke treće strane, koji bi se pozabavio brojnim, velikim lomovima koji su se desili tokom prethodnih meseci. Tako se i grade trajna rešenja: moramo da izađemo iz udobnosti od sveta odvojene teniske hijerarhije i da aktivno tražimo spoljne ekspertize kako bismo se pobrinuli da se ove greške ne nastavljaju. Čekaćemo deset dana na odgovor VTA da nam se pridruži u ovoj ključnoj stvari za boljitak ženskog tenisa - navodi se u saopštenju teniskog sindikata koji je oformio Novak Đoković, uz kog su, u Izvršnom odbor PTPA, još i Paula Badosa, Hubert Hurkač, Džon Izner, Uns Džabir, Betani Matek-Sends, Vasek Pospišil i Saisai Ženg.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave