ĐOKOVIĆ JE NEZAUSTAVLJIV: Ono što je na Vimbldonu uradio Vavrinki izučavaće se

Novosti online

07. 07. 2023. u 23:46 >> 23:49

NOVAK Đoković se plasirao u četvrto kolo Vimbldona 2023. On je protiv Stanislasa Vavrinke upisao ubedljivu pobedu 3:0 ( 6:3, 6:1 7:6)

ЂОКОВИЋ ЈЕ НЕЗАУСТАВЉИВ: Оно што је на Вимблдону урадио Вавринки изучаваће се

Tanjug/AP

Ni "T" od teniskog klasika nismo videli u 27. okršaju Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Upisao je Srbin 21. pobedu, u možda najboljem meču na ovogodišnjem Vimbldonu. Pritom, održao je pravi čas tenisa iskusnom rivalu, a nema sumnje da će se potezi koje je večeras prikazao izučavati na teniskim akademijama.

Zaokružio je Novak period od deset godina tokom kojeg nije izgubio susret na centralnom terenu trećeg Grend slema u sezoni. Ukupno 42. trijumf u tom intervalu upisao je naš teniser i nastavio da pomera granice istorije.

Tanjug/AP

Rivalu večeras nije ni u jednom trenutku dao priliku da se nada da može do podviga, te je sa lakoćom prošao dalje, iako mu je u trećem setu publika u potpunosti okrenula leđa u nadi da će meč još potrajati.

Kasno je počeo meč Novaka i Vavrinke, delovalo je da je Đoković nestrpljiv da ga što pre završi i izbegne "policijski čas", odnosno prekid meča u 11 časova po engleskom vremenu.

Igrao je motivisano, i jako raspoloženo Đoković u duelu trećeg kola Vimbldona. Lako je došao do uvodnog gema, a potom mu je spala koncentracija, te je na servis rivala propustio tri brejk lopte.

Još jednom je lako došao do svog gema, a u šestom gemu Đoković je imao četvrtu brejk priliku. Iskoristio ju je. Odmah potom potvrdio je brejk, a to je bilo dovoljno za osvajanje prvog seta koji je trajao samo 36 minuta.

Tanjug/AP

Reći da je "ubacio u petu" Novak u nastavku meča bilo bi blago rečeno. Osvojio je dva vezana brejka, brzo poveo sa 4:0, a tek u petom gemu nakon igre na razliku dao je Švajcarcu da se upiše na semafor, ali ništa više od toga - 2:0 bilo je za Srbina .

Treći set bio je dosta neizvesniji. Čuvali su obojica svoj servis, te rivalu nisu dali priliku da dođe do brejk lopti. Švajcarac je znatno podigao kvalitet servisa, te se činilo da obojica čekaju grešku rivala.

Grešaka nije bilo, igrao se taj-brejk. Kao što obično biva u njemu je Novak Đoković još jednom pokazao da je kralj taj-brejkova, te se zasluženo plasirao u četvrto kolo Vimbldona.

ĐOKOVIĆ - VAVRINKA ( 6:3, 6:1 7:6)

Taj-brejk - Počeo je sjajno Novak. Poveo 1:0. Odgovorio je Vavrinka - 1:1. Odmah potom napravio je Đoković mini-brejk. Okliznio se nakon servisa Đoković, a to nije iskoristio rival - 3:1. Ipak, pogrešio je u petom poenu Srbin, probao je skraćenom loptom da razbije ritam rivala, završila je lopta na mreži. Još jednom greši Novak - 3:3. Serija poena Vavrinke, pa jedan Đokovića za 5:4, skratila se ruka Švajcarcu - 5:5. Usledila je meč lopta na servis Đokovića

6:6  - Mučio je Novaka ritern, imao je 40:15 Vavrinka, ali je odgovorio Đoković, uveo gem u izjednačenje. Velika borba, ali idemo u taj-brejk.

6:5 - Preslikana situacija na drugoj strani. Tri gem lopte za Đokovića koji "nulom" pritisak prebacuje na Vavrinku.

Tanjug/AP

5:5 - Servisima u telo Vavrinka je naterao Novaka na greške. Tri gem lopte za Švajcarca, koristi prvu.

5:4 - Dve gem lopte Đokovića. Sjajna razmena, a potom i izlazak na mreži bacili su rivala u rebus iz koga je Novak izašao kao pobednik.

4:4 - Proradio je forhend Vavrinke, dozvilio je Novaku samo jedan poen.

4:3 - Na isti način odgovorio je Novak Đoković. Sjajan servis gem krunisao je devetim asom koji je prohujao terenom pri brzini od 200 kilometara na čas.

3:3 - Sada Vavrinka dolazi do gema "nulom". Znatno je popravio servis.

EPA

3:2 - Dva uvodna poena osvojio je Đoković. Potom je tražio čelendž Vavrinka, bio je u pravu. Pri 40:30 vršio je pritisak, ali je tu do izražaja došao sjajan servis i mentalna volja Đokovića koji je rivala naterao na grešku

2:2 - Ponovo Vavrinka uz oduševljenje publike osvaja gem. Za sada nema brejka.

2:1 - Đoković je ponovo u publici primetio nekoga ko ga je provocirao, a odgovorio je na najbolji mogući način - lako osvojenim gemom.

1:1 - Publika ovacijama prati svaki uspešan potez Stanislasa Vavrinke. Sada je dugim aplauzom ispraćeno njegovo osvajanje gema.

1:0 - Dva poena uzeo je Novaku rival, ali ga to nije uzdrmalo, i treći set otvara gemom na svoj konto.

Tanjug/AP

DRUGI SET 6:1

6:1 - BREJK! Igra mačke i miša na centralnom terenu Vimbldona. Đoković koristi prvu od tri set lopte na servis rivala.

5:1 - Nekada treći teniser sveta ne uspeva da pročita servis Đokovića koji ima tri gem lopte. Prvu duplu grešku u meču napravio je tada Novak i malo produžio gem, ali je već iz drugog pokušaja usledilo "iskupljenje" i as.

4:1 - Igralo se i sada na razliku. Pokušavao je Đoković da dođe do trećeg brejka u setu, uspeo je da odoli Stanislas pritisku i izbegne "krompir".

4:0 - Reći da je Novak ubacio "u petu" bilo bi blago rečeno, sa neverovatnom lakoćom Srbin dolazi u ovim trenucima do poena.

TANJUG/AP

3:0 - BREJK! Perfekcionizam, epitet je koji opisuje igru Novaka Đokovića u ovim trenucima. Srbin dolazi do još jednog brejka!

PROČITAJTE JOŠ: OVO SE ČEKALO: Evo kada Natalija Stevanović i Laslo Đere izlaze na teren

2:0 - Brzo je Novak potvrdio "nulom" brejk. Napravio je pritom i prvi as u današnjem duelu.

1:0 - BREJK! Velika borba Novaka Đokovića, uspeo je da slomi rivala i napravi brejk na startu drugog seta.

PRVI SET 6:3

6:3 - Muči Vavrinku Forhend, a Đokoviću radi punom parom. Dve set lopte ima Srbin Trideset i šest minuta trebalo je Novaku da dobije prvi set.

TANJUG/AP

5:3 - Đoković i Vavrinka - bez sumnje teniski klasik! Kakve razmene šalju obojica, publika zaista ima u čemu da uživa. Još jednom pritiska Đoković, imao je 30:30, a potom je poslao loptu u aut. Zatim mu je malo zakazao forhent, te Vavrinka dolazi do novog gema.

5:2 - Usledio je mali pad koncentracije kod Novaka, ipak je bio dovoljno lucidan da ne dozvoli rivalu priliku za ribrejk, te će Švajcarac sada servirati za ostanak u prvom setu.

4:2 - BREJK!  Nova brejk lopta za Đokovića na 30:40, usledila je duga razmena, koju je dobio Novak. Uzdasima je dugu razmenu ispratila publika, a zadovoljniji je iz nje izašao Đoković.

3:2 - Došao je do tri gem lopte Novak Đoković, izgubio je jedan poen, tek drugi u dosadašnjem delu meča na svoj servis.

Tanjug/AP

2:2 - Vršio je Novak pritisak na rivala, ali je servis čuvao Vavrinku i sprečio Srbina da dođe do brejk lopti.

2:1  - Dobar volej Novaka, a potom loš lob Vavrinke. Nakon toga i as. Bilo je blizu linije, te je Vavrinka neuspešno zatražio čelendž - tri gem lopte za Srbina. Koristi već prvu.

1:1 - Nije Nole došao da se šali, deluje da želi da meč završi večeras. I na servis rivala došao je do tri brejk lopte. Forhend ga na početku odlično služi i to dobro koristi. Uspeo je Vavrinka da se pribere i spase sve tri - izjednačenje. Izvukao se Švajcarac na kraju

1:0 - Odličan početak Novaka Đokovića, došao je vrhunskim servisima i volej udarcima do prvog gema nakon minuta igre.

Prvi na servisu Novak Đoković, pobednik meča ide na Huberta Hurkača.

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - VAVRINKA

21:20 - Konačno, dobila je Iga Švjontek drugi set protiv Petre Martić. Uskoro će na teren Novak Đoković i Stanislas Vavrinka.

21.02 - Iga Švjontek je imala meč loptu, nije je iskoristila, ali sada servira za pobedu.

21.00 - Pojedini navijači Novaka Đokovića negoduju zbog odluke organizatora, smatraju da bi bolje bilo da je Novak prebačen na teren broj jedan.

20.31 - Predsednik Vučić se oglasio nakon sastanka sa Edijem Ramom, gde je istakao da je Novak Đoković ponos Srbije.

20.15 - Iga Švjontek vodi 1:0 u setovima protiv Petre Martić. Prvoj teniserki sveta je za vođstvo trebalo 40 minuta. Set smo bliže početku meča Novaka Đokovića

20.00 - Neposredno pred meč sa Stanislasom Vavrinkom oglasio se i Novak Đoković. Srbin je čestitao Nišlijki Nataliji Stevanović na pobedi i plasmanu u treće kolo.

Printskrin/Instagram/djokernole

19.45 - Natalija Stevanović je briljirala na konferenciji za medije, imala je poruku za Novaka Đokovića

19.21 - Stefanos Cicipas savladao je Endija Marija, za dvadesetak minuta na terenu će se naći Iga Švjontek i Petra Martić.

18:49 - Odužio se meč Endija Marija i Stefanosa Cicipasa, te je po najnovijim prognozama početak meča Novaka i Vavrinke predviđen ne pre 21 čas.

17.49 - Novak Đoković trenirao je pred meč sa sinom Stefanom.

Đoković i Vavrinka su se do sada sastajali 26 puta, a Novak je 20 puta bio bolji od trenutno 88. igrača na ATP listi. Nikada pre nisu igrali na travnatom terenu i ovo će biti njihov prvi susret na Vimbldonu.

Put Novaka Đokovića do trećeg kola

Novak je do trećeg kola došao veoma ubedljivo, bez izgubljenog seta, savladavši prvo Pedra Kačina, a zatim Džordana Tompsona. U poređenju igre u prva dva kola, vidljivo je da srpski teniser podiže formu.

Put Stanislasa Vavrinke do trećeg kola

S druge strane, trostruki grend slem šampion Sten Vavrinka je bio bolji od Emila Rusuvuorija, a u drugom kolu je pobedio Tomasa Martina Ečeverija.

Đoković i Vavrinka su poslednji duel odigrali 2022. godine u Rimu, a pobednik je bio srpski teniser.

Vimbldon je deo slagalice koji Vavrinski nedostaje kako bi kompletirao sve titule na najvažnijim turnirima. Švajcarac nikad nije osvojio treći grend slem u sezoni, a Đoković je četvorostruki uzastopni i ukupno sedmostruki šampion Vimbldona.

Švajcarski teniser je savladao Đokovića u finalu Otvorenog prvenstva Francuske 2015. i finalu Ju-Es opena 2016, ali je Đoković od tada osvojio 11 grend slem titula.

Ukoliko Vavrinka pronađe ritam igre iz najboljih dana, Đoković će morati da nastupi na višem nivou u odnosu na prethodne mečeve. I jedan i drugi teniser su ofanzivno orijentisani, te će krajnji ishod umnogome zavisiti od igre s osnovne linije.

TOP 10. ATP LISTA

Karlos Alkaraz je i dalje lider ATP karavana sa 7.675 bodova, a Novak Đoković je na drugoj poziciji sa istim brojem poena kao i prošle sedmice – 7.595.

U Top 10 se nalaze i Danil Medvedev (5.890), Kasper Rud (4.960), Stefanos Cicipas (4.670), Holger Rune (4.510), Andrej Rubljov (4.255), Janik Siner (3.345), Tejlor Fric (3.310) i Frensis Tijafo (3.085).

NAGRADNI FOND NA VIMBLDONU 2023

Ukupni nagradni fond za ovogodišnji Vimbldon biće 44,7 miliona funti, saopštili su organizatori trećeg teniskog grend slema u sezoni. Ukupni nagradni fond na Vimbldonu biće uvećan za 11,2 odsto u poređenju sa 2022. kada je iznosio 40,3 miliona funti. Nagradni fond je uvećan za 17,1 odsto više nego na takmičenjima pre pandemije koronavirusa.

Pobednici u muškom i ženskom singlu osvojiće po 2.350.000 funti, a poraženima u finalu u singl konkurenciji pripašće po 1.175.000 funti.

Organizatori su u saopštenju naveli da je prioritet stavljen na podršku igračima koji ispadnu u ranoj fazi.

Oni koji su ispali u prvom kolu zaradili su  55.000 funti, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

BONUS VIDEO: Svi su daleko iza: koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao broj 1?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!