TENISKI SPEKTAKL: Novak Đoković i Kenten Alis neočekivano priredili svetu meč za pamćenje!

Novosti online

05. 01. 2023. u 05:41 >> 05:45

NOVAK ĐOKOVIĆ pobedom nad Kentenom Alisom plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Adelejdu. Ne previše atraktivan meč osmine finala, u kome je naspram srpskog asa bio 64. teniser sveta Kenten Alis, prerastao je na kraju u pravi spektakl, a superuzbudljivi meč završen je rezultatom 2:0 za Novaka, po setovima 7:6, 7:6.

ТЕНИСКИ СПЕКТАКЛ: Новак Ђоковић и Кентен Алис неочекивано приредили свету меч за памћење!

FOTO: Tanjug/AP

Da je bilo lako - nije, da je neko očekivao ovakav otpor Alisa - nije. Bilo je potrebno vremena da Novak uhvati ritam, ali kao i uvek, kada je bilo najpotrebnije, bio je onaj pravi, baš onda kada se meč lomio. 

Alis je savršeno ušao u meč. Đoković nije imao rešenja za silinu kojom loptica putuje kada po njoj raspali Francuz, koji stiže do iznenađujućih 4:1 uz neverovatnih šest asova.

FOTO: AP/Tanjug

Alis kao da je igrao svoj najbolji tenis u životu inspirisan "ikonom belog sporta" koja je bila naspram njega. Dobar početak mu je dao krila, Đoković nije uspevao da riternira, a publika u Adelejdu neočekivano je dobila dramatičan meč i spektakl u najavi.

Alis dolazi i do 5:2, srpski as po ko zna koji put u karijeri bio je viđen kao poraženi u setu, da bi onda proradio njegov mentalitet rođenog pobednika.

FOTO: AP/Tanjug

Đoković kreće da igra još agresivniji tenis, da šalje silovite viner udarce, da napada rivala. Takva igra dala je rezultate, pa vraća brejk i stiže do taj-brejka.

A tamo, tamo je Noletova teritorija, tu je gotovo pa nedodirljiv, "taj-brejk visočanstvo".

Još jednom je to dokazao. Silovito dolazi 5:0 u odlučujućem gemu, onda jedan poklon rivalu, Alis stiže i do 6:3, ali nije uspeo da se vrati iz "mrtvih". Novak nakon turbulentnog starta stiže do vođstva od 1:0 u osmini finala Adelejda!

FOTO: Tanjug/AP

Drugi set doneo je takođe triler završnicu. Punih 12 gemova dva borca briljantno su branila svoj servis. Neugodni forhendi Alisa, ali još neugodnije bekend paralele srpskog asa uz odlične procente prvih servisa odveli su meč u još jedan taj-brejk.

A tamo, tamo je još jednom kao pobednik mogao da izađe samo jedan čovek - Novak Đoković. Nakon sat i 57 minuta velike borbe, kvalitetnog tenisa i mnogo uzbuđenja, srpski predstavnik ide među osam najboljih u Adelejdu.

Novaka od titule u Adelejdu dele još samo tri koraka, a nakon ovog turnira, Đoković će se uputiti ka Melburnu gde će od 16. do 29. januara nastupiti na prvom grend slemu sezone, Australijan openu i pokušati da osvoji jubilarnu desetu titulu.

NOVAK ĐOKOVIĆ - KENTEN ALIS
7:6, 7:6

TURNIR: Adelejd

RUNDA: Osmina finala

MESTO: "Memorijalni teniski centar Adelejd"

TURNIR KATEGORIJE: ATP 250

PODLOGA: Tvrda

NAGRADNI FOND: 642.735 dolara

 

DRUGI SET - Novak Đoković - Kenten Alis 7:6

7:6 - Gotovo je! Novak Đoković sa 7:5 u taj-brejku osvaja ovaj super-uzbudljivi meč. Kapa dole Alisu za otpor koji je pružio danas verovatno i najvećem u istoriji belog sporta. 

6:6 - Sa kakvim samopouzdanjem igra Alis! Drugi set odlazi takođe u taj-brejk, Francuz sada igra sa novom energijom, savršeno se kreće, i bez dozvoljenog poena rivalu impresivnim izdanjem odvodi ovaj meč u dramatičan završni gem. 

6:5 - Opet ti neugodni forhendi Alisa. Imao je Francuzi i 30:0, ali Đoković odgovara impresivno, osvaja naredna četiri poena i dolazi na gem do pobede.

FOTO: AP/Tanjug

5:5 - Nastavak drame! Imao je Novak 40:30, meč loptu, ali je Alis pogodio jedan od najvažnijih forhenda u karijeri i ostao u meču. Pokazuje sjajan karakter, potom i dupla servis greška Novaka, već četvrta na meču, a onda i 5:5. Alis je bio na rubu provalije, ali je preživeo.

5:4 - Novak na korak od četvrtfinala u Adelejdu! Prvi servis ga i dalje služi, Alis i dalje deluje nemoćno kada je Đoković na servisu. Sada je stigao do jednog poena, uspeo da dobro odgovori na servis protivnika, ali par bekend paraleli pronalaze sam ugao terena, i Nole dolazi u priliku da brejkom okonča ovaj meč. 

4:4 - Kakva drama u drugom setu! Francuz još jednom odbija nalete Novaka, odgovara na odlične riterne srpskog tenisera, i stiže do novog izjednačenja.

4:3 - Alis na samo jednom poenu u četiri gema na servisu Novaka! Strašan servis-gem Đokovića, još jednom ni poen dopušten rivalu.

3:3 - Ne predaje se Alis! Nastavlja da pruža jak otpor. Odoleva na svom servisu i stiže do novog izjednačenja.

FOTO: Tanjug/AP

3:2 - Još jedan dominantan gem Novaka! Srpski as sada odgovara strašnom servis-igrom, čak i kada Alis uspe da riternira, Novak zapleše po tvrdoj podlozi Adelejda, i razornim vinerima slomi rivala. Alis još jednom bez osvojenog poena završava svoj pokušaj da dođe do brejka.

2:2 - Ne predaje se Alis. Đoković mu je još jednom disao za vratom, imao 30:30, ali servisi i dalje najjače oružje Francuza koje ga održava u ovom meču. Bez brejka u drugom setu. 

2:1 - Lako, efektno dominantno! Đoković melje rivala na svom servisu, deluje da je samo pitanje trenutka kada će ponovo popustiti koncentracija Francuza na svom servisu.

FOTO: AP/Tanjug

1:1 - Neizvestan gem, Novak je propustio priliku da dođe do brejk lopte, promašio je srpski as zicer priliku i otvorenu stranu, a Alis uspeva da izvuče nekako živu glavu i osvoji ovaj gem. 

1:0 - Podigao je nivo igre Novak, još jednom odličan Đoković na svom servisu, još jednom ni poen dopušten rivalu.

PRVI SET - Novak Đoković - Kenten Alis 7:6

7:6 - Dominacija! Taj-brejkovi su Noletova teritorija, tu je gotovo pa nedodirljiv. Još jednom je to dokazao. Silovito do 5:0, onda jedan poklon rivalu, Alis stiže i do 6:3, ali nije uspeo da se vrati iz mrtvih. Novak nakon turbulentnog starta stiže do vođstva u osmini finala Adelejda!

6:6 - Meč odlazi u taj-brejk! Đoković odlično kontroliše servis, i kada je riternirao Alis dobro usledili su perfektni udarci srpskog asa.

5:6 - Još jedan maestralan servis-gem Alisa, nije dozvolio ni poen Novaku i stiže do prilike da brejkom dođe do osvajanja prvog seta. 

5:5 - Uz dosta nervoze na svom servisu, i dva poklonjena poena rivalu nakon duplih servis grešaka Đoković stiže do izjednačenja! 

FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Novak vraća brejk! Nije srpski teniser dozvolio rivalu niti jedan poen, sada je ritern bio idealan, i odmah se to odrazilo na rezultat. Alisu ne odgovara veća razmena udaraca, korak po korak, Novak se vraća u ovaj gem.

3:5 - Savršen gem Novaka. Dva lako dobijena poena nakon odličnih servisa, i onda jedan čudesan poen nakon razmene udaraca u kojima su oba tenisera vraćala gotovo pa nemoguće. Strašna forhend dijagonala, za 40:0, a ubrzo i smanjenje na 3:5. Publika u Adelejdu na nogama, uživa u potpuno neočekivano meču koji ima potencijal da preraste u spektakl.

2:5 - Neverovati Alis! Novak se sjajno kreće, šalje odlične udarce, ali Alis kao da igra najbolji meč u karijeri, leti po terenu, izlazi na mrežu, početak mu je dao krila, i sada je na pragu senzacionalnog osvajanja seta protiv najboljeg na planeti.

FOTO: AP/Tanjug

2:4 - Ponovo je Đoković došao do 40:0, ali Alis još jednom unosi uzbuđenje, neverovatan pen iz bekenda nakon promene ritma za 40:30, sve to fenomenalnog voleja Noleta, za konačnih 2:4 u gemovima.

1:4 - Ubitačni servisi Alisa! Đoković nema rešenja za silinu kojom loptica putuje kada po njoj raspali Francuz koji već ima 6 aseva. Samouveren na svom servisu, dopustio je Novaku samo jedna poen i ide do velikih 4:1.

1:3 - Prvi gem za Đokovića! Odličan na prvom servisu Novak, deluje jako dobro, uzeo je Alis dva poena u ovom gemu, ponovo pružio odličan otpor, ali nije mogao protiv savršenih udaraca i direktnih poena srpskog asa. 

0:3 - Kakav tenis u Adelejdu! Treći gem je doneo novi đus. Alis pokazuje zube Novaku, uzima prvi gem, potom Novak čedesnim vinerom dok je proklizavao, i potpuno van balansa dolazi do 40:15.

Delovalo je da Đoković ide ka ekspresnom vraćanju brejka, međutim Alis igra kao da mu život zavisi od ovog meča, vraća nekoliko neverovatnih loptica koje su išle u same uglove polja i dolazi do velikih 0:3!

0:2 - Šok! Brejk Alisa!Đoković fantastično ulazi u ovaj gem, prva ti poena uzima nakon agresivne igre na loptici i iz jednog vinera i dve neiznuđene greške protivnika. Ali, potom Alis pokazuje da će biti tvrd orah za Noleta danas, vraća se, dolazi do đusa i onda šok, dva vezana poena i brejk na veliko iznenađenje. 

0:1 - Odlično je ušao Alis u meč, uzeo je prva dva poena, Đoković je uzvratio istom merom, ali dva razorna servisa Francuza, i upravo njegovim najjačim oružjem dolazi do prvog gema na svom servisu.

UOČI MEČA


Novak Đoković trijumfalno je započeo povratnički pohod na Australiju pošto je u svom prvom meču savladao Konstana Lestjena. Za to mu je bilo potrebno samo sat i 16 minuta i rezultatom 6:3,6:2 izborio je plasman u drugo kolo Adelejda.

Protivniku je dozvolio samo jednu brejk priliku, a sa druge strane tri puta slomio je njegov otpor iz osam brejk šansi koje su mu se ukazale.

Nole je ponovo izgledao impresivno, osvojio je 86% svojih prvih servis poena dok je izgubio samo četvrtinu poena na drugi servis.

Tanjug/AP

Stvari bi mogle postati malo teže kako turnir bude odmicao, ali za sada Đoković izgleda fizički i mentalno spremno da osvoji Adelejd i tako napravi savršenu uvertiru za prvi grend slem u godini.

Alis je sa druge strane takođe delovao impresivno. Francuz je odservirao 14 asova protiv Tompsona u prvom kolu  i osvojio 90% svojih prvih servis poena, ostvarivši veliku pobedu.

On je došao do 6:3, 6:4 za sat i 17 minuta provedenih na terenu i zakazao duel sa "kraljem belog sporta".

FOTO: Tanjug/AP

U susretu sa 21-strukim pobednikom grend slem turnira, on će se nadati da može da iskoristi svoj razoran servis i da pokuša da gurne protivnika od osnovne linije.

Ali sve to protiv igrača koji je nadaleko poznat kao jedan od najboljih primača servisa na svetu, i koji je posebno motivisan po povratku u "zemlju kengura".

Srpski as ukrštao je rekete sa Alisom do sada samo jednom u karijeri. Bilo je to 2016. godine, na Australijan openu, a Đoković je rezultatom 3:0 u setovima počistio sa terena Francuza.

BONUS VIDEO: PEČAT NAJBOLjEG Koje rekorde juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)