FIFA TRAŽILA, ODMAH SE SPROVODI! Jedan stadion na koji je ponosna cela zemlja hitno menja ime

Novosti online

04. 01. 2023. u 20:26

LEGENDARNI brazilski fudbaler Pele, koji je umro u 83. godini, sahranjen je u utorak 3. januara, ali uz jednu dosad nezabeleženu inicijativu - koja je samo dan kasnije počela da se sprovodi u delo.

ФИФА ТРАЖИЛА, ОДМАХ СЕ СПРОВОДИ! Један стадион на који је поносна цела земља хитно мења име

Ilustracija

Naime, predsednik FIFA, Đani Infantino, koji je u Brazilu odao počast slavnom igraču koji se preselio u večnost, obavestio je tom prilikom javnost o sledećoj ideji:

- Mi ćemo da zatražimo od svake države na svetu da jedan svoj stadion nazove po Peleu - rekao je Infantino novinarima na "Vila Belmiru", stadionu na kome su posmrtni ostaci "kralja fudbala" bili izloženi pre nego što su odneti na večni počinak.

A dok se javnost i naše zemlje pitala ko će sve na ovoj planeti prihvatiti inicijativu predsednika FIFA i koji bi se stadion u Srbiji mogao nazvati "Pele" umesto dosadašnjeg naziva (ili bi to moglo da bude ime nekog novoizgrađenog sportskog objekta za "najvažniju sporednu stvar na svetu"), stigao je i prvi pozitivan odgovor Infantinu.

Naime, Nacionalni stadion Zelenortskih Ostrva više se neće zvati tako, već po Peleu, obavestio je javnost premijer te države koja se nalazi u severnom delu Atlantskog okeana u regionu zapadne Afrike, Ulises Koreira e Silva.

On je na Fejsbuku poručio sledeće:

- Kao počast i priznanje ovoj ličnosti koja nas sve čini velikima, ispoljavam nameru da naš nacionalni stadion preimenujem u "Stadion Pele", u inicijativi koju će, verujem, slediti nekoliko zemalja širom sveta.

Naša je želja da odamo počast čoveku koji je sada fizički nestao, Edsonu Arantesu de Nasimentu, kralju Peleu, koji je brzo postao planetarna ličnost, ikona masa i neko ko je pokazao da sport ima moć da ujedini svet.


Naglašavajući važnost Pelea za zemlje portugalskog govornog područja, poput Zelenortskih Ostrva, dodao je sledeće:

- Naša država i Brazil imaju istoriju i kulturu koji idu ruku pod ruku, s obzirom na to da su u pitanju dve sestrinske zemlje, povezane jezikom i veoma sličnim identitetima. Pele je bio i uvek će biti referenca u Brazilu, u našim zemljama portugalskog govornog područja i u ostatku sveta, jer je bio idol koji povezuje nekoliko generacija. Mi smo već javili FIFA našu nameru, jer je baš ta institucija pokrenula ovu inicijativu i nadamo se da ćemo uskoro moći da ideju konkretizujemo. Želeli bismo da čujemo vaše mišljenje - zaključio je premijer pomenute države.

Mišljenje možete da izrazite i vi, u anketi "Novosti" koja je pred vama:

Anketa

Da li biste pristali da se stadion vašeg voljenog kluba zove "Pele"?

Podsetimo, pomenuta Infantinova poseta Brazilu neće se pamtiti samo po ovoj inicijativi, već i po činjenici da je pravio "selfi", tj. fotografisao se pokraj sanduka u kome je bio Pele.

Đani Infantino i selfi pred sahranu Pelea / Foto: Tanjug / AP

Ta scena je izazvala brojne kritike na društvenim mrežama, pa se prvi čovek svetske kuće fudbala oglasio i to opravdanjem zašto je to učinio baš na pomenutoj lokaciji.

Inače, Pele je, posle četvorosatne povorke kroz ulice Santosa, sahranjen juče u jednom nesvakidašnjem groblju: u pitanju je višespratna zgrada baš namenjena večnim počincima ljudi.

Sahrana Pelea je bila rezervisana samo za članove porodice.

Kako su izgledale ulice Santosa tokom pomenute povorke, pogledajte u foto-galeriji koje su vam "Novosti" pripremile:

Pele - biografija

Pele je rođen kao Edson Arantes do Nascimento i to 23. oktobra 1940. godine u Tres Korasoesu, u brazilskoj saveznoj državi Minas Žerais. Kao mladić je, sa 13 godina, počeo da igra za lokalni Baruu, a već sa 16 godina bio je planetarna zvezda. Jer, Santos, u koji je prešao, lansirao ga je u orbitu - najpre igrama u seniorskom pogonu, a onda je stigao i brzi poziv za šampionat planete. Te, 1956, istorija fudbala počela je da dobija neke od najčudesnijih stranica...

Sa reprezentacijom Brazila je tri puta bio prvak sveta, uz 77 golova na 92 meča.

Pele je pritom dao 643 gola na 659 utakmica igrajući za Santos i Njujork Kosmos.

Karijeru je, u sezonama od 1975. do 1977. završio u ekipi Njujork Kosmos, tokom američkog pokušaja da fudbal zaživi u punom sjaju i u njihovoj državi. 

Pele, i pored svoje veličine, nije uspeo da nadvisi tamošnju ljubav prema američkom fudbalu, bejzbolu, hokeju i košarci, ali je ostavio neizbrisiv trag, širmo sveta.

Bio je i ostao uzor mnogim igračima, a naročito članovima fudbalske reprezentacije Brazila, koja su mu spali podršku tokom Svetskog prvenstvo u fudbalu čiji je domaćin  bio Katar.

Bonus video: In memoriam - Pele

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOJER REKORDER: Golman Bajerna ušao u istoriju Lige šampiona