NOVAK ĐOKOVIĆ OSTAO BEZ TITULE! Međunarodna teniska federacija proglasila Rafaela Nadala svetskim šampionom u tenisu

Novosti online

15. 12. 2022. u 17:03 >> 17:07

ŠPANSKI teniser Rafael Nadal proglašen je za svetskog šampiona u 2022. godini. Odluku je donela Međunarodna teniska federacija (Aj-Ti-EF) koja najboljeg bira nezavisno od plasmana na ATP listi.

НОВАК ЂОКОВИЋ ОСТАО БЕЗ ТИТУЛЕ! Међународна тениска федерација прогласила Рафаела Надала светским шампионом у тенису

Foto: Printskrin

Rafi je ovo peta titula svetskog šampiona, a nasledio ju je od Novaka Đokovića koji je prošle godine rekordni sedmi put bio krunisan za najboljeg.

Sada se Rafa sa pet trijumfa izjednačio na trećem mestu večite liste sa svojim prijateljem i nekadašnjim rivalom Rodžerom Federerom. Ispred njih dvojice osim novaka je i Pit Sampras sa šest naslova.

Nadal je u godini na izmaku osvojio dve grend slem titule, Rolan Garos i "krnji" Austrlaijan open na kome Nole nije imao praov nastupa. To su Rafi bile 21. i rekordna 22. titula sa najvećih turnira, dok je Đoković kasnijim osvajanjem Vimbldona stigao do 21.

Nadal je tako ostao jedini Španac sa titulom svetskog šamnpiona u tenisu, iako se njegov mladu sunarodnik Karlito Alkaraz nadao da bi mu prvo mesto na ATP listi moglo doneti zvanje najboljeg i od Aj-ti-Efa.

- Veoma sam srećan što sam proglašen za šampiona sveta peti put. Kada sam 2008. godine prvi put dobio ovu nagradu nije mi ni na kraj pameti bilo da ću 14 godina kasnije igrati na tako visokom nivou - Zahvlan sam navijačima širom sveta za podršku i jedva čekam novu sezonu - poručio je Rafa.

A ova sezona za slavnog Španca počela je pitanjima da li će uopšte moći da nastavi karijeru, pošto je samo dve nedelje pre početka Australijan opena bio na štakama. 

Osvajanjem Ozi openja postoa je tek četvrti čovek u istoriji belog sporta, i treći u open eri, koji je svaki gren slem osvojio najmanje dva puta (Roj Emerson, Rod Lejver, Novak Đoković), a u nastavku sezone osvojio je i rolan Garos, povećavši svoj rekord na 14 pehara musketara.

Ako je u Melburn stigao na štakama iz Pariza se vratio na njima. Kasnije je došla i povreda abdominalnih mišića koja ga je koštala predaje polufinala na Vimbldonu, pošto je prethodno u četvrtfinalu dao poslednji atom snage kako bi savladao Tejlora Frica. Zli jezici govorili su da se uplašio polufinala sa Kirjosom i eventualnog finala sa Novakom...

osle Vimbldona nije mnogo igrao a i kada jeste rano je ispadao. do kraja godine ostvario je samo četiri pobede, tri u uvodnim kolima Ju-Es opena i jednu na Završnom turniru.

Ipak, i to mui je bilo dovoljno da u konkurenciji sunarodnika Alkaraza i sa većine bitnih poena progonjenog Novaka Đokovića osvoji ovu nagradu.

Nije uobičajena praksa, lai se dešavalo da Aj-ti-Ef za šampiona proglasi tenisera koji godinu nije završio prvi na ATP listi. Jednom je žrtva bio upravo Rafa, kada je za svetskog šampiona proglašen Novak Đoković.

Te 2013. godine ITF je odluku obrazložio činjenicom da Nadal nije imao nijednu pobedu na dva grend slema, iako je druga dva osvojio, dok je Novak osvojioo jednu titulu, igrao dva finala i polufinale, a uz to osvojio je Dejvis kup i Završni turnir.

ostali slučajevi neslaganja ATP i ITF su bili 1978 (Borg svetski šampiona - Konors broj 1 na ATP), 1982 (Konors svetski šampion - Makenro broj 1), 1989 (Beker svetski šampion - Lendl broj 1) i 1990 (Lendl svetski šampiona - Edberg broj 1).

Treba dodati i da je Aj-Ti-Ef 2020. godine oštetio Novaka Đokovića, ubedljivo najboljeg tenisera te godine po svim parametrima, jer su čelnici odlučili da te godine zbog pandemije koronavirusa ne biraj usvetskog šampiona.

Aj-ti-Ef je za najbolju teniserku u 2022. godini zasluženo proglasio Poljakinju Igu Švjontek.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri