KRAĐA, DOKAZANO! Šta to teniski moćnici iz ATP-a skrivaju od celog svega? Novak Đoković ovakav tretman uopšte ne zaslužuje

D. N.

04. 12. 2022. u 18:17

NOVAK Đoković je fantastično odigrao u drugoj polovini 2022. godine, osvojio i završni masters turnir u Torinu, čime je samo delimično pokazao da i u sadašnjoj konkurenciji, a i situaciji koja ga je zadesila, nema premca. Ipak, ATP lista pokazuje nešto sasvim drugo. A da li je ona "istinita"?

КРАЂА, ДОКАЗАНО! Шта то тениски моћници из АТП-а скривају од целог свега? Новак Ђоковић овакав третман уопште не заслужује

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je na najnovijem rangiranju Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) zauzima peto mesto. Godinu 2022. ovaj 35-godišnjak privodi sa 4.820 bodova.

Ispred njega je četvrtoplasirani Stefanos Cicipas (24 godine, Grčka) sa 5.550 bodova, zatim na trećem mestu Kasper Rud (23, Norveška) sa 5.820, a na vrhu su Španci. Rafael Nadal (36 godina) ima 6.020, a njegov 19-godišnji sunarodnik Karlos Alkaraz sa 6.820 drži čelnu poziciju.

Kao što ljubitelji tenisa znaju, ATP lista u obzir uzima osvojene bodove na turnirima u rasponu od godinu dana, pa ako neko nadmaši svoj učinak iz prethodne sezone na nekom nadmetanju - uvećava bodovni saldo; ako podbaci, gubi određene bodove, dok zbog neučestvovanja gubi sve što je pre godinu dana na tom turniru osvojio. Novak Đoković je u 2022. prilično "propatio" zbog toga što je aktuelni sistem bodovanja postavljen tako. Ne zbog samog sistema, naravno, već zbog svega što je njega zadesilo.

Novak Đoković - 2022, najburnija godina u karijeri

Prvo je, nakon pregledanja njegove medicinske dokumentacije od strane dve nezavisne medicinske komisije, dobio poziv Teniskog saveza Australije da učestvuje na Australijan openu 2022. Ali, iz političkih razloga, kako ste na portalu "Novosti" mogli da čitate i pre nego što je Nole deportovan iz pomenute zemlje (u tekstu "PADAJU MASKE: Kako je Australija još pre dve godine "rešila" da deportuje Novaka Đokovića") srpski as je izbačen sa australijskog tla kao kriminalac, a ne rekorder tamošnjeg grend slema.

Novak Đoković na terenu Australijan opena pre deportacije 2022 / Tanjug/AP

Šokiran, uzdrman onime što mu se desilo, a i činjenicom da je razapet u dobrom delu "zapadne" javnosti, propustio je uvodni deo sezone. Ali, to je bio samo deo muka.

Neverovatnom odlukom organizatora Vimbldona da se na tom turniru ne samo ne dodeljuju bodovi ("jer Rusi ne mogu da učestvuju, ali ne našom, već političkom odlukom"), već da se i oduzimaju prethodno osvojeni ("tako je jedino ispravno", tvrdili su, "da ne bi neko napredovao dok drugi ne mogu da igraju"), Đokoviću je obrisano 2.000 bodova koje je osvojio 2021. kao šampion. A onda ništa nije dobio za titulu, koju je 2022. odbranio pobedivši Nika Kirjosa. I, zato Srbin danas tavori na petom mestu ATP liste.

Novak Đoković - Vimbldon 2022 / FOTO: Tanjug/AP

Zapravo, tome treba dodati i činjenicu da, zbog tadašnjih propisa da u SAD i Kanadu ne mogu da idu osobe nevakcinisane protiv SARS-CoV-2 koronavirusa, nije mogao da igra na još jednom grend slemu u 2022, Ju-Es openu, ali i mastersima.

Ali, kada bi postojala neka bolja rang lista, koja bi uzimala u obzir ono najvažnije - šta neko jeste igrao i protiv koga se borio, mora biti da Đoković ne bio tako nisko plasiran?

E, pa takva lista postoji. Ali, ATP o tome, naravno, ne želi da obaveštava javnost.

 

UTR lista (od engleskog Universal Tennis Rating) je rangiranje koje meri učinak tenisera upravo po pomenutim parametrima: ne "gde su odsustvovali" i ne "pa, nije važno protiv koga se igralo, važno je koji trofej je osvojen!", već baš suprotno.

O tome da jeste važno protiv koga se igralo najpre jedan parametar koji su pred kraj sezone 2022. istakli pojedini Noletovi navijači, a "Novosti" vam to priređuju uz pitanje na koje odmah sledi odgovor:

"Da li ste znali da je Novak Đoković na završnom mastersu u Torinu pobedio isto onoliko igrača iz Top 10 ATP liste koliko je Rafael Nadal pobedio na putu ka svoje četiri grend slem titule?"


Odgovor se nalazi u sledećim činjenicama: srpski as je u Torinu, na poslednjem takmičarskom turniru u 2022. pobedio petoricu od desetorice najbolje rangiranih, a toliko ih je Rafael Nadal savladao na sledećim grend slem turnirima, koje je i osvojio:

Ju-Es Open 2013. - Rafa pobedio dva igrača iz Top 10 ATP liste

Ju-Es Open 2017. - Rafa nije pobedio nijednog iz Top 10 (!)
Ju-Es Open 2019. - 1
Australijan open 2022. - 2

Bez želje da se umanji teniska virtuoznost majstora iz Španije, ovo je bio samo slikovit primer zašto se sve više spominje "UTR lista".

Šta je UTR lista i kako ona vrednuje učinak u tenisu?

Nju je osmislio Dejv Hauvel iz Virdžinije 2008, a počeli su da je koriste najpre u američkim koledž-nadmetanjima, zatim je čak 40 nacionalnih Saveza počelo da dostavlja svoje rezultate kako bi lista bila što preciznija (uključujući i Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu), a "Teniski kanal" ju je 2018. uključio u svoj program, u sklopu praćenja nadmetanja u "belom sportu".

Ta lista u obzir uzima sledeće:

Bez obzira na pol, godište, poreklo i turnir na kome neko učestvuje, njegov ili njen učinak na skali od 1 do 16,5 određuje poslednjih 30 odigranih mečeva u okviru minulih godinu dana, s tim da se vrlo precizno gleda rejting rivala i procenat osvojenih gemova (ne samo pobeda ili poraz kao na ATP listi; a uvođenje snage suparnika ni ne postoji u ATP rangiranju, dok u UTR- ne postoji ATP-ova "važnost" nečijeg odsustva; u ovom slučaju se, prosto, gleda učinak na terenu, kada je neko tamo bio i igrao, ali i ko je bio sa druge strane mreže).

Konačan "rezultat", ili "nečiji UTR" je prosek svih mečeva koji ulaze u obzir u pomenutom jednogodišnjem periodu (ako je neko odigrao više od 30, gleda se samo 30 poslednjih takmičarskih nastupa).

Kada se tako postave stvari, kada se iz ATP jednačine oduzme Novakova deportacija iz Australije, te korona-zabrana stupanja na američko tle, ili političko "izvinite, mi to zbog Rusa, nema smisla, stvarno" oduzimanje bodova na Vimbldonu - Novak Đoković je najbolji teniser na svetu.

UTR Top 10 na kraju 2022. godine


1. Novak Đoković - UTR rejting 16,25 (inače peti na ATP listi)

2. Nik Kirjos 16,06 (22. na ATP listi)

3. Danil Medvedev 16,03 (7.)

4. Feliks Ože-Alijasim 16,02 (6.)

5. Rafael Nadal 16,01 (2.) 

6. Tejlor Fric 15,97 (9.)

7. Karlos Alkaraz 15,95 (1.)

8. Stefanos Cicipas 15,92 (4.)

9. Aleksander Zverev 15,88 (4.)

10. Holger Rune 15,85 (11.)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (3)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost