ПАДАЈУ МАСКЕ: Како је Аустралија још пре две године "решила" да депортује Новака Ђоковића

Дарко Николић
Дарко Николић

13. 01. 2022. у 17:03

НОВАК Ђоковић је пре недељу дана кренуо на Аустралијан опен 2022, вероватно и не слутећи шта ће му се десити. А док се полако улази у другу седмицу драме око визе и евентуалне депортације, постаје све јасније зашто се аустралијска власт налази на корак од тога да га истера из земље.

ПАДАЈУ МАСКЕ: Како је Аустралија још пре две године решила да депортује Новака Ђоковића

Tanjug/AP

Хронологију догађаја сада већ зна цела планета: Ђоковић, који још увек није открио шта би радио поводом пута у Аустралију да се није заразио други пут коронавирусом, питао је Тениски савез Аустралије за правила везана за долазак особа које су невакцинисане. У том тренутку, са позитивним ПЦР резултатом од 16. децембра, испуњавао је услов да не мора да се вакцинише да би играо на Аустралијан опену. АТАГИ смернице (АТАГИ је Саветодавно тело за имунизацију у Аустралији, нешто слично као наш Кризни штаб за борбу против коронавируса) биле су јасне: не мора да се вакцинише неко ко је у претходних шест месеци прележао поменуту инфекцију. И добио је "медицинско изузеће". То изузеће су издале две комисије. Једну је формирао Тениски савез Аустралије, а другу аустралијска савезна држава Викторија. У Викторији је Мелбурн, град-домаћин АусОпена и баш тамо се Ноле упутио, са поменутим документом.

Дан пред полазак, на друштвеним мрежама је објавио да "креће, јер је добио медицинско изузеће". Дакле, обавестио је свет да није обавезан да се вакцинише и да му је то одобрила аустралијска власт преко надлежних комисија. Управо је та објава, а не његов "проблем на аеродрому", била варница која је изазвала прави пожар у аустралијској јавности. Јер, десиле су се баш оне ствари, које сада као Дамоклов мач висе над Новаковим боравком у тој земљи. Редакција "Новости" вам открива и које, а на основу докумената аустралијских власти и анализе извештавања 19 аустралијских медија.

Чин први: "Увод" у бес јавности

Аустралија је, за нас овдашње, прошла кроз прави корона-пакао када се ради о мерама које је власт прописивала за грађане од избијања пандемије. Код нас је ванредно стање ступило на снагу 15. марта 2020, а укинуто је 6. маја. И пре тога је престао да важи полицијски час. Још од 28. априла су дозвољени тренинзи на отвореном, прорадили су фризерски и козметички салони и теретане, и кафићи и ресторани, поново је прорадио градски превоз (прво у Новом Саду и Крагујевцу, потом у Београду и Нишу), отворени су и тржни центри, вртићи, и тако даље. Али, у Аустралији... У Аустралији су мере биле далеко оштрије. Заправо, најоштрије на свету.

У поменутој аустралијској савезној држави Викторија, 16. марта је уведено ванредно стање, које је продужавано 12. априла, па 11. маја, па 19. јула, све до 16. августа. То је пет месеци у низу, од тога четири месеца са најстрожим забранама. Чак и пре тог четворомесечног аустралијског "локдауна", што није наша реч, али се одомаћила широм света, наређено је, на нивоу целе Аустралије, затварање свих послова који нису од суштинске важности за функционисање државе. Да не спомињемо детаље о укидању свих хируршких интервенција, осим оних најбитнијих; или "велико славље" Аустралијанаца када су сазнали да им се од 1. маја дозвољава олакшање рестрикција, јер су од тада у кућне посете другим људима могле да иду "чак" две одрасле особе и једно дете.

Од 15. маја су кафићи и ресторани смели да раде, али само са до десет посетилаца, од 26. су прорадили салони лепоте, могло се и на сахране, а од 3. јуна су чак две особе могле да посете пацијента у болници, али не истовремено... Међутим, све је то поново доживело рестрикције на нивоу целе Аустралије.

Детаљ са једног од протеста у Аустралији / Фото: Твитер/@byoliviajenkins

Но, да се вратимо на кратко на Мелбурн и државу Викторија, јер су прилично битни за ову причу. Тамо је већ 23. марта 2020., дакле пре скоро две године, њихов премијер оформио посебну јединицу од 500 полицајаца која је била задужена да хвата и приводи све који се не подвргну "општем локдауну". Пет дана касније, остатку полиције дата су нова, широка овлашћења у смислу кажњавања на лицу места оних који се не повинују "Ковид-19 рестрикцијама". Почев од 30. марта, грађани аустралијске државе Викторија могли су да изађу из кућа само из четири разлога, и то по: а) храну, б) хитну медицинску помоћ, в) краткотрајно физичко вежбање, г) одлазак на посао или учење. Уз то, било је забрањено окупљање више од двоје људи, осим ако нису у питању чланови истог домаћинства, или су се окупили из пословних или образовних разлога.

Интересантно, грађанству је наредног дана забрањена набавка муниције.

Да се не би ова листа ограничења уобичајених људских слобода наставила у недоглед, закључићемо овај "први чин" подацима да је, таман када се "све смирило" почео други талас заражавања. У том таласу, уведена је и обавеза ношења маски на отвореном, и забрана напуштања јавних стамбених објеката и по пет дана (омбудсман Мелбурна је, накнадно, донео решење којим је то проглашено кршењем људских права), и... До дана данашњег је држава Викторија имала чак седам "локдауна". Били су веома слични, с тим да је од четвртог дозвољен и пети разлог за излазак из куће - одлазак на вакцинацију. 


Чин други: Ђоковић као окидач за бес

Када је Новак Ђоковић објавио да је добио медицинско изузеће и да долази у Аустралију, у тој земљи је покуљало незадовољство на све стране. Прилично намучени оштрим мерама, најоштријим на планети, како у оном законодавном смислу, тако и у смислу присиле да се тих мера људи придржавају, Аустралијанци су, не мали део њих, "потрчали" да јавно изразе огромно незадовољство. Јер, таман када су издржали седам "локдауна", а оно "корона почела да дивља као никада пре". (Примера ради, 5. јануара, кад је Новак допутовао, у држави Викторија је забележено за тамошње услове огромних 11 смрти повезаних са овим вирусом, а број инфицираних нарастао на 51.317, што је било незабежено до тада). Дакле, таман када је почела нова доза панике "какве ли тек мере следе!?", појављује се здрав и прав спортиста који тврди да има некакав медицински разлог да се не вакцинише и моћи ће да шета, игра, ради шта пожели у њиховој земљи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Ни у једном од 19 аустралијских медија које је спортска рубрика "Новости" анализирала у поменутим данима, од Новакове најаве доласка до његовог пребацивања у имиграциони хотел, није наведено шта тачно значи "медицинско изузеће" у овом случају. Само да се Ђоковић на њега позвао. Уопште нису објаснили о чему пишу. Када неко постави ствари у раван у којој не постоји никакав контекст, као што су то урадили аустралијски медији, онда "црно на бело" испадне да је, "стварно срамота да неко ко издржава надљудске напоре, чак и петочасовне борбе, затражио било какво медицинско изузеће". На осми "локдаун"-окидач намучених Аустралијанаца, јер је почела да се шири инфекција како нису ни сањали да ће бити могуће после свих оних мера, појавила се и та "срамота, шта (нам) тај човек ради".

Изузетно оштре реакције на друштвеним мрежама, малтене јединим "местима окупљања" које Аустралијанци познају за ове две пандемијске године, потпуно су преплавиле онлајн платформе и... Власт је морала да реагује. А реаговала је још док је Новак Ђоковић био у авиону који је летео ка Мелбурну.

Чин трећи: "Изборно" привођење

У Аустралији се савезни избори морају одржати до 21. маја 2022., и том приликом ће се бирати и 151 посланик у Доњем дому, твз. "Кући представника", али и Горњем дому, "Сенату". А садашња власт, која је целу државу и водила кроз пандемијске дане и месеце, обавља ту функцију од маја 2019. Тада су актуелни премијер Скот Морисон и његова коалиција либерала и националиста, дошли до 78 посланика, а Лабуристи, односно Радничка партија, до 67. Тесна победа, али победа. Која би сада могла да буде доведена у питање.

Заправо, већ јесте доведена у питање. Према последњим истраживањима јавног мњења Аустралије, које је у децембру обавила фирма "Рој Морган", Лабуристи, као опозиција, имају највећу подршку још од претходних избора и за њих би гласало 56,5% оних са правом гласа, а за владајућу коалицију 43,5%. Премијеру је постало јасно да клизи ка поразу. У Викторији је то још израженије. Тамо уопште нису задовољни Морисоновим вођењем земље, па је у децембру 2021. подршка његовим супарницима нарасла на чак 58,5%. Дакле, властима Аустралије је био потребна сламка спаса у великој политичкој борби и... пронашли су је у ономе са чим је велика већина грађана Аустралије била сагласна, иако не довољно информисана: Новак Ђоковић.

Tanjug/AP

Њега је дочекало срамно понашање представника минстарства унутрашњих послова Аустралије, и то приликом аеродромског испитивања. Па и да није у питању тако познати спортиста, неке ствари се, просто - не раде. Зосталом, судија Ентони Кели је у пресуди којом је поништио одлуку о одузимању визе Ђоковићу, навео да није испоштовано начело добре праксе, јер је једно говорено, а друго рађено приликом испитивања. Подсетимо, полицајац је најпре рекао: "Пет сати је, господине Ђоковићу. Кажете да хоћете одмор, можемо ли да наставимо у 8.30?", а таман када је Новак легао у суседној канцеларији, пробудили су га. И то речима: "Пола шест је, устаните, пробудите се, да завршимо с давањем интервјуа. Не, не требају вам адвокати, они ће моћи да вам помогну само ако вам визу одузмемо, шта ће вам адвокати у супротном?!". Али, на страну тај догађај на аеродрому, оно што је потом уследило било је још невероватније. Бар за остатак света.

Ђоковић је смештен тамо где се смештају они којима није одобрен улазак у Аустралију, а већ су се нашли на њеном тлу. Није ни први, ни последњи, који је завршио у аустралијском имиграционом задржавању. Али, "хотел" о коме се ради, врло брзо је шокирао планету, када се испоставило да су тамо неки млади људи и по девет година заточени. Ипак, све је било у складу са процедуром. Јер, док се чекало окончање жалбеног поступка, Новак је био смештен баш тамо где се смештају "слепи путници" који стигну у Мелбурн.

Његов проблем је био у томе што није разумео шта је погрешио, а за део светске јавности проблем је био нешто емотивнији. Питали су се људи "Како то могу да раде најбољем спортисти, и то актуелном шампиону?!", што баш и није аргумент ако се за некога тврди да је прекршио пропис, ма шта о том пропису мислили. Аустралијској власти се и даље чинило да вуче идеалне потезе: упецана је највећа могућа риба, на опште задовољство народа бесног, јер је гладан - нормалног живота. 

Чин четврти: Светска сензација

Не треба заборавити да се приметан број светских медија подсмевао Ђоковићу због ситуације у којој се нашао. Додуше, то се и раније дешавало када би он рекао нешто што одудара од уобичајног. Разлози због којих имају такав став према њему, нису тема овог осврта, али је чињеница да се у претходних седам дана о Ђоковићу и ономе што му се дешава у Аустралији, причало и писало више него икада пре о њему.

Вишеструко је већи број медијских прилога о Новаку, него у било ком тренутку 2021. године. У њој је чак три гренд слема освојио, играо у финалу четвртог, док је у тој истој 2021. имао и крах на Олимпијским играма. Ниједан од тих пет догађаја није ни приближно привукао пажњу светске јавности као оно што се Новаку дешава од слетања у Мелбурн.

Нагли пораст претаживања појма Новак Ђоковић на Гуглу у јануару 2022. / Фото: Гугл

Под таквом лупом, није се нашао никада, али није ни аустралијска власт. И, зато јој је било важно, да се после дебакла на суду дође до решења које би задовољило и светску и домаћу глад за исходом ове саге. Домаћа је, ваља то упамтити, актуелној политичкој гарнитури од изузетног значаја, због предстојећих избора и тренутне процене која гласи "изгубићете, осим ако вас народ опет не заволи".


Медији су своје одрадили. И у званичној форми, када су поједини угледни представници "седме силе" демонстрирали силу бесрамности писаним речима, а и у незваничној форми се исто дешавало, када се, док су камере остајале укључене, у аустралијском ТВ студију чуло оно што пристојан свет ни не помишља, камоли изговара.


Стварана је, и ствара се, наелектрисана атмосфера, све у ишчекивању одлуке министра за имиграције. Он једини има право да Ђоковићу и поред Новакове победе на суду одузме визу. У тој атмосфери поларизација (стварање два пола потпуно различитих мишљења) практично и не постоји. Ствара се јединствен фронт истог оног масовног мишљења које је пандан чувеним поклицима "Распни га, распни!". А када су већ на крилима таквих ниских народних френквенција, аустралијски политичари себи дозволе и мало луксуза. Тако су "сигнализирали" да се, први пут у историји, два минута пред почетак жреба за Аустралијан опен, на коме је Новак први носилац, жреб најпре "одложи до даљњег". Онда је саопштено да ће се премијер Морисон ванредно обратити јавности и... Док је, пред његово обраћање, саопштено са АусОпена да ће жреба ипак бити, али пола сата после говора председника Владе, читав свет је већ пратио путем интернета - шта ће, коначно, бити са Ђоковићем. 


Пратила је, наравно, и цела Аустралија. Иста она која већ има пресуду у глави, али која је чекала крај ове драме. Али, дочекала је само један политички говор, о актуелној пандемијској ситуацији и великим напорима власти и... То је било то. Ни речи о Нолету, на запрепашћење света, али не и познавалаца целе ситуације јер... представа је била за "домаће тржиште". Тамо и следи априлски или мајски политички обрачун, а времена да вас народ заволи је све мање. 

Чин пети: Спуштање завесе


У јучерашњем дану, велико истраживање јавног мњења Аустралије показало је да, од скоро 60.000 анкетираних на неколико локалних медија, чак 83 одсто жели да Влада депортује Новака Ђоковића.


А када народ нешто хоће пред изборе, онда то власт обично слуша. Нарочито ако је пред великим поразом и више нема шта да изгуби.


Народ Аустралије је одавно рекао своје о Ђоковићу. Још док се укрцавао на лет из Европе. Власт? Власт тек треба да се огласи по овом питању. Али, шта је све радила, и у какву је ситуацију доспела, она је "решила" Ђоковићево питање још пре две године, када је кренула стазом на којој се и сада налази - строгом контролом свега што се дешава у земљи. На тој стази нема много милости ни у јануару 2022. У питању је месец у коме и држава Викторија, и цела Аустралија, бележе за њих непојмљиве бројке инфицираних. 

Узалуд ту сад и што је право на Ђоковићевој страни, као што је суд и утврдио, узалуд и подршка од америчке спортске звезде која је снимала промо-спотове за вакцинацију, узалуд и подршка и директора Фајзера, ма узалуд и речи Ника Кирјоса, тениског хероја Аустралије и "вечитог Новакомрсца".  Стао је на страну српског аса у, сада већ антологијској одбрани Ђоковића, када је у једној емисији питао свог саговорника следеће:


- Да ли бисте ви, који сте у (аустралијској савезној држави) Викторији, а из које ја нисам, били блажи према Новаку да сте, уместо 300 дана у карантину, колико сте провели, били упола мање, неких 150?


Када је добио искрен, потврдан одговор ("Да... вероватно бисмо били блажи према њему (Новаку)", Кирјос је констатовао да је онда "проблем у нама (Аустралијанцима), а не у Ђоковићу који је испунио оно што је од њега тражено, па доживео велику непријатност, да се према њему односе као према криминалцу..."


Дакле, ни тај став није важан, као ни све друге подршке. Три, четири месеца пре избора, у трци у којој увелико губе, Морисон и његове колеге из Владе Аустралије, гледају како да их народ опет заволи. После две овакве године, а уз народ који је доведен у описано стање свести, јасно је каква се одлука ових дана спрема. 


(Наравно, као и увек, остаје нада у чудо. А ако нас је неко ових година на њих навикао, онда је то јунак ове приче. Мада, до сада је играо увек против једног ривала. Сада наспрам себе има малтене цео један континент. Прилично бесан, прилично разјарен и, за разлику од Кирјоса, континент који не поставља питања, већ гласно спушта завесу на ову причу. Убеђен да спушта гиљотину. "Распни га, распни" је само прошетало кроз векове, а залет за предстојећу пресуду ухваћен је пре скоро две пуне године и од тад се безглаво јурило, јурило - баш ка овом епилогу.)

---

Останите и даље уз "Новости спорт" и први сазнајте најновије вести о томе шта се дешава на теме везане за Аустралијан опен, а, наравно, и оне у којима је главни јунак Новак Ђоковић.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕУРО 2024: Албанци су потпуно шокирани, орлови имају разлог за славље и разлог за тугу!

ЕУРО 2024: Албанци су потпуно шокирани, "орлови" имају разлог за славље и разлог за тугу!

Европско првенство у фудбалу, ЕУРО 2024, хвата пун замах, а пренос уживо најважнијих вести петог "радног дана", уз обиље занимљивости, снимака, фотографија, утисака из репрезентације Србије, али и других учесника, имате прилику да пратите уживо уз блог портала "Новости".

18. 06. 2024. у 12:00 >> 14:06

Коментари (14)

ЕУРО 2024: Албанци су потпуно шокирани, орлови имају разлог за славље и разлог за тугу!