NOVAK NIKAD NIJE OSVOJIO OI, NADALU NEDOSTAJE ZAVRŠNI MASTERS: Ovo su najveći turniri koji nedostaju teniskim velikanima

Novosti online

20. 11. 2022. u 15:49

ZAVESA na tenisku sezonu biće spuštena nedeljnim finalom Završnog ATP turnira u kome će se sastati Novak Đoković i Kasper Rud. Bila je ovo jedna od poslednjih, a možda i poslednja prilika za Rafaela Nadala da osvoji ovaj turnir, ali nije uspeo da prođe grupu, iako je u njoj savladao jedng od finalista (Ruda).

НОВАК НИКАД НИЈЕ ОСВОЈИО ОИ, НАДАЛУ НЕДОСТАЈЕ ЗАВРШНИ МАСТЕРС: Ово су највећи турнири који недостају тениским великанима

FOTO: AP

Završni ATP turnir je uz četiri gren slema najvažniji turnir u svetu teisa, a od 1988. pridružio im se i teniski turnir na Olimpijskim igrama.

Nadal je jedan od samo dvojice tenisera na svetu, drugi je Andre Agasi, koji je  Gren slemu uspeo da pridoda olimpijsko zlato i tako kompletira "Zlatni slem".

Ali za razliku od Španca, legendarni Amerikanac je uspeo da osvoji i Završni ATP turnir (koji se u to vreme zvao Masters kup) čime je postao jedini teniser sa takozvanim "Super slemom".

Rafa je dva puta bio blizu, ali je izgubio finale 2010. od Federera i 2013. od Novaka.

Nadal, dakle, nije jedini velikan tenisa kome nedostaje jedan od ovih šest najvećih turnira. Novak Đoković je prošle godine bio na pragu, ne samo da dostigne Agasijev podvig, nego i da to uradi u kalendarskoj godini, ali je izgubio polufinale OI od Aleksandra Zvereva i finale Ju-Es opena od Danila Medvedeva.

Noletu za Super-slem karijere nedostaje samo olimpijsko zlato (bronza najbolji rezultat), od koga nije odustao i najavio je da će pokušati u Parizu 2024. da stigne do njega. 

Naravno, ako 2024. osvoji olimpijsko zlato, Novak će nadmašiti Agasija, jer za razliku od njega ima osvojene i sve turnire iz mesters serije, naspram šest koliko je skupio Amerikanac.

Za Rodžera Federera (srebro najbolji rezultat) već je kasno, pošto je odnedavno penzioner, mada Švajcarac za utehu ima olimpijsko zlato u dublu.

Ivan Lendl je dominirao svetskim tenisom od ranih 80-ih do ranih 90-ih prošlog veka i za to vreme osvojio osam gren slemova i pet Završnih turnira (plus još dva finalna turnira tada konkurentskog Svetskog teniskog šampionata, asocijacije koja se 1990. stopila sa ATP).

Ali, mrlja na karijeri sjajnog Čeha, kasnije naturalizovanog Amerikanca je što nikada nije osvojio Vimbldon.

"Trava je samo za krave" izjava je koja se, često ali neprecizno, pripisuje Ivanu Groznom, iako ju je zapravo davne 1965. izgovorio nedavno preminuli legendarni španski teniser Manuel Santana, koji je, paradoksalno, nekoliko meseci kasnije osvojio Vimbldon, ali je karijeru završio bez osvojenog Australijan opena, na kome doduše nikad nije ni učestvovao.

potpuno suprotno ovoj izjavi, Lendl je činio sve da osvoji Vimbldon, a to je išlo dotle da je nekoliko puta čak preskakao učešće na rolan Garosu kako bi se pripremio za travu.

Lendl je dva puta bio blizu osvajanja Vimbldona, 1986. u finalu ga je zaustavio branilac titule Boris Beker, a godinu kasnije položio je oružje pred Petom Kešom.

Još jedan osmostruki grenslem šampion nikada nije osvajao Vimbldon. Reč je o Kenu Rozvelu, australijskoj teniskoj zvezdi sa karijerom dugom trideset godina. On je igrao četiri finala u Vimbldonu sa razmakom od 20 godina između prvog, u kome ga je 1954. godine pobedio Jaroslav Drobnji i drugog, koji je 1974. izgubio od mladog Džimija Konorsa.

Travu nije voleo ni Mats Vilander, kome je 1988. samo Vimbldon nedostajao za kalendarski Gren slem.

I Konors je osam puta osvajao turnire iz gren slem kategorije, ali nikad Rolan Garos. Upravo je Frenč open najčešća "nula u tabeli" kod tenisera koji su osvajali tri od četiri gren slema. Osim Konorsa, tu su Pit Sampras, Boris Beker, Stefan Edberg, Artur Eš.

Australijan open je jedini gren slem koji nedostaje ranije pominjanom Santani. To nije uspelo ni francuskim "musketarima" Reneu Lakostu i Anriju Košeu, dok Žan Borotra nikad nije osvojio Ju-Es open. Četvrti "musketar", Toto Brunjon, proslavio se u igri parova i nema nijednu gren slem titulu u singlu.

Dvojici velikana, Bjernu Borgu i Džonu Makenrou, nedostaju po dva grenslema. Šveđanin je samo jednom nastupio u Melburnu i ispao u trećem kolu, a u Njujorku je četiri puta bio na korak do titule, ali je gubio po dva puta od Konosa i Makenroa. Prvi od tih poraza, bio je u jednoj od tri sezone kada se Ju-Es open igrao na zelenoj šljaci, ostali na tvrdoj podlozi. 

Makenro je na AO nastupao češće nego Borg, ali nije stizao dalje od četvrtfinala. Nedostaje mu i Rolan Garos na kome je jednom igrao finale.

Fred Peri, Don Badž, Roj Emerson i Rod Lejver, svi imaju kompletiran Gren slem, ali u njihovo vreme nije bilo ni olimpijskog teniskog turnira, ni Završnog ATP turnira (ni ATP-a kad smo već kod toga).

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024