NOVAK ĐOKOVIĆ JE OVO VRLO EMOTIVNO DOŽIVEO: Žil Simon otišao u penziju, a o takvoj karijeri mnogi mogu samo da sanjaju (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 11. 2022. u 17:36 >> 17:40

PORAZOM u osmini finala, od Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima, u tenisku penziju otišao je francuski teniser Žil Simon.

НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕ ОВО ВРЛО ЕМОТИВНО ДОЖИВЕО: Жил Симон отишао у пензију, а о таквој каријери многи могу само да сањају (ФОТО/ВИДЕО)

EPA-EFE/YOAN VALAT

Osmi teniser sveta slavio je sa 6:1, 6:3 i zakazao duel četvrtfinala sa Frensisom Tijafoom.

Posle pobede pokazao je mladi Kanađanin klasu, kada je na kameri ostavio poruku "Hvala ti, Žile" u čast svog starijeg protivnika.

Žil Simon je punih 20 godina bio deo ATP turneje. Osvojio je 14 turnira i igrao još osam finala. Na grend slemovima nije išao dalje od četvrtfinala, AO 2009 i Vimbldona 2015. godine. Na Masters seriji stigao je dva puta do borbe za titulu ali je zaustavljan,  2008. od Endija Marija, a sedam godina kasnije od Rodžera Federera, oba puta u Šangaju.

Pomenute 2008. godine u Šangaju se igrao i Završni masters, jedini na koji se Simon kvalifikovao i stigao do polufinala gde ga je zaustavio potonji šampion Novak Đoković.

Uprkos ova tri poraza od članova takozvane velike četvorke, Simon će ostati upamćen kao jedan od retkih tenisera koji je pobeđivao sve članove ovog probranog društva. Poslednji put neko od njih mu je pružio ruku baš ove godine u Bersiju, bio je to Britanac Mari koga je eliminisao u prvom kolu.

Pravi podvig ostvario je na ovom polju momak iz Bulonja. Pobediti svakog od tri najbolja tenisera sveta svih vremena podvig je sam po sebi, ali kada neko to uspe u istoj godini onda stvarno treba mu skinuti kapu. Opet te 2008. godine, ostvario je Simon pobede protiv Đokovića, Nadala i dva puta protiv Federera, koga je poraz od Francuza u drugom kolu Rodžers kupa koštao prvog mesta na ATP listi.

Novak i Rafa su se oprostili od Simona preko velikog ekrana u Bersiju, neposredno pre nego što je on sam održao oproštajni govor.

- Bila je to neverovatna vožnja za tebe. Drago mi je što sam bio deo tog putovanja sa tobom. Znamo se dugo. Stariji si od mene samo godinu dana. Imali smo velikih bitki i na terenu i u savetu igrača, gde smo godinama sarađivali. Tvoj doprinos tenisu, posebno iz ugla borbe za interese igrača, bio je neverovatan. Budi ponosan, najbolji način je da završiš u svojoj zemlji, bravo prijatelju - poručio je Novak Žilu.

Pobeđivao je i Vavrinku one godine kad je "Sten d men" osvojio Australijan open, Davidenka kad je Rus bio četvrti na svetu. Od bivših brojeva jedan pred njim su padali i Danil Medvedev i Endi Rodik, a od grend slem šampiona Gaston Gaudio, Huan Martin del Potro i Marin Čilić.

ŽIL SIMON - KARIJERA

14 ATP titula

504 pobede na Turneji

6. mesto najbolji plasman

16 miliona dolara zarade - 39. svih vremena

Osvajač Dejvis kupa sa Francuskom

Među mušterijama bio mu je i bivši saigrač iz reprezentacije Francuske, Žo-Vilfred Conga, s kojim je 2017. osvojio i Dejvis kup. Nije igrao u finalu, ali je uz Congu, Gaskea, Šardija, Maija... učestvovao u kovanju tog trijumfa.

Zato su neki odnjih došli da se poklone briljantnoj karijeri 

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

 

BONUS - Najaktuelniji video snimci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!