NADAL I ALKARAZ ISPISALI TENISKU ISTORIJU: Na ovo se čekalo 22 godine, a da bi se desilo Japanac je morao da pobedi Norvežanina... (VIDEO)

Novosti online

01. 10. 2022. u 16:08 >> 16:28

PRE samo dva dana Kasper Rud je dobio zvaničnu potvrdu od ATP da je osigurao mesto na Završnom turniru u Torinu, a samo nekoliko sati nakon što se time pohvalio na društvenim mrežama usledio je šok za norveškog tenisera. Njega je u četvrtfinalu Seula u tri seta (6:2, 3:6, 6:2) porazio japanski teniser Jošihito Nišioka i tako nehotice ispisao novu stranicu teniske istorije.

НАДАЛ И АЛКАРАЗ ИСПИСАЛИ ТЕНИСКУ ИСТОРИЈУ: На ово се чекало 22 године, а да би се десило Јапанац је морао да победи Норвежанина... (ВИДЕО)

FOTO: AP

Neočekivanim porazom od 54. igrača sveta Rud je izgubio 205 ATP poena što znači da će ga od ponedeljka na drugom mestu ATP liste smeniti Rafael Nadal.

Kako je svetski reket broj jedan Rafin sunarodnik Karlos Alkaraz, to znači da će Španija prvi put u istoriji imati prvog i drugog na ATP listi. 

Poslednji put se desilo da teniseri iz iste države zauzimaju prva dva mesta na svetu u avgustu 2000. godine kada su svetskim tenisom vladali američki pravoslavci Pit Sampras i Andre Agasi.

Alkaraz i Nadal će verovatno između sebe odlučiti ko će godinu završiti na broju jedan. Karlito ima 930 bodova više, ali do kraja godine brani 280, dok Rafa ne brani ništa, tako da je prednost "samo" 650".

Do kraja godine očekuje ih obojicu Završni turnir u Torinu i masters u Parizu. Alkaraz će igrati i na turniru u Astani, gde će nastupiti i Novak Đoković odmah po okončanju turnira u Tel Avivu. 

Ukupno je u opticaju još 4000 poena, Završni turnir sa svim pobedama donosi 1500, masters u Pariz 1000u, dva turnira iz serije 500 (Astana ili Tokio i Bazel ili Beč) i dva od pet ponuđenih ATP 250 turnira sredinom oktobra (Firenca ili Hihon i Antverpen/Stokholm/Napulj). Od igrača iz vrha ATP liste, Đoković, Šapovalov, Siner i Čilić mogu da osvoje i dodatnih 250 na turnirima koji se ove nedelje privode kraju.

Ako bi neki igrač osvojio sve ili većinu turnira do kraja godine mogao bi da se umeša između dva Španca, čime bi ih sprečio da postanu prvi sunarodnici koji na kraju godine drže broj 1 i broj dva, još od daleke 1996, kada su to ostvarili Pit Sampras i Majkl Čeng.

To je Samprasu uspelo i dve godine koje su prethodile toj 1996, oba puta sa Agasijem, dok su dva puta godinu u TOP 2 zajedno završavali Džimi Konors i Džon Makenro. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)