BRUKA I SRAMOTA JU-ES OPENA: Novak Đoković doživeo poniženje od organizatora američkog grend slema

Novosti online

23. 08. 2022. u 20:59

DA li će Novak Đoković igrati na Ju-Es openu 2022 najveća je teniska misterija ove sedmice, ali to ne smeta organizatorima poslednjeg grend slema u sezoni da se propisno obrukaju.

БРУКА И СРАМОТА ЈУ-ЕС ОПЕНА: Новак Ђоковић доживео понижење од организатора америчког гренд слема

FOTO: Tanjug

Novak Đoković se, podsetimo, nedavno povukao sa spiska učesnika mastersa u Sinisinatiju, što je turnir za koji je posebno vezan jer je njegovim osvajanjem svojevremeno postao prvi (i zasad jedini) teniser koji je objedinio titule na svim nadmetanjima iz serije 1.000, a da li će igrati na grend slemu u Njujorku još se ne zna, jer na američko tlo ne može da stupi kao nevakcinisan protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa.

Stvari se po tom pitanju polako menjaju, neke mere se u SAD popuštaju, ali, iako još nije zvanično postao poznat odgovor na pitanje "Igra li Đoković na Ju-Es openu ili ne?", desio se jedan skandal u vezi sa tim turnirom, i to baš povodom Novaka.

Naime, dok Nole čeka eventualne pozitivne vesti oko mogućnosti da bi mogao da zaigra na ovom grend slemu (koji se održava od 29. avgusta do 11. septembra), organizatori čuvenog njujorškog turnira su na Tviteru obelodanili da je ovog ponedeljka počela "sedmica navijača Ju-Es opena".

Nisu ni slutili šta će potom da im se desi, ali nisu ni Noletovi navijači.

Naime, stotine pristalica Novaka Đokovića "zatrpalo" je svojim odgovorima pomenutu Tviter-objavu Ju-Es opena, tražeći da se Srbinu dozvoli da učestvuje na ovom grend slemu. Sve su to bile kulturne poruke, apeli da se najboljem dozvoli da igra, ali...

Zatrečeni količnim podrške za srpskog asa, organizatori Ju-Es opena su uradili nešto nezamislivo:

Obrisali su pomenuti tvit, praktično "ukinuli nedelju navijača Ju-Es opena" i tako probali da sakriju koliku podršku Novak Đoković ima u svetu ljubitelja tenisa.

- Istina je da je Ju-Es open obrisao ovaj tviter jer je stiglo mnogo srećnih #nolefam fotografija navijača i poruka #PustiteNovakaDaIgra. Odlučili su da obrišu to, kako ljudi ne bi videli koliko je Novak popularan u komentarima. Cenzura je i te kako živa u tenisu - poručio je jedan od Noletovih navijača, Pavi, inače teniski bloger.

- Dakle, Ju-Es open je stvarno obrisao tvit o "nedelji navijača" jer je stiglo mnogo #LetNovakPlay poruka - konstatovala je i jedna od Novakovih pristalica iz Meksika.

- Jednostavno, ne mogu da podnesu istinu - dodala je kao odgovor druga, uz prikaz svoje poruke Ju-Es openu, s konstatacijom da se "nedelja navijača održava bez Đokovićevih pristalica jer vi (organizatori njujorškog grend slema) promovišete svet sporta koji isključuje, marginalizuje i diskriminiše ljude iz političkih razloga. Pustite Novaka da igra i potrudite se da oživite pravo značenje sporta!"

Da li će Novak Đoković igrati na Ju-Es openu 2022?

Nema nikakvih garancija da će se u narednih nedelju dana promeniti pravilo Centra za kontrolu bolesti (CDC - glavne američke zdravstvene ustanove po kovid-pitanjima),  o zabrani dolaska stranaca koji nisu vakcinisani protiv novog koronavirusa. U nedavnoj odluci o popuštanju mera najavljeno da će se u "narednim nedeljama" i neki drugi propisi promeniti "u skladu s ovom odlukom", i to "uključujući tu o pravilima u zdravstvenim ustanovama, prilikom okupljanja koja predstavljaju potencijalno veći rizik za prenošenje virusa, ali i kada se radi o putovanjima" - no, u ovom trenutku, na snazi je i dalje - zabrana dolaska nevakcinisanih stranca u SAD.

Svakako, popuštanje mera za nevakcinisano stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država daje Novaku nadu da bi mogao da igra u Njujorku, gde je prošle godine poražen u finalu od trenutno najboljeg rangiranog tenisera sveta, Danila Medvedeva iz Rusije, no on još uvek ne može na američko tlo.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni