ČISTIO JE KLOZETE (STVARNO) I PSOVAO KAO KOČIJAŠ: Rodžer Federer kakvog ne znate

Novosti online

15. 08. 2022. u 17:28

RODžER Federer ikona je belog sporta, čovek koji je svojom gracioznošću i elegancijom očarao tenisku planetu, ali malo ko zna da slavni Švajcarac nije odisao gospodskim manirima u dečačkim danima.

ЧИСТИО ЈЕ КЛОЗЕТЕ (СТВАРНО) И ПСОВАО КАО КОЧИЈАШ: Роџер Федерер каквог не знате

FOTO: EPA

Bio je temperamentan, nije znao da prihvati poraz, a suze su često bile odgovor na sportske neuspehe.

- Rodžer je imao problem da shvati da i drugi igraju dobro - rekao je jedan od ljudi u njegovom prvom klubu u Bazelu.

A posebno su zanimljive dve priče iz ranog detinjstva Švajcarca.

Na jednom od sparing treninga, Federer je toliko psovao da je njegov otac Robert samo stavio pet franaka na klupu i poručio mu da sam nađe put do kuće autobusom.

Neretko mu je otac dobacivao i da prestane sa ispadima i da ukroti svoj bes i karakter. Onda bi na putu do kuće vozio sat-sat i po, a da  ne bi progovorio ni reč sa svojim sinom.

Foto: AP

 

Inače, Robert je rekao Rodžeru da će mu pomoći finansijski u karijeri, ali da mora da se vrati u školu ako sa 20 godina ne bude u top 100.

- Nije mi bio problem da to obećam - tvrdio je Federer.

U švajcarskom Nacionalnom teniskom centru u Bilu, novom i tek uglancanom, postavljena je iza terena nova zavesa, skupa i kvalitetna sa odštampanim sponzorima Federacije. Igrači su striktno upozoreni da nikako ne oštete zavese.

Međutim, posle frustrirajućih pola sata treninga, Rodžer je zavrljačio reket i pocepao zavesu. Kao nož kroz puter. Rodžer je mislio da će biti izbačen, ali Sven Greneveld, koji je tada radio u Centru i imao veliki uticaj na Federera blago je odreagovao na ovaj gest.

Ipak, kazna je stigla: Rodžer, koji je ostajao budan do kasno i ustajeo kasno, te zime je nedelju dana morao da ustaje rano, pre svih, da očisti terene i prateću infrastrukturu, uključujući toalete.

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Nešto se moralo učiniti, i sa 17 godina Rodžer je postao jedan od ranih klijenata Kristijana Markolija, bivšeg fudbalera Bazela (kluba za koji Rodžer navija) koji je postao sportski psiholog. "Žica" je nađena, ali dogovor je pao da ni jedan ni drugi ne objavljuju detalje zajedničkog rada.

- Ta saradnja mu je dala ključeve uspeha. Mislim da i dalje koristi te procese na terenu. Nikada nisam pričala sa njime o tome. To je njegov svet, ne moj, ali mislim da je očigledno koliko mu je to značilo - rekla je Rodžerova majka Linet.

Detalji iz Rodžerove mladosti zvuče neverovatno za one koji nisu pratili tako pomno njegovu karijeru, jer je uglavnom staložen na terenu. Takav je jedino i bio od kada se pojavio pred očima svetske javnosti.

Ipak, iza toga stoji mnogo rada i kroćenja temperamenta, što je očigledno uspelo, jer Rodžer je izrastao u jednog od najvećih svih vremena, a opet, jednog od najmirnijih na teniskim terenima.

BONUS VIDEO - Novak i Jelena u ludom noćnom provodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet