PRE DESET GODINA ISPISANA JE ISTORIJA TENISA: Ruskinja protiv Italijanke osvojila "zlatni set", to se nikad nije desilo na grend slemovima

O. M.

30. 06. 2022. u 15:02

NA današnji dan 2012. godine Vimbldon je svedočio nečemu što se retko viđa i na manjim turnirima i to uglavnom u kvalifikacijama. Tog 30. juna pre tačno deceniju u trećoj rundi ženskog singla sastale su se Jaroslava Švedova i Sara Erani. Ono što ovaj meč izdvaja od ostalih je prvi set.

ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ИСПИСАНА ЈЕ ИСТОРИЈА ТЕНИСА: Рускиња против Италијанке освојила златни сет, то се никад није десило на гренд слемовима

FOTO: EPA

Švedova je taj deo igre dobila sa 6:0, a Erani tokom celog seta nije uspela da osvoji nijedan poen! 

Ovaj podvig Kazahstanke rođene u Moskvi u svetu tenisa se zove "zlatni set". Na profesionalnom turu u Open eri viđen je još samo jednom, u prvom kolu muškog turnira u Delrej biču, kada je Amerikanac Bil Skanlon savladao Markosa Hosevara iz Brazila. Taj meč je zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda, ali, iako je reč o muškoj konkurenciji, turnir u Delrej biču nikako ne može da se poredi sa grend slemom.

Skanlon, koji je nažalost preminuo u junu prošle godine, izjavio je tada da je srećan što mu se još neko "pridružio u klubu".

- To je jedna od stvari na koje sam stvarno ponosan u životu. Trebalo je 29 godina da neko ponovi to i zabavno je što nas je sada dvoje - govorio je nekada osmi igrač sveta, koji je te 1983. igrao i polufinale Ju-Es opena.

Švedovoj, u tom trenutku 65. igračici sveta, bilo je potrebno 15 minuta da reši set u svoju korist. Pogodila je četiri asa, a 14 od 24 poena u setu bili su vineri. Njena protivnica bila je tada deseta na svetu i došla je na Vimbldon kao vicešampionka Rolan Garosa.

Ona je kasnije rekla da ni posle okončanja seta, kao ni na kraju meča, nije bila svesna šta je uradila. 

- Nisam imala pojma šta se dešava. Samo sam igrala i bila koncentrisana na svaki poen i na svaki gem. Sećam se samo kako je publika počela da vrišti i aplaudira kada je ona osvojila prvi poen u drugom setu, ali nije mi bilo jasno zašto tako reaguju, bila sam u fazonu "ok, šta se dešava?!". Tek kasnije mi je u svlačionici prišao trener i rekao mi da nisam izgubila poen u prvom setu. Pomislila sam da govori o neiznuđenim greškama, ali mi je onda objasnio. Bilo je stvarno neverovatno, snela sam "zlatno jaje" - priseća se Švedova.

Inače, nakon savršenog prvog, Švedova je odigrala i solidan drugi set, osvojila ga sa 6:4, da bi u narednoj rundi izgubila od potonje šampionke Serene Vilijams u tri seta. Jaroslava je, treba i to reći, na Vimbldon te godine stigla zahvaljujući specijalnoj pozivnici.

Švedova je 2017. godine otišla na trudničko odsustvo sa koga se vratila pre dve godine, ali je krajem prošle godine objavila da se penzioniše. Sara Erani, nekada najbolja dubl igračica sveta, još je na Turu. Ove godine igrala je kvalifikacije za Vimbldon i ispala u prvom kolu.

Kada je reč o "zlatnom meču" u kome pobednik protivniku ne dozvoli nijedan poen u svim odigranim setovima, to se dešavalo samo tri puta i to sve u kvalifikacijama za fjučerse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)