NOVAK JE IZABRAO BORBU I POKAZAO SVOJU VELIČINU: Milorad Vučelić o maltretiranju Đokovića u Australiji

Novosti online

11. 01. 2022. u 10:52

GLAVNI i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić rekao je danas da je Novak Đoković lako mogao da se vrati prvim avionom iz Australije, ali da je izabrao teži put i borbu za pravdu, čime je još jednom pokazao da je moralna veličina.

НОВАК ЈЕ ИЗАБРАО БОРБУ И ПОКАЗАО СВОЈУ ВЕЛИЧИНУ: Милорад Вучелић о малтретирању Ђоковића у Аустралији

Foto: Printscreen/Pink/Profimedia

Vučelić je rekao da se suočavamo sa time da je sudija Entoni Keli, koji je presudio u korist Novaka Đokovića, postao junak zbog toga što je sudio po zakonu, što je u zapadnim demokratijama veoma retko.

- Novak Đoković je pokazao da je sport za njega iznad svega i da je došao da se takmiči. On je jednostavno mogao posle te odluke da sedne na prvi avion i vrati se nazad, da ne uzme još jedan grend slem, i da se krajnje komforno ne izlaže pritvoru, izolaciji, ponižavajućim uslovima. Međutim, on je izabrao borbu koja ima šire razmere i jednu veću dimenziju od borbe na teniskom polju. Pokazalo se tu da je njegova veličina, ljudska i moralna, jača od bilo kakve zavere i diskriminacije - ističe Vučelić.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" podseća da su Đokoviću u prošlosti nameštali teške žrebove i da je bio izložen diskriminaciji, ali da je sve to pobedio kao što je pobeđivao i svoje protivnike.

- Ali onda se videlo, posle odluke Federalnog suda i sudije Kelija, da je moguće da ministar i predsednik vlade tu odluku prenebregnu. Đoković i pored toga trenira i pokazuje svoju veličinu. Bolji deo sveta, u koji je Srbija uvek spadala u bitnim i odlučujućim trenucima, je podržao sport, podržao tenis. Takođe su naša zemlja, predsednik republike, predsednica Vlade, Ministarstvo spoljnih poslova, preduzeli sve mere kako bi podržali Novaka Đokovića. Stvoren je jedan jedinstven blok u odbranu sporta - kaže Milorad Vučelić.

On ističe i da je odluka suda šamar svima onima u Srbiji i regionu koji su se divili "demokratiji" i "pravnoj državi" Australiji zbog diskriminacije Novaka Đokovića.

- Oni su razočarani zbog toga što je sudija Keli uproprastio takvu kanonadu njihovih komentara - rekao je Vučelić.

Glavni urednik "Novosti" primećuje da kada bi vladavina prava na Zapadu bila standard, sudija Keli ne bi bio junak.

- Ovde je reč o tome da je neko junak zato što je dao da profunkcioniše pravna država. Inače, kada su Srbi u pitanju stvorena je jedna predrasuda, jedan stereotip, koji je pothranjivan naročito iz Beograda od ovih drugosrbijanaca, koji se time naslađuju. I fantastično je to da dok se borimo za nezavisnost sudstva, neki stvarno a neki navodno, određeni medijski krugovi u Beogradu iščekuju da ministar Hok najuri Đokovića. To se može videti načinom na koji je slavljena ta "pravna država" time što je Đokovića stavila u pritvor - ističe Vučelić.

On se zapitao i da li je moguće da izvršna vlast prenebregne odluku Federalnog suda.

- U ovom razgovoru mi učitavamo višak smisla u jedno brutalno ponašanje. Pokušavamo da ga razjasnimo principima vladavine prava, narušenja odnosa. Ovo je jedna demonstracija predrasude i diskriminacije Srba. To se ne bi nikome dogodilo, ali se dogodilo Srbinu, koji je uz to najbolji igrač u istoriji tenisa. Da on nije Srbin, to mu se ne bi dogodilo. Ne bi sudija Keli imao pravo, niti bi znali ko su Hok i Morison - rekao je Milorad Vučelić.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" je ponovio da je u pitanju bila brutalna akcija protiv Đokovića samo zato što je Srbin.

- Novak je tipičan Srbin. On ima sve odlike srpskog ratnika, pravdoljubivost, strpljenje, upornost, on je pravi pravcati vitez u najboljem smislu te reči. I, naravno, kao takav on je zgodan poligon da na njemu demonstriraju silu i brutalnost, nešto potpuno bedno i jadno. Kada su ljudska prava u pitanju oni nemaju čime da se podiče. Da ne počinjemo da pričamo o Aboridžinima. Oni su demonstrirali da je njihov rasizam profunkcionisao ovde na Novaku Đokoviću - kaže on, i dodaje da su australijske vlasti paradigma diskriminatorskog postupanja, što se videlo tokom pandemije.

Vučelić je za kraj rekao da je Novak Đoković postavljen u neravnopravan položaj, da je izgubio nekoliko dana, koje je mogao da provede trenirajući, i da je naš teniser izložen velikom pritisku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna