TOK I KRAJ SUĐENJA ĐOKOVIĆU: Vlasti pretile Novaku, sudija Keli udarao "packe"! (FOTO/VIDEO)

A. Ilić

09. 01. 2022. u 22:00 >> 07:47

PRED Novakom Đokovićem su u noći između nedelje i ponedeljka bili najdramatičniji sati u životu, ali višednevna tortura u Melburnu završena je njegovom pobedom na sudu, što ste mogli da pratite uživo u blogu na sajtu "Novosti.rs".

ТОК И КРАЈ СУЂЕЊА ЂОКОВИЋУ: Власти претиле Новаку, судија Кели ударао пацке! (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Printskrin

8.15 - Završavamo ovo "uživo izveštavanje" sa procesa Država Australija - Novak Đoković sledećom informacijom:

VEOMA NAPETO, SATI ODLUKE SU PRED NAMA: Ako se ovo desi, Novak Đoković će ipak biti deportovan?! 

Tužilaštvo iznosi slučaj

7.45 - Sudija Keli uputio je oštro upozorenje tužiocu zbog pretnji izručenjem srpskom teniseru.

7.35 - Država Australija, kao ni tužilac Tran se ne predaju. Đokoviću prete deportacijom. Poslednju reč ima ministarka Karen Endruz. 

 

7.15 - VELIKA POBEDA Novaka Đokovića. Poništena je odluka australijskih vlasti, Srbinu je vraćena viza, a država mora da podmiri sve troškove nastale tokom slučaja.

Sudija Keli je presudio da je Novak Đoković oslobođen, nakon ponovnog pregleda predmeta. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, da on bude na slobodi u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lični predmeti.

7.00 - Sud je još uvek raspušten. Strim je sada prebačen na Jutjub, sigurno je da problem nije tehničke prirode, ali se ne zna šta se čeka. Kao što smo ispod napisali, Đokoviću je produžen boravak do 10 časova po našem vremenu, te je izvesno da će do tada u najboljem slučaju trajati saslušanje.

5.56 - Kristofer Tran istakao je da Novaku ističe u 16 časova dozvola za ostanak u zemlji, i da će je produžiti do 16.30. Sudija Entoni Keli odlučio je da je produži do 20.00 časova (10 po našem vremenu), nakon čega je ponovo na neodređeno vreme prekinut rad suda.

5.55 - Đoković će suđenje pratiti zajedno sa svojim zastupnicima, sada je i zvanično, napustio je hotel Park nakon pet dana boravka u njemu. Ipak, nakon saslušanja biće vraćen u hotel za migrante.

Pretpostavlja se da je Novak napustio hotel u belom kombiju zatamnjenih stakala.

FOTO: Tanjug

5.35 - Novo odlaganje nastavka suđenja. Očekuje se da u 5.45 po našem vremenu saslušanje bude nastavljeno. Iako je prvobitno trebalo da se nastavi u 5.15.

5.21 - Pauza za ručak je gotova, očekuje se nastavak suđenja. Pred hotelom Park, gde je smešten Novak Đoković, stvorila se velika gužva. Novinari su se okupili u velikom broju pored službenog izlaza. Čekaju priliku da uslikaju našeg tenisera, koji je dobio dozvolu sudije Kelija da napusti nehumane uslove i suđenje prati sa nekog drugog mesta. To je ujedno i prvi izlazak Đokovića nakon pet dana.

4.05 - Oko 14 časova po lokalnom vremenu usledila je pauza, suđenje se nastavlja u 15.15 po lokalnom vremenu.

Tran navodi kako će u ime vlade odgovoriti na Đokovićeve argumente posle pauze za ručak. Prvo kaže da će proći kroz to kako je Đoković dao odgovor posle obaveštenja da mu je ukinuta viza. Zatim će objasniti kako proceduralna pravičnost nije uskraćena jer je odluka o tome kada treba započeti intervju regulisana statutom. On kaže da će se veći deo usmenog podneska odnositi na proces koji je delegat sledio pri donošenju odluke o ukidanju Đokovićeve vize.

3.40 - Tran tvrdi da sudija Entoni Keli nije u mogućnosti da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili bilo kakav pritisak na Novaka tokom intervjua.

Keli je odgovorio da je Đoković osećao pritisak. Oko osam sati delegati su ulazili i izlazili iz njegove sobe za intervjue, koja se jednog trenutka snimala, drugog ne, te je na taj način osećao pritisak.

3.36 Novakovi advokati završili su svoje izlaganje i predložili puštanje našeg tenisera. Reč će imati sada tužilaštvo, odnosno Kristofer Tran, saveznik Savezne vlade.

3.31 - Vud je rekao i da je Novaku trebalo dati više vremena za razgovor sa pravnim zastupnicima pre ukidanja vize.

- Nije bilo nikakvog razumljivog razloga da mu se ne dozvoli više vremena. Ponašanje delegata i policajaca bilo je nerazumno.

3.22 - Pomenut je i transkript razgovora između Novaka Đokovića i pripadnika Granične službe. Novaku je viza ukinuta u 7.29, a o tome je obavešten u 7.42. Tražio je do 8.30 da napiše prigovor na odluku o otkazivanju, te je tom prilikom morao da razgovara sa advokatima. Vlada je odluku donela na osnovu onoga što je tada pružio. Vlada predlaže da se "odgovor" koji je Novak dao računa kao obaveštenje o ukidanju vize, dok se pravni tim srpskog tenisera ne slaže sa time.

Oglasio se i ministar zdravlja Viktorije

3.28 - Ministar zdravlja Viktorije izjavio je da je pitanje za vladu Komonvelta zašto su njihovi saveti oko ulaska Novaka Đokovića u Australiju bili "zbunjujući".

- Kada vam bude odobreno da uđete u zemlju, imali smo nezavisan proces koji je anonimno uporedio, bez ikakvih identifikacionih karakteristika, stručna medicinska razmatranja o tome da li imate pravo da igrate na turniru. Ne da li imate pravo da uđete [u] zemlju Samo jedan nivo vlasti određuje tu vizu, a to nije vlada Viktorije - naglasio je Foli, a "Ejdž" prenosi njegove reči sa konferencije za medije.

3.21 Video-strim suđenja je ponovo "pukao", sa dosta poteškoća pratimo dešavanja iz Melburna, ali osvrnimo se na koleginicu iz Melburna, koja teniskim žargonom oslikava da Novak ima "set loptu". 

3.06 - Sudija Keli naložio je sudskom službeniku prebacivanje Novaka Đokovića iz azilantskog hotela na lokaciju određenu od strane njegovog advokata.

Novak đe biti prebačen na lokaciju sa koje će moći putem video-linka da učestvuje u suđenju.

2.56 - Vud je rekao da Đoković ne tvrdi da je vakcinisan protiv kovida 19, niti je to od njega zahtevano.

2.50 - Novakov pravnik Nik Vud je u procesu australijskog registra za imunizaciju, za igrače koji ne mogu da se vakcinišu protiv korona virusa.

- Ovo je validan razlog za privremeno izuzeće za akutno teško zdravstveno stanje. PCR je potvrdio infekciju - rekao je Vud.

Dodao je da nije preporučljiva vakcinacija za osobu koja je nedavno preležala koronu.

Dok gore možete pratiti tok dešavanja u sudnici, ovde vam donosimo dešavanja ispred sudnice.

Dok čekamo izlaganje druge strane. Ispred suda se nalaze navijači koji Novaku pružaju podršku, a australijski bračni par koji nazdravlja rakijom pokupio je simpatije, spremili su i šampanjac čekajući presudu.

Novakova odbrana je završila izlaganje.

2.32 - Kompletno izlaganje Nika Vuda, Novakovog advokata, pogledajte ispod.

Američki teniser Bred Gilbert, a potom i trener igrača poput Agasija, Mareja i brojnih drugih, na Tviteru je prokomentarisao dosadašnji tok suđenja i to na zanimljiv način.

- Džoker je definitivno sve jači kako teče meč.

2.07 - Vud insistira da je delegat na aerodromu pokušao Đokovića da odgovori od pozivanja advokata.

1.52 - Sudija je potom nastavio da čita delove transkripta tokom saslušanja na aerodromu: U ranim jutarnjim časovima u četiri časa osobi je naređeno da ugasi telefon i na taj način da ostane bez komunikacije do perioda od 7.42 časa.

1.46 - Sudija Keli: Transkript sa aerodroma pokazao je da je Novaku uskraćeno vreme da razgovara sa advokatima pre ukidanja vize.

2.21 - Đorđe Đoković je upravo obelodanio da su Novakovi advokati završili izlaganje, te nas za 15 minuta očekuje izlaganje države Australije.

2.08 - Ponovo je "pukao prenos", sudija Keli prekinuo je proces dok se ne vrati strim onlajn.

1.52 - Nakon izlaganja advokata sudija Keli je dao zanimljivu konstataciju.

- Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: "Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?" - ova poruka definitivno ohrabruje pred nastavak suđenja.

1.43 - U ranim jutarnjim časovima prošlog četvrtka, od osobe su se tražile smernice šta treba da preduzme. Traženo je da se odmori i kontaktira sa agentom kada on bude budan.  Tada je iskoristio mogućnost da pruži sve dokaze koje oni žele.

1.40 - Mnogo je boldovanog teksta koji je redukovan. Dragi... primili smo vašu dokumentaciju, vaša putnička dokumentacija je proverena. Vaši odgovori ukazuju na to da ste ispunili zahtev za smeštaj bez karantina. Nadležna institucija je država Viktorija. Gospodin Đoković je svoje dokumente potkrepio dokazima. Zatim je dobio dokument u kome piše: "Vaša putnička deklaracija je proverena", a on je pritom priložio medicinsko izuzeće, rekli su da je ispunio zahtev za ulazak bez karantina. Moj utisak je da je on po dolasku ponavljao da je zbunjen oko toga šta se od njega traži. Vraćao se na činjenicu da su mu dokumenta odobrena, nije znao šta se dešava.

1.36 - Nadovezao se i advokat Vud koji je dodao da je Novak sve dokaze priložio prilikom leta. Dokument federalne vlade kaže da je njegova medicinska dokumentacija proverena. To dokazuje da je federalna vlada pristala na njegov dolazak.

- Sudija je zapitao ko je sproveo tu proveru, odnosno šta je pružila Federalna vlada, šta država Viktorija. Bio je Novak pomalo naivan, kazao je "evo vam sve što ste tražili, uradio sam sve".

1.36 - Osnov po kome je Novaku dato medicinsko izuzeće dala je i nezvanična medicinska komisija države Viktorija, šta je on još mogao da pruži? - upitao je sudija Keli.

1.29 -  Sudija Keli rekao je kao odgovor da je Novak službenicima na aerodromu rekao "Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima, pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite".

1.22 - Definisano je da je Đoković imao dokaze i da je bio u stanju da ih dostavi, ali samo u slučaju da se to od njega traži. Đoković nije dobio obaveštenje po članu 1a, dobio je detalje o ukidanju vize, ali ne i obaveza iz tačke 3, ističe Novakov advokat.

Novakovi branioci tražili su više vremena za iznošenje slučaja, čini se da će umesto dva, imati dva i po sata za iznošenje slučaja.

1.20 - Osoba mora da priloži dokaze pre nego što se ukrca u avion. Napisao je pisanu izjavu iz paragrafa tri. Sadržaj se tiče toga da li je u kategoriji, on je odabrao kategoriju "B", izuzeće - rekao je Vud.

1.15 - Novakov Advokat Nik Vud kaže da službenici nisu ispoštovali proceduru, a vladu Australije optužio je za nedostatak dokaza.

1.10 - Paragraf 1.7 i 2 govore da nevakcinisani moraju da dostave dokaze doktora. Sektor 5.2 navodi da je potrebna deklaracija koja govori u kojoj kategoriji se nalazi lice. "Ova verzija može da sadrži dokaze dostavljene od strane medicinskog radnika", ne da je obavezno, rekao je Vud, Novakov advokat.

- Sudija želi da zna proces tokom kog je Đokoviću oduzeta viza.

1.09 - Konačno je dostupan i video-snimak sa suđenja.

1.06 - Ben Rotenberg objavio je link audio-snimka suđenja, koji takođe radi sa poteškoćama.

1.01 - Sudija Keli je odmah naglasio da neće biti šale u njegovoj sudnici. Zahtevao je da se govori jasno, i bez akronima. Nije mu bilo najjasnije objašnjenje Novakovih advokata koji su izgovorili NOIC (Notice of Intention to Cancel)

00.59 - Prvi svoj slučaj iznose advokati Novaka Đokovića.

00.58 - Suđenje Novaku Đokoviću je počelo. Video-prenos trenutno nije aktivan.

UOČI POČETKA SUĐENjA

00.50 - Suđenje još nije počelo, a razlog su tehnički problemi. Kako navode novinari sa lica mesta, sajt Federalnog suda je pao, te suđenje neće početi pre nego što se otklone tehnički problemi.

00.37 - Veliki broj navijača okupio se ispred zgrade suda u Melburnu. Skandiraju "Nole, mi te volimo" i nose zastave i transparente. Čuje se i muzika.

ATP se nije oglasila

- Njima je u pozadini da sačekaju odluku. Jako je čudno da se nisu oglasili. Važna je javna podrška. Moj otac je rekao važnu stvar, dobio je informaciju od jednog inostranog medija, da, da nismo pokrenuli postupak, digli glas, Novaka bi proglasili krivim. Jako je bitno da se pokaže istina.

Zvezda uz Novaka

00.20 - Podršku Novaku uputio je i košarkaški klub Crvena zvezda.

00.16 - Porukom podrške Novaku Đokoviću oglasio se putem video-isečka i Filip Krajinović.

00.12 - Novak nikada ne bi krenuo na put da nije bio siguran da je sto posto ispunio uslove za odigravanje turnira. Takođe, ne bi doneo odluku da nije siguran u ispravnost svojih stavova - rekao je Goran Draganić

Slika koju je Novak objavio pokrenula pohlepnost gospodina Skota

00.06 - Pretpostavljam da je slika koju je Novak objavio pokrenula pohlepnost gospodina Skota, on je na Instagramu napisao da ima medicinsko izuzeće. Postoje ljudi koji dve godine ne mogu da uđu u zemlju, a čini mi se da je to pokrenulo gnev naroda Australije. Deluje da je kada je Novak bio u avionu on osmislio taktiku da pokaže da se sa Australijom ne igra. Vidite, češka teniserka je ušla u zemlju sa istim medicinskim izuzećem, čak je odigrala i meč. Počeli su da pričaju o Novaku i teniserima koji su došli sa izuzećem da su glavna pretnja po Australiju. I tamo su izbori uskoro, vodi se žustra bitka, nisu trebali da upliću Novaka u sve ovo. 

Advokat Novaka Đokovića o pravnom procesu.

00.03- Da krenemo od konstatacije pravnog tima u Australiji. Veoma mi je teško večeras da učestvujem kao posmatrač, s obzirom na to da sam Novakov advokat. Uvek sam spreman da učestvujem u njegovoj odbrani. U ovom času sam nemoćan. Kolege iz Australije su veoma ozbiljno pristupili. Izvući ću četiri najbitnija detalja:

Novembra je dobio regularnu vizu države Austalije. 30. decembra dobio je medicinsko izuzeće, koje izdaje Tenis Australija, a izdaje se na osnovu potvrde dve medicinske komisije, koje se izdaju na osnovu Tenis Australije i Države Viktorija. Dva dana nakon toga, 1. januara, Novak dobija zvanični dokument i potvrdu ministarstva da može bez problema da putuje u Australiju. 

Novak je u zatvoru

00.00 - Tražili smo da Novak bude prebačen bar u sobu koja ima prozor. Ništa mu nisu dali, već sobu koja gleda u zid. On je u zatvoru, želeli su da pokažu da su jači - rekao je Đorđe Đoković.

23.57 - Imao sam privilegiju da budem deo tima 2008. kada je Novak osvojio prvi grend slem u Melburnu. Danas sam tu u slučaju koji je šokirao javnost - rekao je Goran Draganić, advokat Đokovića.

Đorđe Đoković - Novak je dobro

23.54 - Novak je dobro. Zdrav je, u tom pogledu ništa mu ne fali. Jedna velika nepravda je učinjena, kršenje ljudskih prava od strane australijskih federalnih vlasti. Čujemo se redovno. Impresioniran je ljubavlju i podrškom od navijača koje dobija. Još jednom bih zahvalio svom prelepom narodu koji je poslao prelepu sliku širom sveta. Imali smo sjajnu podršku iz Čačka, Zadra, Vrnjačke Banje, u Melburnu. Novak može da čuje podršku. Daje mu snagu. Jako mu je stalo zbog fanova da pravda izađe na videlo. Učinio je sve propisno, nikakav zakon nije prekršen.

Upleteni smo u političku bitku federalne vlasti Australije i države Viktorija. Ovo je najveći skandal u istoriji sporta. Ovo nema više veze sa sportom, već kršenjem ljudskih prava. Nole je ispunio svaki uslov koji je bio naznačen.

23.49 - Novakov pravni tim spreman je za suđenje. Slučaj vodi sudija Entoni Keli.

23.47 - Navijači Novaka Đokovića okupljaju se ispred zgrade suda u Melburnu. Nose zastave, poruke podrške i šalove.

23.33 - RTS javlja, pozivajući se na australijske medije, da je Novak Đoković nakon pet dana napustio hotel Park, te da je prebačen u sud u centru Melburna, gde će uskoro početi ročište povodom žalbe srpskog tenisera.

23.27 - Danas se oglasio i australijski teniser Pol Meknami koji je poručio da bi Australija izgubila sportski identitet ukoliko Novak bude deportovan, odnosno ako mu ne bude dozvoljeno učešće na Australijan openu.

23.10 - Faraž se oglasio na Tviteru povodom posete porodici Novaka Đokovića.

- Pričao sam sa porodicom Đoković, oni su jasni da je Teniska federacija Australije, kao i Savezna država Viktorija, izdala Novaku dozvolu da uđe u Australiju sa pozitivnim testom u poslednjih šest meseci. Zatim je uhapšen, a oduzeti su mu mobilni i novčanik. Kada ministri iz Australije kažu da je slobodan da napusti zemlju, to baš nije tačno. Ako ode, Đoković dobija tri godine zabrane ulaska u zemlju. Zato je odlučio da ostane u pritvoru. Ako ovo mogu da urade najboljem teniseru na svetu, zamislite šta sve mogu da urade vama - napisao je Faraž na Tviteru.

Ko je hteo da pljune Srbiju, pljunuo je i Novaka

23.01 - Premijerka Srbije Ana Brnabić još jednom se osvrnula na Novakov slučaj, rekavši da će Srbija nastaviti da pomaže Novaku Đokoviću.

Dodaje da situacija ima političku pozadinu.

- To nema veze sa odnosom Srbije i Australije, već predizbornom kampanjom u Australiji. Svako ko je hteo da pljune na Srbiju, pljunuo je i Novaka.

22.58 - Najbolji srpski fudbalski napadači Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović podržali su Novaka Đokovića objavom na Instagramu.

22.51 - Advokati koji zastupaju Australiju poručili su još jednom da Đokoviću nisu date garancije da će ući u zemlju.

Pala i prva hapšenja ispred Đokovićevog hotela.

20.33 - Pala i prva hapšenja u hotelu u kome je Novak smešten. Nekoliko izbegličkih protestanata popelo se na krov hotela, ali je brzo reagovala policija, a nakon incidenata ispred hotela došlo je i do hapšenja.

10.30 - Faraž uz porodicu Đoković

Najdžel Faraž, čovek koji se smatra najzaslužnijim za Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, stigao je u Beograd da u društvu porodice Đoković prati suđenje Novaku

Poput najvećih mečeva, Novaka Đokovića će i u meču karijere pratiti ceo svet. Srpski teniser prethodnih dana proživeo je pravu golgotu: od višečasovnog zadržavanja na aerodromu, do smeštaja u nehumanim uslovima, Đoković je prošao kroz pravu torturu.

Ceo svet je ustao, niko ravnodušno nije pratio događaje iz Melburnu. Deo javnosti je protiv Srbina, dok je veći deo sveta na njegovoj strani, a svakodnevno je dobijao podršku ispred hotela. Čak su ga podržali i političari iz Australije.

Novak Đoković i njegov pravni tim podneli su žalbu zbog poništavanja medicinskog izuzeća za vakcinaciju protiv korona virusa, a samim tim i vize za ulazak u Australiju kako bi nastupio na Australijan openu.

Australijska vlada je, između ostalog, neposredno pred Đokovićev izlazak pred sud, objavila da kao suverena država ima pravo da ga ponovo pritvori, u slučaju da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji...

Podsetimo, Srbinu je po dolasku oduzet i mobilni telefon, te nije imao kontakt sa svojom porodicom, koja je organizovala skupove podrške u Beogradu (na kojima su otkriveni i neki šokantni detalji), ali ove noći će sve to dobiti novo poglavlje, ono najvažnije:

Sudi se da li mu je viza ukinuta bespravno, ili ipak ne, a od odluke sudije zavisiće da li će najbolji sportista sveta ostati u Melburnu i igrati na Australijan openu (čiji je devetostruki šampion, time i rekorder), ili će biti deportovan.

Ostanite uz portal "Novosti" i prvi saznajte šta se dešava na Novakovom meču karijere, "Đoković - Australija".

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna