ĐOKOVIĆ LJUT - NOVAK UDARIO NA ATP: Mislim da nema sporta u kome daješ licencu na 30 godina

Novosti online

18. 11. 2021. u 17:13

NOVAK Đoković sjajno igra na Završnom mastersu u Torinu. Najbolji teniser svete se osim sa protivnicima bori i da im obezbedi bolje uslove.

ЂОКОВИЋ ЉУТ - НОВАК УДАРИО НА АТП: Мислим да нема спорта у коме дајеш лиценцу на 30 година

Tanjug/AP

Srpski as se posle pobede nad Andrejom Rubljovim dotakao intervjua koji je dao Rob Grin, jedan od osnivača ATP-a. On je podržao Đokovića koji je osnovao organizaciju PTPA. Novaka je opisao kao Vilandera koji se nekada takođe borio za prava igrača. Najboljem teniseru sveta je to prijalo.

- Pročitao sam Grinov intervju, on je jedan od osnivača ATP i bilo je vrlo interesantno. Ono što je meni ostalo, iako sam znao to od ranije, ali drago mi je da je tako neko veliko ime, kao što je on, ko je učestvovao u osnivanju ATP organizacije, rekao da je u to vreme podela profita bila 50/50 između turnira i igrača. Danas je to mnogo manje - rekao je Novak Đoković i dodao da je trenutna situacija oko 25-27 odsto, a na grend slemovima tek 11-12 odsto.

Osvajač 20 grend slem titule ja konstantno na meti kritika od kada je osnovao PTPA, a istakao je da se nagrade na turnirima jesu povećale, ali da je zanimljivo što se ne piše da su turniri povećali obrt novca.

- To je onako jedna vrlo osetljiva tema u našem sportu i nisam se nikad ustručavao da pričam o tome zato što mislim da je jako bitno. Znam da je to prst u oko mnogim turnirima ili ljudima u politici i biznisu tenisa, koji prosto ne žele da određene informacije izađu na videlo i da igrači saznaju kako se vode stvari. Upravo je to jedan od najvećih razloga što je osnovan PTPA i zašto ta organizacija mora da postoji, jer nemamo stoprocentno predstavništvo i zastupljenost prava igrača. Prosto nemamo. Ovaj sistem koji ima ATP, ma koliko ja cenio ATP s jedne strane, bez daljeg, ta struktura ne funkcioniše. Pokazalo se mnogo puta u prošlosti.

ATP planira da uvede licence za Masterse u trajanju od 30 godina. Đoković ne može da veruje da će se to dogoditi.

- Ja se nadam da će ovo da prepoznaju i oni koji nisu deo PTPA, jer ima tu dosta igrača iz vrha koji nisu deo organizacije. Žao mi je zbog toga, ali opet razumem, svako čeka neko svoje vreme. Da li će se to desiti ili ne, to ne znam, svakom je potrebno vreme da razmisli o tome, ali što više vremena odmiče, ima manje vremena da se stvari konkretno promene jer donose se raznorazni zakoni, nova pravila, usvajanja... Evo sada imamo taj 30-godišnji plan, zapravo licenca koja se produžuje svim mastersima. To je nečuveno! Mislim da ni u jednom sportu nema da u jednom sportu daješ nekom licencu na 30 godina, to je neverovatno.

Za kraj je pokušao kroz primer da objasni ljudima koji nisu iz tenisa.

- I onda oni tu licencu prodaju za nekoliko stotina miliona evra, kao na primer Madrid, a od toga igrači nemaju ništa. A praktično smo mi kao igrači deo organizacije ATP dali njima mogućnost da imaju duži turnir, 30 godina licencu, i onda tu licencu kad prodaju, zarađuju samo za sebe. To je samo jedan primer, a ima mnogo tačaka u tom dogovoru koje su crvene zastavice u odnosu na igrače. Ima tu mnogo stvari, jedino ako se velika većina igrača, pogotovo iz vrha, ujedini, možemo da napravimo nešto konkretno. Ovako samo cupkamo u mestu, a to samo odgovara ljudima koji drže monopol - zaključio je Đoković.

BONUS VIDEO: NOLE U TRANSU: Ovako slavi pobedu Orlova

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)