NOVAK ĐOKOVIĆ O PRVOM VIMBLDONU: Nisam sanjao da osvojim sedam, već samo jedan i taj san se ostvario 2011. godine

Đ. SAMOILOVIĆ

12. 07. 2021. u 22:30

ULAZAK u "klub 20", šesto osvajanje Vimbldona, treće uzastopno. Kada bi Novak Đoković pravio listu omiljenih dana u životu, nedelja, 11. jul 2021. bi zasigurno pronašla svoje mesto u top deset.

НОВАК ЂОКОВИЋ О ПРВОМ ВИМБЛДОНУ: Нисам сањао да освојим седам, већ само један и тај сан се остварио 2011. године

FOTO: AP

Sve se, nekako, poklopilo da na svetom komadu trave londonskog "Ol Ingland kluba" srpski teniser napravi korak koji je okončao dugogodišnju poteru za Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom i izbacio ga u vodeću poziciju u famoznoj trci za najboljeg svih vremena.

- Kao klinac sam sanjao da osvojim Vimbldon, nisam sanjao da osvojim sedam, već samo jedan i taj san se ostvario u 2011. godini. Uspeo sam da se popnem na prvo mesto rang liste i da imam nezaboravan doček u Srbiji sa mojim narodom. To je verovatno bio vrhunac moje karijere u vidu rezultata i ostvarenja snova i onog što sam doživeo kada su me dočekali - prisetio se Đoković detalja od pre deset godina.

A sada je na redu još samo jedan zamah ka istoriji. Možda čak i dva, ukoliko u Đokovićevoj glavi prevagne želja za zlatom i odleti u Tokio. Ako se to ne desi, glavni cilj će biti osvajanje "Velike jabuke" i četvrti pehar na Ju-Es openu. Time bi naš as ostvario nešto što je pre njega u open eri uspelo samo još Rodu Lejveru 1969. godine, sva četiri slema u 365 dana jedne godine. Za bilo kog drugog tenisera na svetu i pola od toga u ovom trenutku deluje kao nešto nerealno. Za Novaka, sa druge strane, šanse za takav podvig narastaju kao sveže pecivo u rerni.

Samopouzdanje raste iz dana u dan, Melburn, Pariz i London su lansirali Đokovića u sami vrh sportskih veličina u 2021. godini.

- Što se tiče potencijalnog istorijskog uspeha u Njujorku, naravno da je to veliki cilj. Posle Rolan Garosa sam znao da imam šansu da, ako uspem ovde da se domognem trofeja, mogu i na Ju-Es openu, gde stvarno igram odličan tenis, istorijski gledano osim 2019. i prošle godine kada sam izgubio u četvrtom kolu zbog one nezgode sa linijskim sudijom. Uslovi, mislim da mi odgovaraju, volim da igram u Njujorku, dobra je energija tamo - priznao je Nole.

Objasnio je Đoković i taj fenomen koji ga krasi u poslednje vreme. Tu neobjašnjivu disciplinu da kada god je gusto i meč se lomi, on iz rukava izvuče nekog keca i odigra baš ono što je trebalo. Da li to bio servis koji beži od protivnika, forhend koji "čisti" liniju ili dropšot koji se spoji sa podlogom i deluje neuhvatljiv i za Juseina Bolta na vrhuncu karijeri. Ljudi koji prate košarku, vole da kažu da bi u finalnim sekundama meča, svoj život poverili Majklu Džordanu ukoliko bi on zavisio od poslednjeg šuta, a Đoković je baš to iskustvo "Njegovog letećeg visočanstva" primenio i na svom putu.

- U karijeri sam imao sreće da budem veoma jak u odlučujućim trenucima na najvećim turnirima. Ipak, gubio sam i grend slem finala u kojima sam bio blizu pobede, ali sam posustao. Kao što Majkl Džordan kaže: "Padao sam, padao i padao, i zato sam na kraju uspeo". Sve je to učenje - što više treniraš i što više iskustva imaš, pogotovo na najvećim terenima, to si komforniji - dao je Nole objašnjenje svog fenomena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!