PONIŽAVANJE RUSIJE: Ovo su konačne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta o učešću Rusa na Olimpijskim igrama u Parizu

Novosti online

19. 03. 2024. u 19:01

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, doveo je do novih sportskih vesti na temu "sankcije Rusima", a ono što je uradio Međunarodni olimpijski komitet, prilično je zgrozilo Rusku Federaciju.

ПОНИЖАВАЊЕ РУСИЈЕ: Ово су коначне одлуке Међународног олимпијског комитета о учешћу Руса на Олимпијским играма у Паризу

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine možete uživo da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali... 

Danas je sam MOK doneo neka ponižavajuće rešenja.

Od onih novih, posebno se ističe rešenje Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Rusi učestvuju na Igrama ("ne više od 55 njih, a trenutno se 12 njih kvalifikovalo"), ali, prvi put u istoriji, za jedne učesnike Igara zabranjen je defile na svečanoj ceremoniji otvaranja te sportske svetkovine.

Rusima je danas zabranjeno da učestvuju na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu "a odluka o tome da li će biti na svečanom zatvaranju biće doneta naknadno".

Drugo poniženje je odluka MOK-a da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca.

Ti, "neutralni sportisti", dužni su da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a neće biti obavezni da potpisuju izjave kojim osuđuju rat u Ukrajini.

Određeno je i kako će zvučati "himna neutralnih sportista", a nju možete poslušati u ovom prilogu...

... a MOK je odlučio i pod kojom zastavom će ruski sportisti učestvovati na Igrama u Parizu:

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!