NAJIŠE PRIZNANJE, NAJBOLJOJ PARAOLIMPIJKI : Borislava Perić Ranković dobitnica Februarske nagrade Novog Sada

S. B.

09. 02. 2024. u 15:38

BORISLAVA Perić Ranković, naša najbolja paraolimpijka, dobitnica je Februarske nagrade Novog Sada za 2023. godinu, koja se dodeljuje kao najviše priznanje povodom Dana grada.

НАЈИШЕ ПРИЗНАЊЕ, НАЈБОЉОЈ ПАРАОЛИМПИЈКИ : Борислава Перић Ранковић добитница Фебруарске награде Новог Сада

ASL

Jednoj od najboljih svetskih stonoteniserki u konkurenciji sportista sa invaliditetom, nagradu je uručio novosadski gradonačelnik Milan Đurić na Svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 276. rođendana grada. Borislava je, kako je obrazloženo, nagradu zaslužila zbog dugogodišnjih sportskih dostignuća u paraolimpijskom sportu, ali i rada na promociji zdravog života i međuljudske tolerancije.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana.

- Nagrada je jedna kruna čitavog mog uspeha koji sam do sada napravila i znak pažnje od grada Novog Sada koji je mene primio u svoja nedra i prihvatio me i omogućio mi da postignem ovako velike rezultate koje sam postigla- kaže Borislava.- Svaka nagrada je draga na svoj način, svaka ima specifičnu težinu i predstavlja završetak jednog od poglavlja u životu i radu. Ova, februarska nagrada je od grada za period moje takmičarske karijere i osvojenih 30 medalja na najvećim planetarnim takmičenjima. Mnogo sam srećna zbog toga. Jer, kad god smo se mi paraolimpijci stonoteniseri vraćali sa nekih takmičenja, sa ponosom su nas dočekivali i hvalili se sa našim rezultatima i samim tim podigli nam rejting i na tome smo im svi mi sportisti sa invaliditetom, a naročito ja ovog trenutka, veoma zahvalni i nadam se da ćemo se i budućnosti odužiti tome. Jer, Grad Novi Sad je uvek bio uz mene, radovao se i tugovao sa mnom, a sada zajedno slavimo, moj grad i ja.

Borislava je 2023. godine obeležila dve decenije velemajstorske igre u kojoj je osvojila čak 30 pehara i medalja na najvećim smotrama sportista u svetu, Paraolimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima. Od tog broja, 15 su najsjajnija odličja a u bogatoj riznici trofeja, nedostaje joj jedino paraolimpijsko zlato u dublu.

Sa pripremama za Paraolimpijske igre, koje će ove godine biti održane u Parizu, krajem avgusta i početkom septembra, Borislava je startovala 15. januara na „Spens-u“, gde inače, pod nadzorom selektora Zlatka Keslera, trenira raprezentacija Srbije.

- Što se kaže, hvatamo zalet za „Grad svetlosti“. Paraolimpijskim igrama u Francuskoj prethodiće i dva turnira na Svetskim kupovima, najpre u Linjanu a zatim i u Laškom na kojima ću nastupiti. Vizu za učešće na Paraomipijskim igrama sam obezbedila ali želja je da se takmičim, da ostanem u formi. Tako funkcionišem, jer na takmičenjima se najbolje vidi na čemu je potrebno pozabaviti se, koji detalji su bitni… i tako se stalno ostaje u ritmu. U takvom načinu života sam još od 2007. godine, od osvojene prve svetske medalje. Od tada su sportske tenzije svakodnevnica i naučila sam da u svim uslovima dajem maksimum i pružam najbolje partije, jer je to u mom stilu.

Rekord Zlatka Keslera, našeg najuspešnijeg takmičara, sada selektora reprezentacije Srbije, koji je na najvećim smotrama sportista u svetu, Paraolimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima osvojio 24 medalje i pet godina zaredom bio na vrhu Svetske rang liste, Borislava je oborila. Najveća podrška da nastavi sa uspesima na svim meridijanima, stiže joj upravo od selektora Keslera.

- Selektor ne posustaje i stalno od svih nas zahteva da idemo napred. Njegov rekord kao igrača sam oborila ali ne znam ko će uspeti da mu se približi i po broju odličja koje je osvojio kao selektor i trener. Takođe, s obzirom na to da ispisujem stranice istorije paraolimpijskog sporta rezultatima i priznanjima, pitanje je da li će nas neko stići i prestići. Razmišljam i o tome, jer planiram da privodim kraju takmičarsku karijeru. Želja mi je da se u budućnosti maksimalno posvetim mladima, onima koji dolaze, jer, smatram imam mnogo toga da im prenesem. Svakako da ću ostati u mom sportu i biti uz sportiste- zaključila je Perić- Ranković.

 Podrška legendi

Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada je u čast Borislave Perić Ranković, povodom Februarske nagrade grada, upriličila svečanost gde joj je dr Jovan Pejčić, predsednik asocijacije, uručio poseban poklon. Svečanosti i druženju u Kući sportskih legendi, prisustvovali su Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i Aranka Binder, zamenica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu kao i legende i Pavle Bajčetić, Zoran Pančić, Tadija Kačar, Miodrag Jotić, Zlatko Kesler, Boško Blažić, Asim Rekić...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)