OVO NEMA NI NA FILMU: Najneverovatniji sportski junak - ovog momka su ama baš svi otpisali, a on čuda čini! (VIDEO)

Novosti online

29. 01. 2024. u 21:27

Tom Brejdi, najčuveniji kvoterbek - organizator igre u američkom fudbalu, ušao je na mala vrata u NFL i postao njegova najveća zvezda, ali taj sport ima novog junaka. Potpuno nestvarnog

ОВО НЕМА НИ НА ФИЛМУ: Најневероватнији спортски јунак - овог момка су ама баш сви отписали, а он чуда чини! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Najpre podsetnik o ne tako davno penzionisanom Brejdiju.

Bacajući "jajastu" loptu, izrastao je u legendu, i to kao neko ko je 2000. na draftu izabran tek u 6. rundi, kao 199. pik. Niko nije očekivao da će neko toliko kasno odbran imati tako veliki (a kamoli najveći) uticaj na najpopularniji američki sport, ali... ta zemlja već slavi novog junaka.

Podsetimo, NFL klubovi na draftu biraju kroz sedam rundi, a igrač koji bude poslednji izabran dobija tradicionalni nadimak "Gospodin nevažni", jer se obično i izabere tek da bi se "popunio broj", pa često i ne dobije šansu među profesionalcima. Uostalom, 261 igrač se izabere pre "Gospodina nevažnog" svake godine, te su šanse da je on neko "skriveno čudo" zaista minimalne.


Ali, takvo jedno čudo se upravo dešava.


Kada su pretprošle godine čuveni San Francisko fortinajnersi birali na draftu, redom su "uzeli" defanzivca, pa trkača, pa hvatača, pa čuvara kvoterbeka, pa kornerbeka, i tako redom sve dok nisu morali da izaberu nekog i sa 262. pozicije. I, poslednji koji je "prozvan" na NFL draftu 2022. bio je Brok Perdi.

"Gospodin nevažni".

Brok Perdi, kvoterbek NFL ekipe San Francisko Fortinajners / FOTO: Tanjug/AP

Ali Brok Perdi je ovih dana i te kako važan. Istorijski važan za San Francisko.


Naime, kada je došao u ekipu iz Ajova stejta, ne baš sportski naročito relevantnog univerziteta, bio je u fortinajnersima druga zamena za startera, Treja Lensa. Prva zamena je nekadašnji Brejdijeva rezerva u Nju Inglandu, dvostruki Superboul osvajač, Džimi Garopolo. Dakle, šanse da će "nebitni" videti takmičarsku utakmicu sa igrališta, a ne pokraj aut-linije, gotovo da nisu postojale.


Ali...


Najpre je već u 2. kolu prošlog šampionata - startni kvoterbek Lens povredio skočni zglob i prerano završio sezonu, a onda je u 13. kolu i Garopolo doživeo povredu stopala zbog koje je za njega takmičarska 2022/2023 okončana i... na scenu je, hteo - ne hteo, morao da stupi Brok Perdi.


A hteo je celim bićem.


I, baš na tom meču, protiv Majamija, pokazao je ono što je malo ko očekivao od "gospodina nevažnog" - kompletirao je 25 od 37 dodavanja, za 210 jardi, uz dva tačdauna, za pobedu od 33:17.


Sledeće sedmice je postao prvi igrač u istoriji koji je u svoj prvoj utakmici kao starter na poziciji kvoterbeka - pobedio Toma Brejdija. I to "razneo": San Francisko je Tampu deklasirao sa 35:7. Usledile su pobede nad Sijetlom, Vašingtonom i, posle produžetka, Las Vegas rejdersima.


"Otpisani" početnik je tako uveo ekipu u plej-of, a i u njemu je zablistao:


San Francisko je pobedio Sijetl sihokse, i to uz 332 "bačene" jarde  "gospodina nevažnog", uz četiri dodavanja za tačdaun, što je NFL rekord za početnike. Potom je "presudio" i Dalasu, ali je na poslednjem stepeniku pred Superboul, u konferencijskom finalu, na samom startu meča sa Filadelfijom doživeo povredu lakta i - kako njegova ekipa više i nije imala zdrave kvoterbeke, izgubila je sa 7:31 (Filadelfija je potom izgubila u velikom finalu od Kanzas sitija sa 35:38, posle velikog preokreta Čifsa u 4. četvrtini).

Ispostavilo se da je Brok Perdi to konferencijsko finale probao da, u njegovoj završnici, odigra (bio je na terenu, ali sa gotovo neprimetnim učinkom) sa pokidanim ligamentom, pa je odmah potom išao na operaciju.

Bajka bi "trebalo" da je tu i tada okončana, ali - uprava San Franciska nije htela da odustane od svog neočekivanog junaka.

Poverila mu je ekipu i ove sezone, a Perdi... Perdi je napravio još veća čuda.

Najpre je sa ekipom zauzeo prvo mesto u konferenciji pred plej-of, a onda je u AFC polufinalu, posle ne baš impresivne partije protiv Grin Beja, u završnom napadu kompletirao šest od sedam dodavanja, omogućivši tako da Kristijan Mekafri postigne tačdaun za preokret i pobedu od 24:21.

Ovog vikenda je u konferencijskom finalu imao ogroman problem: Detroit je vodio sa 17 razlike na poluvremenu (7:24), ali je Brok Perdi, uz jedno tačdaun dodavanje, a 267 "bačenih" jardi iz 20 kompletiranih od 31 ukupno pokušaja, poveo i odveo Fortinajnerse u veliko finale - konačan rezultat glasio je 34:31.

I... Brok Perdi, "Gospodin nevažni", sada je samo na trijumf od najvećeg uspeha u američkom sportu, titule u Superboulu.

Nestvarno?

Za njega i nije.


- Kad god igram, ma šta da se desi na terenu, voleo bih da ljudi vide Božju volju u svemu što se desi. Kada god na teren izađem, hteo bih da radim sve u Njegovu slavu. Čak i kada sam gubio mečeve, uvek bi se zahvaljivao Bogu na prilici - kaže Perdi, najneverovatnija sportska priča u prošloj i ovoj sezoni NFL-a, koja ulazi u završnicu:

Superboul se igra u Las Vegasu 11. februara,  rival San Franciska će biti aktuelni prvak, Kanzas Siti, koji se, predvođen čudesnim kvoterbekom Patrikom Mahomsom, četvrti put u poslednjih pet godina plasirao u meč za trofej Vinsa Lombardija.

BONUS VIDEO: Sudija morao da uspava MMA borca

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)