UVEK IDEM NA TITULU: Strahinja Rašović veruje da vaterpolisti mogu daleko da doguraju na EP od 4. do 16. januara u Hrvatskoj

S. Krstović

17. 12. 2023. u 10:00

VEČITI optimista. Strahinja Rašović, najbolji strelac nedavnog SP u Fukuoki, veruje da vaterpolisti Srbije mogu mnogo na Evropskom prvenstvu od 4. do 16. januara u Hrvatskoj. I mada je svestan da je ove zime, posle EP je SP u Dohi, najvažnije izvaditi kartu za Olimpijske igre 2024. u Parizu, ne libi se da kaže da ga zanima titula prvaka Starog kontinenta.

УВЕК ИДЕМ НА ТИТУЛУ: Страхиња Рашовић верује да ватерполисти могу далеко да догурају на ЕП од 4. до 16. јануара у Хрватској

FOTO: M. Vukadinović

- Što se tiče olimpijske vize opterećeni smo koliko i svi sportisti, to je u sportskom duhu. Lično razmišljam o tome da idemo da osvojimo evropsko prvenstvo, što osigurava i odlazak u francusku prestonisu - ističe za "Novosti" Strahinja Rašović.

Zvezda mađarskog Vašaša reprezentaciji se priključio u sredu uveče. Naglašava da je atmosfera radna, da su svi motivisani, da se na neki način spremaju i za EP i za SP.

- U olimpijskoj godini EP je uvek u januaru, samo što je sada dodato i svetsko. Na to gledamo kao još jednu priliku za medalju. I ponavljam da izvadimo kartu za Pariz - kaže Rašović.

Sistem takmičenja na EP je promenjen, pa Srbija startuje iz druge divizije, gde će se u grupi C u Zagrebu boriti sa prvo mesto sa Nemačkom, Maltom i Izraelom.

- Prvi put se igra tako, možda je zbog rasporeda dobro što idemo iz druge divizije. Imamo previše utakmica na klupskoj sceni i možda će nam to pomoći da svežiji dočekamo nokaut fazu. Znam i da to može da bude mač sa dve oštrice. Možda je za ekipe iz prve divizije dobro što će u grupi odigrati tri teške utakmice, koje će im pomoći da se bolje uigraju za osminu finala. Samo, ja ću na to gledati sa pozitivne strane, da ćemo biti odmorniji od rivala u borbi za četvrtfinale - smatra Rašović.

Strahinja se slaže sa selektorom Urošem Stevanovićem da u ovom trenutku misle samo na osminu finala. Jer, dobro pamti šokantan poraz od Francuske na EP u Splitu...

- To je najbitnija utakmica na EP. Za to se spremamo i treba da tempiramo formu. Već imamo loše iskustvo iz Splita, gde smo se opekli i nastojimo to da ispravimo - kaže stariji Rašović.

Ne može "srpski bombarder" a da ne naglasi da više nema lakih rivala.

- To se videlo ove godine i na SP u Fukuoki. Francuska je igrala egal sa Španijom, SAD je zamalo pobedila Mađarsku, koja je na kraju osvojila zlato. Dobili smo dosta novih selekcija, eto Hrvatska je kao evropski šampion završila na devetom mestu na SP. Zato i smatram da će EP biti veoma izjednačeno. Tu su Mađari, Grci, Španci, Italijani, Crnogorci, Hrvati, Francuzi. Zaista, beć neizvesno - ističe Rašović.

Posle duže pauze vratio se Dušan Mandić, oporavio Viktor Rašović, konkurencija je sve jača u Stevanovićevom timu.

- To nam mnogo znači. Još da se Nikola Jakšić oporavi i nadam se da ćemo spremni dočekati EP.

Strahinja se posle par godina vratio u mađarsko prvenstvo...

- Snašao sam se fino, prija mi njihova lige, ima puno dobrih utakmica. Oni dosta rade, bave se mlađim kategorijama, reprezentacija se često okuplja, drže seminare, svi klubovi trebalo bi da forsiraju način igre kao u reprezentaciji. Smatram da mi Srbi možemo da pratimo razne stilove, pa i mađarski, i da se brzo prilagođavamo - primećuje Rašović.

Turnir pravi ispit

NAŠA selekcija u nedelju se seli u Budimpeštu, gde će od sutra igrati na turniru sa domaćinom, Mađarskom, Španijom, Rumunijom i Nemačkom.

- Koristiće nam i te kako, pogotovo što su tu Španci i Mađari. Poenta je da se nadmećeš sa najboljima da bi i ti postao bolji, a to će našoj ekipi i te kako da znači - kaže Rašović.

Sjajno u Vašašu

STRAHINjA se u Vašašu pridružio treneru Slobodanu Nikiću, Savi Ranđeloviću i Nikoli Dedoviću.

- U suštini dosada smo imali odlične rezultate. Prvi put je klub posle 15 godina igrao neko finale u Mađarskoj. U Evrokupu smo imali tešku grupu, a u osmini finala ćemo igrati sa Jugom. Zadovoljan sam žrebom, jer ako prođemo najboljeg ekipa će dobiti na samopuzdanju i biće hrabrija. Ne plašimo se Dubrovčana, pokazali su da su dosta ranjivi - kaže Rašović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)